Review

REVIEW: NAS-ul QNAP TS-251A e un adevărat hub digital

NAS QNAP TS-251A

QNAP ne oferă un nou server de stocare în rețea (NAS – Network Attached Storage ), ale cărui funcții complexe au fost transpuse într-un produs ușor de abordat de utilizatorul mediu. Carcasa albă, de dimensiuni reduse, nu inspiră deloc o senzație de complexitate, așa cum se întâmplă în cazul echipamentelor industriale din care acesta este derivat. QNAP TS-251A este un echipament pentru acasă, sau cel mult pentru birourile cu câțiva angajați, însă funcțiile sale sunt foarte puternice, iar acest lucru poate fi înțeles abia după ce sistemul de operare QTS este înțeles în detaliu.

QNAP TS-251A

QNAP TS-251A

QNAP TS-251A dispune în partea frontală (vezi foto) de un cititor de carduri SD, un port USB 3.0 și un port USB 3.0 Micro-B pentru accesul rapid la date. mai sus de aceste două porturi se poate observa butonul on/off și un buton dedicat pentru copierea rapidă a datelor pe un suport extern conectat tocmai pe unui dintre porturile USB 3.0. LED-urile indică starea hard disk-urilor, a rețelei LAN și alimentarea dispozitivului.

Sertare QNAP TS-251A

Sertare QNAP TS-251A

Sertarele pentru hard disk-uri sunt fabricate în întregime din material plastic și nu din metal, așa cum puteți găsi la echipamentele industriale, semn că cei de la QNAP au înțeles că un utilizator obișnuit nu va schimba prea des unitățile de stocare.

QNAP TS-251A

QNAP TS-251A – Conectori spate

Partea din spate este dominată de grilele ventilatorului de răcire cu diametrul de 7 centimetri (vezi foto). Pe partea dreaptă avem aliniate într-o coloană, începând de sus: butonul pentru resetarea dispozitivului, conector pentru receptorul telecomenzii infraroșu, conector pentru microfon, ieșire audio, ieșire HDMI, două porturi USB 3.0, RJ-45 LAN 1, LAN 2, conector pentru alimentare 12V. În partea stângă-jos se poate observa și slotul pentru cablurile Kensington.

Hardware

QNAP TS-251A are la bază un procesor Intel Celeron N3060, dual-core, tactat la frecvența de 1.6GHz (boost până la 2.48GHz), ce are o eficiență ridicată grație procesului de fabricație pe 14nm.

Cele două sloturi SODIMM aflate pe placa de bază sunt ocupate de două memorii RAM DDR3L de 1GB fiecare. Upgrade-ul la 4 sau 8GB se face prin înlocuirea ambelor module de memorie, formându-se o configurație 2x2GB. Sistemul de operare QNAP QTS vine preinstalat cu tot ce trebuie în memoria flash de 4GB. QNAP oferă frecvent actualizări de firmware și actualizări pentru aplicații, astfel că va fi foarte simplu să mențineți serverul la zi, profitând de toate facilitățile programelor și aplicațiilor aflate în continuă dezvoltare.

Sistemul oferă două porturi LAN Gigabit RJ45 precum și interfețe USB 3.0 pentru conectarea diverselor periferice și accesarea lor prin rețea.

QNAP TS-251A hard diskuri

QNAP TS-251A hard diskuri

Alegerea hard diskurilor trebuie să se facă după achiziția serverului NAS și verificarea listei de compatibilități, disponibilă la această adresa (https://www.qnap.com/en/compatibility/?model=239&category=1). De regulă, cele mai multe hard diskuri pentru servere NAS sunt compatibile cu modelele QNAP, însă pot exista și surprize neplăcute dacă nu ne documentăm suficient.

Specificații NAS QNAP TS-251A

Versiune P/N TS-251A-4G TS-251A-2G
Procesor Intel Celeron N3060, dual-core, 1.6GHz (până la 2.48GHz)  14nm
Criptare accelerată hardware ✓,AES-NI
Memorie RAM 4GB DDR3L (2 x 2GB) 2GB DDR3L (2 x 1GB)
Memorie RAM max. acceptată 8GB
Sloturi RAM 2 x SODIMM DDR3L (pentru configurațiile cu două module DIMM, acestea trebuie să fie identice)
Memorie flash 4GB, sistemul de operare QTS este preîncărcat
Unități de stocare HDD/SSD, 2 x 3.5″/2.5″ SATA 6Gb/s
LAN GbE 2 x LAN Gigabit RJ45
USB Port 3 x USB 3.0 (Față: 1, Spate:2)
Cititor de carduri SD
USB QuickAccess ✓ (USB 3.0 Micro-B); (cablul nu este inclus)
HDMI 1, rezoluție maximă 3840 x 2160 @ 30Hz
Intrare audio Microfon 3.5mm
Ieșire audio 3.5mm (pentru amplificator sau difuzoare)
LED Indicator Status/Power, USB, HDD 1, HDD 2
Butoane Power/Status, USB one-touch-backup, reset
Receptor IR ✓, Suportă QNAP RM-IR002 și telecomenzile compatibile MCE
Altele Slot Kensington
Dimensiuni 169 x 102 x 219 mm
6.65 x 4.02 x 8.62 inci (HxWxD)
Greutate Net: 1.28 kg
Brut: 2.64 kg
Temperatură de operare 0-40˚C
Umiditate 5~95%
Nivel de zgomot 18.3 dB (A)
Consum În regim de așteptare: 0.72W
HDD standby:7.9W
În operare:16.2W
(cu două Hard diskuri)
Alimentare Adaptor 65W, 100-240V la 12V curent continuu.
Ventilator 1 x 7cm (12V)

Instalarea serverului NAS QNAP TS-251A

Instalarea serverului de stocare în rețea QNAP TS-251A este facilitată de o interfața grafică ce ghidează utilizatorul pentru fiecare operațiune în parte. Interfața grafică de instalare este însoțită de informații detaliate în limba română, explicate la nivelul unui utilizator începător, astfel încât să nu existe situații neplăcute în care complexitatea sistemului să ne pună în dificultate.

Instalare QNAP TS-251A

Instalare QNAP TS-251A

Ghidul de instalare va efectua instalarea și configurarea completă în șapte pași, primul dintre aceștia fiind stabilirea unui nume și a unei parole. Utilizatorul poate activa mai multe caracteristici ale sistemului de operare pentru a facilita efectuarea gestionării, partajării şi transferului fişierelor între platforme.

Ghid instalare QNAP TS-251A

Ghid instalare QNAP TS-251A

După finalizarea instalării inițiale, serverul va trebui configurat conform necesiților fiecăruia. Primul pas constă în definirea volumelor în funcție de hard diskurile sau SSD-urile pe care le avem la dispoziție și de tipul de configurație pe care dorim să-l stabilim.

Volume QNAP TS-251A

Volume QNAP TS-251A

Pentru acest review am ales Thin Multiple Volume pentru o mai mare flexibilitate și o eficiență ridicată a stocării. Thin provisioning implică folosirea tehnologiilor de virtualizare, sistemul simulând mia multe unități fizice pe baza resurselor fizice ce sunt disponibile.

RAID 1 pe QNAP TS-251A

RAID 1 pe QNAP TS-251A

Cu ajutorul ghidului de configurare am creat un RAID 1 pe cele două hard diskuri Seagate ST4000VN000-1H4168 (SATA) pe care le-am introdus în sistem (foto sus). Mai apoi am stabilit o rezervă de 20% pentru copiile snapshot, ce ne pot ajuta în restabilirea datelor dacă lucrurile nu merg tocmai bine. Din păcate, funcția snapshot nu poate fi folosită pe acest model, sau pe alte modele QNAP cu memorie RAM mai mică de 4GB. În cazul în care am dori efectua un upgrade al memorie RAM, ar trebui să verificăm lista de module RAM compatibile și să ne asigurăm că cele două module sunt absolut identice.

Control Panel QNAP TS-251A

Control Panel QNAP TS-251A

După finalizarea volumelor de stocare, crearea și sincronizarea lor putem continua cu configurarea altor servicii cum ar fi definirea utilizatorilor ce au acces pe server, partajarea informațiilor sau instalarea unor aplicații terțe din QNAP AppCenter. Nu toate aplicațiile și tehnologiile sunt gratuite, unele necesită licențe suplimentare, iar altele sunt contra-cost.

Aplicații disponibile în QNAP AppCenter sunt puternice și au un grad înalt de specializare. Utilizatorii pot instala aplicații pentru gestionarea fișierelor multimedia, precum și aplicații pentru gestionarea descărcărilor de pe torente. Serverul QNAP TS-251A este atât de versatil încât puteți instala chiar și PrestaShop pentru a crea un magazin virtual accesibil de oriunde sau aplicații pentru automatizarea locuinței.

Prestashop pe QNAP NAS

Prestashop pe QNAP NAS

În cadrul testului am creat cu rapiditate un magazin virtual (foto sus) cu ajutorul MySQL, PHPMyAdmin și al pachetului PrestaShop pentru magazine virtuale. Atât activarea serverului MySQL, instalarea PHPMyAdmin și crearea bazelor de date a decurs foarte ușor, magazinul virtual fiind funcțional în câteva minute. Pentru a testa mai departe modul în care PrestaShop lucrează pe QNAP TS-251A am introdus câteva produse și am trecut la efectuarea unor setări suplimentare. Desigur, un magazin virtual va necesita cu totul alte resurse hardware atunci când va avea un număr mare de produse și un număr mare de vizitatori, însă QNAP având soluții puternice și pentru scenariile corporate.

Deși există o mulțime aplicații de business ce pot fi ușor instalate pe server, QNAP TS-251A nu este gândit ca un server pentru companii. Construcția acestuia și telecomanda din pachet ne sugerează din start că serverul poate deveni o bibliotecă multimea pentru filme, fotografii și muzică. În această zonă a divertismentului, QNAP ne oferă mai multe aplicații pentru entertainment cum ar fi Music Station, Video Station și Photo Station, fiecare dintre aceste aplicații fiind specializată pe un tip de fișier multimedia (așa cum le sugerează și numele).

QNAP Video Station

QNAP Video Station

QNAP TS-251A permite descărcarea fișierelor multimedia de pe torente, de pe Youtube sau încărcarea  fișierelor de pe propriul telefon sau calculator. Am descărcat câteva trailere de film la rezoluție FullHD și le-am rulat mai apoi cu Video Station, iar aici se face simțită utilitatea telecomenzii.

Telecomanda

Serverul QNAP TS-251A este însoțit de o telecomandă infraroșu ce întărește mai departe caracterul prietenos al tehnologiei ce se află în spatele acestuia. Dimensiunile acesteia sunt suficient de reduse pentru a permite o prindere bună. Utilizatorul va regăsi butoanele specifice unui player video și un set de taste direcționale cu butonul ok în mijloc.

Telecomandă QNAP TS-251A

Telecomandă QNAP TS-251A

 

Alimentare, adaptor, consum

QNAP TS-251A este alimentat de un adaptor extern ce transformă curentul alternativ de 230 de volți de la priză în curent continuu la tensiunea de 12 volți. Avantajul acestui adaptor e dat de faptul că folosește conectori standard și poate fi înlocuit oricând cu un altul furnizat de orice altă firmă. Mai mult, teoretic există posibilitatea de a alimenta serverul NAS direct la o baterie de 12 volți.

Adaptor QNAP TS-251A

Adaptor QNAP TS-251A

Concluzie

QNAP TS-251A este un excelent server multimedia pentru acasă, ce o să vă surprindă pe măsură ce descoperiți posibilitățile sistemului de operare QTS. Modelul este ușor de folosit, este versatil și poate deveni un adevărat centru multimedia pentru întreaga familie. Mai mult, QNAP TS-251A păstrează datele în deplină siguranță grație posibilităților de a realiza configurații RAID 1 și de a executa operațiuni de backup, restaurare și sincronizare.

Galerie Foto QNAP TS-251A

To Top