Review

Review ASUS N56VM

În domeniul laptop-urilor, portabilitatea este un factor determinant prin care este analizată oferta unui producător. În majoritatea cazurilor un laptop de dimensiuni mai mici înseamnă o rezoluție mai mică a ecranului și o placă video mai puțin performantă. Partea audio urmează și ea aceeași rețetă, difuzoarele fiind miniaturizate până la limita fizică permisă de tehnologie. Însă nu toți utilizatori doresc o portabilitatea ieșită din comun.

O categorie de utilizatori de portabile doresc un sistem cât mai puternic, capabil de calcule rapide în cele mai solicitatente aplicații. La sfârșit de săptămână laptop-ul puternic, împreună cu toate datele și aplicațiile, trebuie să fie disponibil pentru o deplasare la casa de la țară sau la vila de la munte.

Calculatoarele cu aspect de laptop, cu ecrane generoase și hardware performant au devenit un segment de sine stătător, fiind cunoscut în limbajul IT drept desktop replacement, adică un model ce înlocuiește desktop-ul de acasă dar care poate fi și transportat ocazional.

ASUS N56VM se încadrează perfect în categoria desktop replacement. Sistemul este puternic iar grija detaliilor se observă de la primul contact. ASUS a ales o îmbrăcămite de aluminiu atât pentru capac cât și pentru interior astfel că N56VM se va comporta bine la factorii de uzură.

Aluminiu se curăță ușor cu alcool iar strălucirea metalului se menține o lungă perioadă de timp. Portabilele din plastic poartă urme vizibile de uzură la colțuri, zgârieturile fiind iremediabile.

Scor Windows

Scor Windows

Sistemul de operare Windows (foto sus) evaluează notebook-ul cu scorul de 5.3 puncte, placa grafică obținând un scor de 6.7 puncte.

Design-ul echipamentului este unul reușit, logo-ul ASUS decupat pe capacul din aluminiu fiind iluminat cu LED-uri. Suprafața tastaturii este și ea una deosebită. Spațiul este generos iar metalul consolidează impresia unui laptop bine făcut. Fiind un notebook mai corpolent ASUS a ales un set de balamale solide. Seria N folosește balamale turnate din aliaj de zinc, mărind calitatea și rezistența cu până la 150% față de notebook-urile clasice.

Specificații tehnice ASUS N56VM

Ecran LCD, iluminat cu LED-uri, Diagonală 15.5 inci, 300 cd/m2, Rezoluție 1920 x 1080 FullHD, mat, unghiul de vizualizare 150゚(orizontal)/120゚(vertical)
Procesor Intel Core i7 3610QM, Ivy Bridge, patru nuclee, 2300 MHz, 6MB Cache, 45W, 22nm
Chipset Intel HM77
Grafică integrată HD Graphics 4000
Grafică dedicată NVIDIA GeForce GT 630M 2048MB, 96 nucleeCUDA, 475/950/1800MHz Core/Shader/RAM
Memorie RAM DDR3 8GB 1333MHz
Hard disk 750GB 7200 RPM (Seagate ST9750420AS)
Cameră web
Blu-ray Combo (Matshita UJ141AF)
Cititor carduri SD/MMC, Memory Stick
Rețea Ethernet 10/100/1000 Mbps (Atheros AR8161)
Wi-Fi (Intel Wireless-N 2230)
Bluetooth 4.0 (Intel), suport wiDi
4 porturi USB
HDMI
VGA
S/PDIF
Difuzoare stereo
Microfon încorporat
Tastatură iluminată
Sistem de operare Microsoft Windows 7 Professional
Baterie 6 celule, 10.8V, 5.2Ah, 56Wh
Alimentator 120W
Dimensiuni 380mm x 256mm x 28.4-34.0mm
Greutate 2.73kg

După o scurtă utilizare componentele integrate în ASUS N56VM își fac simțită prezența. Partea stângă a portabilului se încălzește ușor atunci când sistemul este solicitat iar fantele de ventilație din zonă scot aer cald. Procesor Intel Core i7 și placa video NVIDIA GeForce GT 630M sunt două componente foarte puternice cu un consum ridicat mai ales atunci când sunt solicitate.

ASUS N56VM este motorizat de un procesor din a treia generație Intel Core. Procesorul Intel Core i7 3720QM integrează patru nuclee fotolitografiate pe 22 de nanometri ce lucrează de regulă la frecvența de 2600 MHz. În funcție de solicitarea software-ului frecvența poate urca dinamic până la 3.2GHz. În ciuda performanțelor ridicate consumul de curent de trece de 45W.


Ecranul LCD de 15.5 inci, cu rezoluție FullHD (1920×1080) este iluminat cu LED-uri iar unghiul de vizualizare extins 150゚(orizontal)/120゚(vertical) oferă o imagine de calitate chiar și atunci când nu privim perpendicular pe acesta. Fiind un ecran cu luminozitate mare și rezoluție FullHD, ASUS N56VM este recomandat ca laptop multimedia, sunetul Bang&Olufsen ICEPower completând acest aspect. Din acest ultim punct de vedere, N56VM este unul dintre cele mai bune portabile de pe piață. Partea audio a fost concepută de echipa ASUS Golden Ear team și Bang & Olufsen ICEpower.

Calitatea sunetului depășește posibilitățile unui sistem multimedia pentru desktop din clasa medie, ASUS livrând alături de produs un subwoofer care completează frecvențele înalte generate de cele două difuzoare încorporate. ASUS oferă pe noul model și software-ul profesional de procesare audio MaxxAudio 3.

Difuzoarele cu diametrul de 10mm-15mm au camere de rezonanță de 6cc iar amplificatorul audio integrat oferă o putere de 2W. Dacă ne comparăm la un notebook obișnuit, cum ar fi N3, difuzoarele sunt în medie cu 28% mai mari.

Deasupra ecranului este poziționată camera web HD, mai mult decât suficientă pentru apelurile video prin aplicațiile VoIP.

Tastatura QWERTY este spațioasă iar tastatele sunt iluminate, un lucru extraordinar pentru cei care lucrează noaptea la computer în semi-întuneric. PAD-ul spațios păstrează cromatica notebook-ului însă este fabricat dintr-un pastic vopsit în argintiu. Răspunsul acestuia este promt fără a fi nevoie să insistați pentru a vă reuși poziționarea cursorului.

După ce a prezentat Zenbook UX31E cu instant on, ASUS a integrat tehnologia Super Hybrid Engine II și pe laptop-urile din clasa N. N56VM pornește în numai două secunde, eliminând timpii ce se pierdeau la inițializarea sitemului de operare.

N56VM beneficiază atât de un modul Wi-Fi (Intel Wireless-N 2230) cât și de unul Bluetooth 4.0 (Intel). Comunicațiile radio sunt optimizate astfel încât învelișul de aluminiu să nu ecraneze undele electromagnetice. Acoperirea wireless este totală astfel încât indifernt de poziționarea notebook-ului în raport cu antenele punctului de acces să nu sesizați o atenuare a semnalului.

ASUS a ales să monteze numai porturi USB 3.0 fără de care un drive SSD extern nu ar fi putut fi pus în valoare la adevărata sa capacitate. Standardul USB 3.0 oferă o rată ridicată de transfer fiind preluat și de alți producători de top. Datele sunt stocate pe un hard disk Seagate cu 7200 RPM ceea ce nu e deloc rău dacă privim spre spațiul oferit de acesta însă unii utilizatori care-și doresc și mai multă viteză ar fi putut să prefere o unitate SSD mai rapidă.

Performanța notebook-ului este scoasă la lumină atât de modul plăcut în care se mișcă interfața grafică cât și de aplicațiile pretențioase care rulează fluid. Benchmark-urile evidențiază puterea noului procesor a treia generație Intel Core dar și rezervele plăcii grafice dedicate. Futuremark PC Mark Vantage evaluează performanțele echipamentului cu 16077 puncte iar Cinebench R11.5 single-threaded cu 1.49. În modul multi- threaded , Cinebench R11.5 afișează scorul de 6.84.

ASUS N56VM este fără îndoială un notebook puternic ce se descurcă în cele mai complexe aplicații. Apreciem ecranul de calitate cu rezoluție FullHD, procesorul Intel de ultimă generație precum și placa video NVIDIA GeForce GT 630M. Lipsa unei variante cu unitate SSD ar putea fi unul dintre minusurile acestui model.


Galerie foto ASUS N56VM.

To Top