Stiri

Proiectul FANTASTIC-5G dezvoltă o nouă interfață radio sub 6 GHz pentru rețelele 5G

Ericsson rbs 6000
Ericsson rbs 6000

Un grup de 16 jucători de top în domeniul telecomunicațiilor își unesc forțele pentru a accelera procesul de dezvoltare al unei noi interfețe radio sub 6 GHz pentru rețelele 5G. Proiectul „FANTASTIC 5G” (Flexible Air iNTerfAce for Scalable service delivery wiThin wIreless Communication networks of the 5th Generation) își propune să: mărească capacitatea şi flexibilitatea şi să îmbunătăţească eficiența energetică a următoarei generații de rețele mobile. „FANTASTIC-5G este extrem de important, ținând cont că interfața radio dezvoltată în cadrul proiectului va fi evaluată și validată de către parteneri. Aceasta sprijină atingerea unui acord general și facilitează standardizarea procesului 5G”, precizează Frank Schaich de la Laboratoarele Bell din Germania ale companiei Alcatel-Lucent, coordonator al proiectului FRANTASTIC-5G.

Astfel, viitoarele rețele mobile trebuie să fie mai flexibile și mai eficiente decât rețelele 4G, 3G și 2G, pentru a face față cerințelor în creștere din partea utilizatorilor. Pe măsură ce dispozitivele de tip smartphone şi tablete de diversifică, iar Internetul Lucrurilor (Internet of Things – IoT) aduce cu sine o explozie a traficului pe bază de senzori (sensor-related traffic) – o nouă interfață radio ce conectează dispozitivul utilizatorului la rețeaua mobilă și definește modul în care informația este transmisă de la și spre dispozitiv – rețelele 5G devin o necesitate.

FANTASTIC-5G a primit finanțări în valoare de opt milioane de euro din partea Comisiei Europene în cadrul inițiativei UE „Horizon 2020”, care urmărește digitalizarea Europei.

Membrii FANTASTIC-5G includ furnizori de servicii (Orange, Telecom Italia), distribuitori de componente și infrastructură (Alcatel-Lucent, Huawei, Intel, Nokia, Samsung, Sequans Communications, Wings ICT Solutions), universități (Universitatea Aalborg, Politehnico di Bari, Institutul Mines-Telecom/ Telecom Bretage, Universitatea din Bremen) și instituții de cercetare (Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), Commissariat à l’Energie Atomique et aux Energies Alternatives – Laboratoire d’électronique et de technologie de l’information (CEA-Leti), Fraunhofer Heinrich Hertz Institut (HHI)) din Europa.

To Top