Stiri

Probe de divort pe Facebook

Printre cei mai fericiti utilizatori ai Facebook sunt… avocatii specializati in divorturi. Inainte de aparitia retelelor sociale, apelau la detectivi particulari si citatii catre martori. Acum, primul loc unde isi cauta probele de care au nevoie pentru a incrimina paratul sunt retelele sociale.

Informatii din profilul personal, poze, conversatii pe „perete” cu prieteni mai mult sau mai putin nevinovati, tag-uri – nimic nu scapa neanalizat. Si, de cele mai multe ori, sotul in culpa este prins cu minciuna, fie ca este vorba despre o relatie extraconjugala, dependenta de alcool sau de jocuri de noroc, false declaratii privind resursele materiale ori comportamente improprii unui parinte iubitor care pretinde custodia asupra copiilor minori. Paratul reclama imposibilitatea de a plati pensie alimentara, dar tocmai posteaza pe Facebook poze cu produse scumpe abia cumparate? E prins! Neaga adulterul si are profilul plin de poze deocheate si vorbe de amor, dupa ce si-a exclus, in prealabil, sotul/sotia din reteaua de prieteni? Procesul e ca si pierdut! De ce simt, totusi, nevoia sa posteze pe Facebook probe care ii autoincrimineaza de la sine? Fiindca nici nu le trece prin cap ca ar putea fi prinsi in acest mod. Psihologii zic ca utilizatorii retelelor sociale se simt si online ca si cum ar fi intr-o mare de oameni unde sansele de a fi observati sunt minime.

Avocatii spun ca 25% din cazurile de divort pe care le instrumenteaza isi gasesc probele necesare in retelele sociale si aproximativ jumatate din cazurile investigate prezinta vreo forma sau alta de minciuna. Iar dovezile sunt irefutabile: cum le-ai putea nega probitatea de vreme ce tu insuti le-ai postat in profilul personal si pozele te incrimineaza fara drept de apel? Nu putini au pierdut procese din cauza probelor furnizate de ei insisi pe Facebook, ba chiar au ramas fara custodia asupra copiilor.

In prezent, Facebook declara 400 de milioane de utilizatori. Si, cu cat devine mai popular, cu atat le va face avocatilor munca mai usoara. Avocatii recomanda celor aflati in plin proces de divort sa-si gestioneze cu grija conturile – setarile de confidentialitate sunt inca mult prea laxe pentru a pacali vigilenta unui detectiv. Sau, cel mai bine, sa-si stearga de tot conturile din retelele sociale daca se stiu cu musca pe caciula…

To Top