Stiri

Radiatii telefonice in San Francisco

San Francisco va deveni, probabil, primul oras din SUA in care comerciantii de telefoane mobile vor fi obligati sa afiseze nivelul radiatiilor emise de terminale langa aparatele expuse spre vanzare. Consiliul de administratie al orasului a votat adoptarea acestei masuri cu o majoritate covarsitoare de 10 la 1, decizia finala urmand a se pronunta saptamana viitoare. „Aceasta masura isi propune sa ajute oamenii sa ia decizii in cunostinta de cauza”, a precizat Sophie Maxwell, promotorul principal al acestei initiative legislative.

San Francisco radiatiile telefoanelor mobile

Operatorii de telefonie mobila afirma ca studiile facute publice in ultimii ani arata ca radiatiile telefoanelor mobile nu dauneaza sanatatii utilizatorilor, Comisia Federala pentru Comunicatii a adoptat limitele in care expunerea la aceste radiatii este inofensiva. Masuratorile stabilesc cuantumul undelor radio pe care corpul uman le poate absorbi fara efecte adverse, in timpul utilizarii telefonului mobil. Totusi, unii cercetatori sustin ca radiatiile telefoanelor mobile produc cancer sau tumori pe creier, dar comunitatea stiintifica inca nu a ajuns la un consens in acest sens.

Legea in cauza ar obliga comerciantii de telefoane mobile sa afiseze nivelul de radiatii emis de acestea si sa-si indrume clientii catre surse suplimentare de informatii. Insa, in timp ce initiatorii proiectului de lege sustin ca acesta are rolul sa informeze, Asociatia Operatorilor de Telefonie Mobila (CTIA) considera ca masura mai mult ar crea confuzie in randul consumatorilor. Cei care vor incalca legea risca amenzi de pana la 300$.

O initiativa legislativa similara fost respinsa la inceputul acestei luni in California, in urma unei campanii intense de lobby a industriei de telefonie mobila.

Voi ce credeti? Ar trebui impusa o astfel de lege? In ce masura este relevant nivelul de radiatii in alegerea unui telefon mobil?

To Top