Review

Review ASUS ZenBook UX410U

ASUS Zenbook UX410U este un notebook din celebra gamă a constructorului taiwanez ce împrumută o serie de caracteristici specifice laptopurilor ultrasubțiri. Deși îmbracă forma specifică unui Zenbook, având o carcasă din aluminiu ce se îngustează către margini, UX410U are multe dintre caracteristicile unui notebook practic, mai mare și mai voluminos.

Carcasa noului ASUS Zenbook UX410U este acoperită cu aluminiu atât pe exterior, cât și pe interior. Metalul creează o senzație plăcută de fiecare dată când prindem laptopul, oferind o suprafață fină și solidă în același timp. Modelul, pe care îl puteți vedea în imaginile de mai jos, este acoperit printr-un proces electrochimic în culoarea rose gold, o combinație între griul aluminiului și culoarea aurului roșu. Aceasta este o culoare apreciată de doamne și domnișoare, pentru domni existând un gri închis ce-i conferă o prezență mai sobră.

Greutatea totală este crescută ușor de la 1,1Kg cât se înregistrează în cazul unui Zenbook ultrasubțire, la 1,4Kg. La fel și grosimea, care urcă acum spre 1,9cm. Creșterea de volum și greutate reprezintă o scădere a gradului de mobilitate, dacă cele câteva sute de grame chiar contează la aceste valori, însă volumul mai mare aduce cu el o serie de avantaje constând în prezența unui hard disk, pe lângă SSD și a numeroase porturi integrate.

Pe laterala dreaptă avem două porturi USB 3.0, un cititor de carduri SD și două LED-uri indicatoare pentru starea bateriei și alimentare.

Pe partea stângă vom observa conectorul de alimentare cu diametrul de 4mm,un port USB 3.0, o ieșire HDMI, un port USB 3.1 Type C reversibil și un conector combo audio.

Partea din spate este confecționată tot din aluminiu, aici observându-se piciorușele din cauciuc pentru fixarea sigură pe masă și grilele difuzoarelor multimedia.

ASUS Zenbook UX410U are o tastatură spațioasă, iluminată, tastele având o cursă de 1,6mm. Tastatura este construită dintr-o singură bucată, iar senzația oferită de butoane este plăcută, încurajând tastarea rapidă a textului.

Tastele pentru enter, shift, backspace și tab, folosite în mod frecvent, au suprafață mare pentru a fi identificate mai ușor. Touchpadul are o suprafață generoasă și este acoperit cu sticlă. Acesta acceptă elementele de gestică recunoscute de sistemul de operare Windows 10, utilizatorul putând să insereze comenzi complexe folosind mai multe degete simultan. Touchpadul poate diferenția atingerile accidentale cu palma de comenzile introduse cu unul sau mai multe degete.

ASUS Zenbook UX410U

ASUS Zenbook UX410U

Zenbook UX410U folosește un panou de generație nouă foarte subțire, ce poate fi montat într-un capac subțire, cu ramă îngustă. Ecranul are o diagonală de 14 inci și o rezoluție Full HD, fără să depășească în dimensiuni vechile modele de 13 inci.

Rama exterioară are o grosime de numai 6mm, mărind aria vizuală, iar densitatea panoului este de 276 pixeli per inch. UX410U are culori plăcute, cu un contrast intens, iar unghiul de vizualizare merge spre pozițiile extreme. De altfel, la panourile cu diagonală mai mică, rezoluția FullHD este un standard al industriei, care oferă imagini suficient de bine conturate.

Ecranul laptopului UX410U acoperă 72% din spectrul de culoare NTSC, 100% din sRGB, și 74% din AdobeRGB. Cu alte cuvinte, ecranul este mai performant decât cel al unui laptop obișnuit, reproducând mai multe culori.

O altă funcție pe care o considerăm foarte utilă este modul ASUS Eye Care. Acest mod reduce nivelul de lumină albastră, care cauzează oboseala ochilor, protejând privirea utilizatorului în timpul sesiunilor lungi de lucru.

La interior  Zenbook UX410U beneficiază de o placă de bază ASUS cu procesor Intel Core i7-7500 (Kaby Lake-U) la 2,7GHz. Procesorul Intel este fotolitografiat pe 14 nanometri și include grafica Intel HD 620. Eficiența energetică a procesorului este asigurată de procesul fin de producție precum și de optimizările introduse de compania producătoare. 

Intel Core i7-7500 are un TDP de numai 15W, fiind excelent pentru portabile. Din păcate nu toți producătorii preferă procesoarele Intel Core din generația a șaptea și a opta, prețurile practicate de Intel fiind tot mai mari. Pentru  i7-7500 prețul recomandat este de 393 de dolari, lucru care nu are cum să nu se reflecte în prețul final al portabilului.

Specificațiile tehnice mai includ ecranul de 14 inci cu rezoluție FHD furnizat de CNM, 8GB de memorie RAM DDR4, unitatea de stocare SSD Sandisk SD8SNAT de 128GB, hard diskul Seagate ST1000LM035 de 1GB, camera web, module radio Wi-Fi și Bluetooth și o baterie integrată de 48wh.

Specificații principale ASUS Zenbook UX410U

  • Procesor Intel Core i7 7500U Kaby Lake-U, Frecvență 3.5MHz, 14 nanometri
  • Grafică Intel HD 620
  • Ecran LCD 14 inci, Rezoluție FHD, 158ppi
  • Memorie RAM 8GB DDR4
  • Stocare SSD Sandisk SD8SNAT 128GB
  • Stocare HDD Seagate ST1000LM035 1GB
  • Camera web HD
  • Wi-Fi 802.11 AC
  • Baterie 3 celule, 48 Whr
  • Adaptor alimentare 19 V, 45 W
  • Dimensiuni 323 x 223 x 18.95 mm
  • Greutate 1,4KG

Zenbook UX410U este echipat cu o soluție de stocare formată din SSD și hard disk. Portabilul oferă atât latențe reduse și viteze ridicate de tranfer, precum și un sațiu generos de stocare pentru fișierele de mari dimensiuni.

În teste, unitățile de stocare au dovedit că pot atinge viteze mari de transfer chiar și în cazul unor grupuri cu numeroase fișiere, precum și o latență redusă. Hard diskul Seagate ST1000LM035 de 1GB atinge un maximum de 136,2MB/s. și o viteză medie de 105,2MB/s, vremea hard diskurilor lente pentru laptopuri fiind apusă de mult.

Unitatea de stocare SSD se comportă conform așteptărilor. Vitezele de transfer ating 425,5 MB/s și au o medie de 314MB/s, fapt care este ușor de sesizat atunci când pornim laptopului sau atunci când încărcăm o aplicație.

Timpul de acces al unității SSD, mai mic de 0,1ms, combinat cu capacitatea de a furniza rapid pachetele de date se traduce într-un timp de inițializare al sistemului de operare foarte scurt.

ASUS nu uită de utilizatorii din corporații care se lovesc frecvent de probleme de incompatibilitate între echipamentele mai vechi și laptopurile din noua generație. În pachet sunt dispoibile două adaptoare între USB și RJ45 (LAN), respectiv USB-VGA. utilizatorii care folosesc laptopul pentru prezentări vor putea să folosească proiectoarele vechi ce au doar intrare VGA. De asemenea, dacă se dorește conectarea unui cablu de internet pentru viteze mai mari și mai multă stabilitate, se poate renunța conexiunea Wi-Fi și se poate alege conexiunea cablată.

Zenbook UX410U este alimentat de o baterie internă de tip litiu-ion, cu 3 celule și o putere de 48 Whr. Alimentatorul laptopului scoate 19 Volți și are o putere de 45W având capacitatea să alimenteze portabilul și să încarce bateria în același timp.

ASUS Zenbook UX410U este un laptop solid, cu un procesor eficient și puternic și o soluție de stocare hibrid, recomandat tinerilor profesioniști precum și celor care apreciază performanța și flexibilitatea. Designul premium este un punct forte în categoria sa.

 

Galerie Foto ASUS Zenbook UX410U

To Top