Review

REVIEW: ASUS ZenBook Pro Duo UX581, un laptop și jumătate

Laptopul cu doua ecrane Zenbook Pro Duo UX581
Laptopul cu doua ecrane Zenbook Pro Duo UX581

Un ZenBook Pro Duo la vremea lui face cât… 1,5 laptopuri obișnuite, grație ofertei mai mult decât generoase în materie de afișaj. Cu toate că era destul de greu de imaginat vreo inovație majoră în materie de design al laptopurilor, ASUS a reușit să vină anul trecut cu așa ceva, ZenBook Pro Duo fiind pionierul unui format nou și spectaculos. Designul cu două ecrane combină esteticul cu utilul, având potențialul de a duce creativitatea și productivitatea utilizatorului la un nou nivel.

Ce funcționalități descoperim la ScreenPad Plus?

Fără îndoială, vedeta acestui model este ecranul secundar sensibil la atingere, amplasat deasupra tastaturii. ScreenPad Plus este un ecran 4K de lățime completă (3.840 x 1.100 pixeli), care funcționează în tandem cu ecranul principal 4K UHD OLED (3.840 x 2.160 pixeli) de 15,6 inchi. Obținem o funcționalitate complexă și versatilă, care ne poate spori eficiența fluxurilor de lucru, dare și în divertisment.

  • Launcher este cea mai rapidă modalitate de lansare a aplicațiilor favorite de pe ScreenPad Plus, fiind suficientă o apăsare sau un clic pe pictograma aplicației. Poți adăuga în Launcher noi aplicații de pe  ecranul principal sau le poți elimina pe cele existente, apăsând pe butonul de editare din colțul din dreapta sus.
  • Quick Key permite automatizarea unor secvențe complexe de comenzi tastate, care pot fi executate cu un singur clic, în vreme ce Handwriting îți recunoaște scrisul de mână, inclusiv în limba română și oferă o metodă foarte intuitivă de intrare a textului. De asemenea, ai la dispoziție și o serie de comenzi rapide, precum App Switcher, ViewMax și Task Swap, care permit o interacțiune intuitivă între ecranul principal și ScreenPad Plus.
  • App Switcher lansează aplicația în celălalt ecran, fie că este vorba de ScreenPad Plus sau de ecranul principal. ViewMax maximizează experiența ta de vizualizare, afișând fereastra aplicației pe ambele ecrane. Task Group te ajută să intri rapid în modul de lucru, lansând până la 5 aplicații (2 pe ecranul principal și 3 pe ScreenPad Plus), cu o singură atingere.
  • Task Swap comută poziția aplicațiilor deschise, între ecranul principal și ScreenPad Plus. În plus, poți trage pe ScreenPad Plus orice aplicație Windows sau orice bară de instrumente dintr-o aplicație, ceea ce îți poate oferi un spațiu de lucru mai mare pe ecranul principal.

Scenariile de utilizare sunt variate. Noi vă sugerăm câteva posibilități, dar suntem convinși că veți descoperi și alte modalități ingenioase de a vă ușura lucrul și de a vă condimenta divertismentul.

Laptopul cu doua ecrane Zenbook Pro Duo UX581

Laptopul cu doua ecrane Zenbook Pro Duo UX581

Pentru editare video, puteți pune pe ScreenPad Plus instrumentele pentru selectarea culorilor sau a unor preset-uri, pre-vizualizare sau timeline-uri pentru editare. Gamerii pot plasa informații suplimentare despre joc, ferestre de chat sau aplicații de livestreaming pe ScreenPad Plus, obținând o experiență de joc îmbunătățită.

ScreenPad Plus poate fi util și în domeniul programării, oferind spațiu suplimentar pentru cod sau pre-vizualizări, pentru a facilita depanarea scripturilor. Un alt domeniu care poate profita de funcționalitatea ScreenPad Plus este cel al designului grafic 2D. Folosind un stylus activ (inclus în cutie), graficienii pot scrie sau desena. Asta îi poate ajuta considerabil în crearea de conținut, evident în funcție de îndemânarea de a mânui stylusul și talentul la desen.

Designul continuă tradiția ZenBook

ZenBook Pro Duo urmează în design predecesorii din serie. Îmbrățișează accentele iconice introduse de originalul ZenBook UX21. Menține marginile subțiate și finisajul metalic striat, cu cercurile concentrice de inspirație Zen de pe capac (ușor estompate) și laturile teșite tăiate cu diamantul. Se remarcă prin designul asimetric al striațiilor metalice de pe capac, ceea ce îi conferă o identitate unică. Culoarea Celestial Blue conferă un aer sofisticat, de calm și inovație atemporală.

Dar ZenBook Pro Duo a trebuit să treacă printr-o reproiectare a sistemelor sale interne pentru a putea face loc pentru toate specificațiile solicitante, care includ un ecran de 15,6 inchi cu un ecran secundar de 14,1 inchi, o placă grafică de elită și un set de componente cu performanțe de top.

Ecran OLED spectaculos cu un gamut larg de culoare

ZenBook Pro Duo este echipat cu un spectaculos ecran 4K UHD NanoEdge OLED HDR touch de 15,6 inchi, a cărui ramă ultra-subțire are o lățime de doar 5 milimetri, ceea ce rezultă într-un raport între ecran și carcasă de 89% și o vizualizare fără niciun element de distragere a atenției. Ecranul se remarcă și printr-un unghi larg de vizualizare, de 178° și printr-o rată de contrast extremă de 100.000:1, care oferă nuanțe de negru impresionante.

OLED-ul strălucitor livrează cele mai vii și mai realiste culori cu putință, având o acoperire excepțional de largă, de 100 % a spațiului de culoare DCI-P3. Acest spațiu de culoare, utilizat pe scară largă în industria filmului, devine tot mai mult instrumentul predilect al profesioniștilor creativi, pentru gama sa extinsă de culori posibile.

Toate acestea îl fac pe ZenBook Pro Duo un laptop excelent pentru uzul general, fie lucru, fie divertisment. În plus, ambele ecrane sensibile la atingere suportă ASUS Pen sau orice alt stylus activ, pentru un control precis și o creare de conținut intuitivă.

Componente de top

ZenBook Pro Duo a fost proiectat pentru profesioniști cu pretenții și nu face compromisuri în materie de specificații, incluzând cele mai recente tehnologii și componente de o calitate premium.

Modelul testat de noi a fost echipat cu un robust procesor Intel Core i7-9750H cu șase nuclee, 16 GB de memorie rapidă la 2.666 MHz și un SSD de 512 GB. De asemenea, ZenBook Pro Duo a fost dotat cu o placă grafică puternică NVIDIA GeForce RTX 2060, capabilă nu doar să optimizeze experiența de gaming cu ajutorul funcției sale Deep Learning Super Sampling (DLSS), ci să livreze și ray-tracing în timp real, la setări înalte, în multe titluri de jocuri recente.

ZenBook Pro Duo are cea mai recentă conectivitate WiFi – Intel Wi-Fi 6 cu Gig+ (802.11ax). Astfel, timpul de transfer al unui film 4K UHD este de ordinul secundelor.

În plus, laptopul este dotat cu un set complet de porturi, inclusiv Thunderbolt 3 USB-C, care este în prezent cel mai rapid format pentru transferul rapid de date – 40 Gbps. Are și un port HDMI 2.0 de dimensiuni complete, care permite conectarea comodă la televizoare cu ecran mare sau la proiectoare 4K.

Tastatura lui ZenBook Pro Duo

Tastele de tip plăcuță au o separație bună și o cursă de 1,4 mm, care face tastarea distinctă și precisă, fie în regim de introducere de text, fie în sesiuni lungi de gaming. În plus, tastele sunt iluminate, ceea ce facilitează lucrul în condiții de iluminare precară. Din păcate, marginile din jurul tastaturii sunt foarte subțiri și poți simți muchiile. Nici podul palmelor nu poate fi susținut devreme ce tastatura a fost coborâtă pentru a include ecranul secundar. În condiții de birou, vei putea opta pentru un palmrest detașabil inclus în cutie. Acesta ar fi putut fi magnetic, dar nu e.

Laptopul cu doua ecrane Zenbook Pro Duo UX581

Laptopul cu doua ecrane Zenbook Pro Duo UX581

Confortul îl găsim în tastele funcționale, pentru controlul luminozității, volumului și a redării media, fără să fie nevoie să apeși în paralel tasta pentru funcții (Fn). Pentru a folosi tastele clasice pentru funcții, va trebui însă să apeși tasta Fn.

De asemenea, ZenBook Pro Duo are deasupra touchpad-ului o tastă dedicată Turbo Fan și una Task Swap, astfel încât utilizatorii pot răci fără efort acest laptop cu performanțe extreme și pot comuta comod aplicațiile de pe un ecran pe celălalt.

Touchpadul e destul de mic și de incomod, fiind amplasat în dreapta. Are în schimb funcția NumberPad, care este un panou numeric virtual, iluminat LED, care poate fi afișat pe touchpad cu ajutorul unui senzor aflat în partea din dreapta sus a acestuia. În stânga sus vei găsi un alt senzor, care comută între cele două niveluri de luminozitate ale funcției. De asemenea, din senzorul din stânga sus poți glisa în orice direcție pe touchpad pentru a activa aplicația calculator pe ecran. Touchpad-ul poate fi folosit în continuare pentru controlul cursorului, chiar dacă NumberPad este activat.

Sunetul este certificat Harman Kardon

Sistemul audio al lui ZenBook Pro Duo a fost tunat din fabrică și apoi certificat de Harman Kardon privind redarea fidelă a unei mari varietăți de conținut audio.

Se remarcă volumul puternic și claritatea, precum și bogăția tonalităților redate și a efectelor surround, comparativ cu alte laptopuri de dimensiuni similare.

Boxele laptopului sunt dotate cunun amplificator inteligent, care permite automat volumul maxim posibil, prevenind, în același timp, defectele pe termen lung care pot surveni la bobinele sensibile ale boxelor. Asta îi conferă lui ZenBook Pro Duo un volum audio mai puternic.

Laptopul cu doua ecrane Zenbook Pro Duo UX581

Laptopul cu doua ecrane Zenbook Pro Duo UX581

Răcire, zgomot și autonomie pe baterie

Folosindu-l fără întrerupere în taskuri de birou/comunicare sau multimedia, laptopul poate să ofere între 3 și 4,5 ore de funcționare pe baterie, în funcție de specificul fiecărei activități. Evident, dacă alegi să te joci, autonomia se va reduce la aproximativ o oră.

Zgomotul ventilatoarelor pentru răcirea CPU-ului poate fi enervant, mai ales în locuri cu multă liniște, cum ar fi un dormitor sau o bibliotecă. Fan Mode îți oferă flexibilitatea de a opera ventilatorul la turație maximă când procesezi sarcini solicitante și de a-l comuta pe o viteză scăzută, când ai nevoie de un mediu de lucru silențios. Zgomotul de operare al lui ZenBook Pro Duo nu este deranjant ca în cazul unor modele de gaming.

Tot la capitolul răcire, trebuie menționate și balamalele ErgoLift, care ridică și înclină un pic corpul laptopului, pentru a facilita evacuarea aerului cald de la grilele de aerisire amplasate pe capacul dorsal, având și dublu rol de a oferi o poziție un pic mai ergonomică pentru tastatură.

CONCLUZII: BEST INNOVATION

ZenBook Pro Duo este un laptop excelent pentru multimedia, fie că doar redai sau și produci materiale, având o dotare foarte bună pentru rularea aplicațiilor specializate.

Cele două ecrane se completează reciproc perfect, însă trebuie să ții cont de faptul că, folosindu-le pe ambele simultan, consumul energetic mare va afecta destul de mult autonomia bateriei, așa că ar fi ideal să te afli prin preajma unei prize. Desigur, prețul este și el pe măsura dotărilor, dar configurația și performanțele îl justifică, în cea mai mare măsură.

Dacă ești un profesionist în căutarea unui instrument elegant care să îți simplifice și să-ți optimizeze viața profesională sau un entuziast devorator de multimedia cu dare de mână, ZenBook Pro Duo este de luat în calcul. Evident, particularitatea sa (ecranul secundar) va atrage instant toate privirile asupra ta.

Recomandat pentru: creare de conținut, multimedia, comunicarea statutului, business, randări grafice, gaming de ocazie sau streaming

VEZI PREȚUL ONLINE

+ PRO:

  • Ecranul principal OLED 4K
  • Performant, cu dotări de top
  • Interactivitatea prin ScreenPad Plus în diverse scenarii
  • Conexiuni rapide, ThunderBotl 3 și Wi-Fi 6 cu Gig+

– CONS:

  • Preț destul de mare
  • Touchpad inconfortabil
  • Absența unui cititor de carduri
  • Grosime de mare

Evaluarea PCNEWS

Performanta - 9.7
Design - 9
Conectivitate - 9
Pret - 8
Ecran - 10

9.1

Best Innovation

ZenBook Pro Duo este un laptop excelent pentru multimedia, fie că doar redai sau și produci materiale, având o dotare foarte bună pentru rularea aplicațiilor specializate cu un plus de interactivitate dat de ScreenPad Plus. Cele două ecrane se completează reciproc, însă autonomia pe baterie nu poate acoperi întreaga zi.

Evaluarea cititorilor: 5 ( 1 voturi)
To Top