Stiri

Republic of Gamers prezintă placa de bază ROG Crosshair X670E Extreme

ASUS Republic of Gamers (ROG) a anunțat ROG Crosshair X670E Extreme, o placă de bază flagship pentru mult așteptata platformă AM5 de la AMD. Dispunând de conectivitate PCIe® 5.0 de ultimă generație, memorie RAM DDR5 și un subsistem masiv de alimentare, care asigură o bază solidă pentru overclocking, această placă de ultimă generație oferă celor care îndrăznesc o platformă de neegalat pentru următorul lor sistem. Caracteristicile ASUS Q-Design simplifică și eficientizează procesul de construcție, iar o suită robustă de instrumente le permite entuziaștilor să maximizeze performanța sistemului. La o dată ulterioară, ASUS va avea mai multe informații de împărtășit cu privire la alte plăci de bază AM5 care vor fi lansate în familiile ROG, ROG Strix, TUF Gaming, ProArt și ASUS Prime, însă, deocamdată, un lucru este sigur: ROG Crosshair X670E Extreme este destinată să devină una dintre cele mai râvnite plăci din această generație.

Totul sub semnul cifrei 5

Memoriile, unitățile solid-state și plăcile grafice de ultimă generație au un lucru în comun: numărul cinci. Memoria RAM DDR5 este aici, iar componentele care utilizează conectivitatea PCI Express 5.0 (PCIe) au ajuns sau se profilează la orizont. ROG Crosshair X670E Extreme le permite utilizatorilor să profite de avantajele lățimii de bandă masive, de noile viteze scânteietoare și de eficiența energetică excepțională oferite de memoria RAM DDR5 de ultimă generație. Cu viteze de transfer de date cu 50% mai rapide decât memoria DDR4 din generația anterioară, DDR5 dezlănțuie un nou nivel de performanță, iar această placă de bază dispune de o serie de optimizări hardware și firmware care le permit utilizatorilor să facă overclocking până la limită pentru kiturile de memorie capabile.

Conectivitatea PCIe 5.0 a fost deja implementată printr-o selecție de porturi de mare viteză și va oferi utilizatorilor acces la cele mai rapide SSD-uri și GPU-uri de ultimă generație, pe măsură ce acestea ajung pe piață. Cu viteze de transfer duble față de PCIe 4.0, noul standard oferă utilizatorilor lățimea de bandă necesară pentru a echipa ROG Crosshair X670E Extreme cu porturi USB4® și USB 3.2 Gen 2. Deoarece atât de mulți gameri folosesc porturile USB de pe panoul frontal al PC-ului pentru a reîncărca dispozitivele, ROG Crosshair X670E Extreme oferă un conector USB 3.2 Gen 2 2×2 pe panoul frontal cu suport pentru Quick Charge 4+. Prin asocierea acestei plăci de bază cu o carcasă care dispune de un port USB Type-C pe panoul frontal, utilizatorii pot avea acces convenabil la o încărcare de 60 de wați.*

Două sloturi PCIe 5.0 x16 sunt pregătite pentru plăcile grafice de ultimă generație de astăzi și de mâine. Între cele două sloturi onboard și cele trei sloturi suplimentare puse la dispoziție prin intermediul cardului ROG PCIe 5.0 M.2 și al cardului ROG GEN-Z.2, ROG Crosshair X670E Extreme oferă în total cinci sloturi M.2 – dintre care patru suportă modul PCIe 5.0 x4. Radiatoarele pentru toate sloturile, inclusiv pentru cele de pe plăcile adiționale, asigură faptul că utilizatorii beneficiază de întreaga performanță a unităților lor, fără a le limita. Șase porturi SATA 6 Gbps permit utilizatorilor să stabilească o matrice de stocare și mai mare, astfel încât să nu fie niciodată nevoiți să își raționalizeze biblioteca de jocuri.

Cu liniile sale unghiulare, accentele vii ale LED-urilor RGB și tonurile negre sobre, placa de bază ROG Crosshair X670E Extreme adoră să fie în centrul atenției. Pentru opțiuni de personalizare de neegalat, această placă dispune de afișajul AniMe Matrix™, o serie de LED-uri care pot afișa animații personalizate în stil retro. Iluminarea vibrantă sub formă de underglow curge de pe marginea dreaptă a plăcii. Un conector AURA RGB și doi conectori adresabili Gen 2 permit utilizatorilor să instaleze benzi LED RGB în carcasa lor și să sincronizeze totul cu ușurință cu echipamentul Aura Sync compatibil.

Elementele vizuale remarcabile ale plăcii ROG Crosshair X670E Extreme reprezintă performanțe fără limite. Radiatoarele mari de deasupra circuitelor VRM, a chipsetului și a sloturilor M.2 de la bord oferă o putere de răcire substanțială și o frumusețe simetrică. Grafica multistrat decorează suprafața capacului lat al radiatorului pentru slotul M.2 principal. Iar capacul I/O integrat din aluminiu ajută la răcirea circuitelor VRM, simplifică procesul de construcție și, pur și simplu, are un aspect deosebit.

Răcire serioasă, performanță serioasă

O soluție de alimentare robustă oferă modelului ROG Crosshair X670E Extreme un potențial aproape nemărginit pentru a duce procesoarele AMD Ryzen de ultimă generație la nivelul următor. Conectorii de alimentare ProCool II oferă un contact mai bun cu prizele PSU, o disipare îmbunătățită a căldurii și o mai bună fiabilitate față de hardware-ul obișnuit. Bobinele din aliaj MicroFine și condensatorii metalici negri premium de 10K asigură cea mai lină livrare de energie posibilă către procesor, chiar și la cele mai mari sarcini.

Procesoarele de astăzi profită de puterea disponibilă și de marja de manevră termică pentru a oferi cea mai bună performanță în orice moment, astfel încât răcirea nu este doar o chestiune de confort – răcirea cuprinzătoare se asigură că utilizatorii obțin performanța susținută pe care o cer. ROG Crosshair X670E Extreme le oferă utilizatorilor o suită completă de opțiuni pentru a-și configura soluția de răcire de vis. Șase conectori pentru ventilatoare le permit utilizatorilor să stabilească și să controleze fluxul de aer în sistemul lor. Dacă plănuiesc să implementeze o soluție personalizată de răcire cu lichid, aceștia pot conecta până la două pompe de mare putere și, de asemenea, pot ține sub control fiecare aspect al buclei lor, cu o colecție cuprinzătoare de conectori și senzori de monitorizare a fluxului de lichid.

Caracteristicile inovatoare Q-Design eficientizează procesul de construcție

Construirea și personalizarea unui PC de gaming high-end nu a fost niciodată atât de ușoară. ROG Crosshair X670E Extreme dispune de inovații exclusive ASUS Q-Design, inclusiv butonul PCIe Q-Release. Plăcile grafice de ultimă generație din ziua de azi au adesea soluții de răcire robuste și plăci de ranforsare solide. Acest lucru este grozav pentru performanță, dar acestea pot sta în calea deschiderii zăvorului de eliberare PCIe. Butonul PCIe Slot Q-Release le permite utilizatorilor să elibereze placa grafică din slot printr-o singură apăsare.

În mod similar, modelele tradiționale de sloturi DIMM necesită ca utilizatorii să blocheze ambele părți ale stick-ului de memorie, iar pentru utilizatorii cu degete mai mari ar putea fi o provocare să deblocheze zăvorul cel mai apropiat de placa grafică. Acesta este motivul pentru care ASUS a implementat un nou design de blocare Q-DIMM pe o singură față. Cu acest aranjament, utilizatorii nu trebuie să-și facă griji cu privire la un zăvor care ar putea fi aproape de placa grafică. Un singur zăvor pe partea mai ușor de accesat a slotului DIMM este tot ce este necesar pentru a menține un stick de memorie ferm pe poziție. Instalarea memoriei RAM cu placa de bază ROG Crosshair X670E Extreme – și actualizarea acesteia pe parcurs – este mult mai ușoară ca urmare a acestor caracteristici de design.

ASUS a simplificat chiar și procesul de instalare a unei unități M.2. Prinderea M.2 Q-Latch le oferă utilizatorilor liniștea că nu vor mai fi nevoiți să aibă de-a face niciodată cu un alt șurub M.2 mic și ușor de pierdut. Acum, ei pot fixa sau slăbi o unitate M.2 doar cu vârful degetelor.

Chiar și cu toate aceste caracteristici care simplifică construcția de PC-uri, tot pot apărea provocări în timpul procesului de construcție. ROG Crosshair X670E Extreme le oferă utilizatorilor liniște sufletească cu caracteristici care facilitează diagnosticarea situației. Matricea de diagnosticare ASUS Q-LED oferă o referință rapidă și ușoară în cazul în care un sistem întâmpină o eroare critică în timpul autotestului la pornire. Patru LED-uri de pe placa de bază, marcate în mod clar pentru CPU, RAM, placă grafică sau dispozitiv de boot, se vor aprinde pentru a le spune utilizatorilor exact ce componentă a întâmpinat o eroare.

Rețea fără obstacole

Mulți gameri din ziua de azi pur și simplu nu au încredere în rețeaua lor wireless pentru a-i conduce în mod fiabil spre victorie. Benzile de 5,0 GHz și 2,4 GHz pe care majoritatea dispozitivelor le folosesc pentru a se conecta la internet devin din ce în ce mai aglomerate, cu smartphone-uri, laptopuri și dispozitive inteligente de acasă care concurează pentru semnal, în special în locații precum apartamentele, unde mai multe rețele casnice s-ar putea suprapune. Din fericire, există o soluție la orizont în anumite regiuni: Wi-Fi 6E.

Acest nou standard profită de banda de 6 GHz, o porțiune de spectru disponibilă doar recent în anumite țări. Conectată la un router Wi-Fi 6E, ROG Crosshair X670E Extreme le va permite utilizatorilor să se ridice deasupra concurenței și să se bucure de noua frontieră a conexiunilor wireless.

Opțiunile de rețea cu fir de la bord au propriile lor motive de laudă. Un port Ethernet Intel de 2,5 Gb oferă o linie cu lățime de bandă mare către un router, în timp ce un port Marvell AQtion 10 Gb Ethernet pregătește o mașină pentru a gestiona cu ușurință transferurile de fișiere de mai mulți terabyte în rețele rapide.

Audiofili, luați aminte

Dacă vizualul ocupă locul șoferului când vine vorba de jocuri, sunetul este pe scaunul pasagerului din față. Pentru un sunet imersiv și impecabil de la un sistem de difuzoare și căști, cipurile audio și circuitele asociate de pe ROG Crosshair X670E Extreme au fost proiectate cu scrupulozitate pentru procesarea și ieșirea unui sunet cristalin.

Totul începe cu o soluție audio SupremeFX 7.1 Surround Sound premium, cu amplificatoare și amplificatoare operaționale integrate. Designul circuitului audio utilizează condensatori premium, ecranare împotriva interferențelor și trasee discrete pentru canalele stânga și dreapta. Detectarea automată a impedanței le permite utilizatorilor să se bucure chiar și de căștile audiofile cu impedanță ridicată și să obțină o ieșire clară, fără distorsiuni. Un ESS ES9218PQ Quad DAC™ pompează un sunet de top la ieșirea de pe panoul frontal cu un raport semnal-zgomot excepțional de 130 dB, perfect pentru conectarea unor căști de înaltă calitate.

Cu subsistemul său de alimentare pregătit pentru overclocking, opțiunile excepționale de răcire, stilul agresiv și conectivitatea fără egal, ROG Crosshair X670E Extreme duce performanța în jocuri la un nou nivel și este doar primul din multe altele. În lunile următoare, ASUS va putea împărtăși și restul gamei high-end ROG Crosshair, precum și plăcile de bază din celelalte familii de produse. Rămâneți pe recepție pentru mai multe informații.

*Pentru a crește suportul de la 27 de wați la 60 de wați, atașați un cablu de alimentare PCI Express cu 6 pini la conectorul PD PWR al plăcii de bază.

To Top