Review

Review ASUS ZenBook UX430U

ASUS ZenBook UX430
ASUS ZenBook UX430

 ASUS Zenbook UX430U este o nouă reinterpretare a conceptului Zenbook, adus acum într-o formă mult mai practică și mai pe gustul bărbaților. Portabilul a crescut puțin în dimensiuni, însă ofere mult mai multe porturi unde putem conecta perifericele și accesoriile.

La exterior, laptopul este îmbrăcat în aluminiu, un metal ușor, rezistent la uzură, folosit cu precădere în industria aeronautică. Colțurile și muchiile sunt rotunjite, modelul fiind ușor de introdus sau de extras din geantă. Utilizatorii care vor ține în mână acest model vor simți senzația rece și fină a metalului și se vor bucura de construcția premium.

Îmbinările dintre carcasa metalică și ecran sunt realizate cu mare precizie, astfel că numai în urma unei observări atente veți putea vedea părțile din care este asamblat.

ASUS Zenbook UX430U

ASUS ZenBook UX430

Calitatea ridicată a produselor ASUS se datorează unor investiții majore în automatizări și roboți de ultimă generație, ce au venit să înlocuiască operatorii umani în procesul de producție.

ZenBook UX430 este construit pentru un stil de viață dinamic. Greutatea de numai 1.25Kg și grosimea de 15.9mm sunt argumente care conving utilizatorii să-și ia tot timpul notebook-ul cu ei, oriunde s-ar deplasa. Un portabil voluminos și greu este evitat de utilizatori și rămâne o perioadă mai îndelungată la birou sau acasă. Bineînțeles, nu e cazul noului UX430. 

Aspect exterior

La exterior, ASUS Zenbook UX430U profită din plin de frumusețea aluminiului. Finisajele impregnate pe suprafața metalică îi conferă un aspect plăcut și rezistent la uzură.

ASUS ZenBook UX430

ASUS ZenBook UX430

Pe spate, piciorușele din cauciuc, de dimensiuni mari, au rolul de a fixa laptopul pe masă dar și de a crea un spațiu între birou și metalul carcasei pentru o mai bună răcire. Lângă acestea se pot observa și grilele difuzoarelor de înaltă calitate, perforate în aluminiu și suruburile care contribuie la soliditatea produsului.

Pe laterala dreaptă, utilizatorul va regăsi un cititor de carduri SD și un port USB 2.0, însoțit de două LED-uri.

ASUS ZenBook UX430

ASUS ZenBook UX430 – cititor carduri

Pe partea stângă avem la dispoziție un port USB 3.1 type C, un conector audio mixt, o ieșire HDMI, un port USB 3.1 type A și conectorul de alimentare. Prezența portului USB 3.1 type C reversibil ne oferă o modalitate de conectare a dispozitivelor mobile lansate anul acesta pe piață și ne asigură un grad mai mare de compatibilitate cu produsele ce vor fi lansate în anii viitori.

ASUS ZenBook UX430

ASUS ZenBook UX430

Tastatura are o cursă scurtă, de numai 1.4mm, este plăcut de folosit și oferă aceeași calitate cu care ASUS ne-a obișnuit. Distanța dintre taste este suficient de mare pentru a permite scrierea rapidă, iar spațiul rezervat pentru susținerea podului palmei oferă libertatea necesară pentru a-ți găsi poziția cea mai comodă.

ASUS ZenBook UX430

ASUS ZenBook UX430

Touchpadul este acoperit cu sticlă, permite o alunecare ușoară a degetului, iar în partea dreaptă sus prezintă un senzor digital de amprente. Suprafața mare a touchpadului și zonele de click nu necesită o acomodare, un utilizator care a mai lucrat pe un laptop înțelegând din primele minute care sunt zonele de sensibilitate ale touchpadului.

Ecranul

ASUS Zenbook UX430U reușește să încorporeze un panou cu diagonala de 14 inci într-o carcasă ale cărei dimensiuni sunt comparabile cu cele ale vechilor portabile de 13 inci. Ecranul mat are o rezoluție standard FullHD  (1920×1080) și poate acoperi până la 72% din spectrul de culoare NTSC și 100% din sRGB . Unghiul larg de vizualizare de 178 de grade le permite și celor din jur să observe imaginea de pe ecran, fără ca nuanțele să fie afectate.

Procesorul

ZenBook UX430 este construit fără compromis în materie de performanță. Acesta este motorizat de cea de a șaptea generație de procesoare Intel Core și dispune de până la 16GB de memorie RAM DDR4.

Portabilul dispune de o răcire mult mai bună decât a altor modele concurent, fapt ce se observă prin susținerea pentru mai mult timp a unor frecvențe înalte. Deși procesoarele Intel din generația a șaptea, așa cum este Core i7 7500U, pot tolera temperaturi de până la 100 de grade Celsius, este de preferat ca laptopul să funcționeze la o temperatură cât mai joasă pentru a evita reducerea automată a frecvențelor de lucru și scăderea performanțelor.

ASUS ZenBook UX430

ASUS ZenBook UX430

Procesorul Intel Core i7-7500U face parte din cea mai nouă generație lansată de producătorul american în trimestrul trei al anului 2016. Implementarea sa pe noile generații de notebookuri a venit mai târziu, perioadă necesară proiectării și fabricării noilor modele.

Intel Core i7-7500U este fotolitografiat cu ajutorul tehnologiei de 14 nanometri și are un preț de vânzare de 393 de dolari (MRSP, fără taxe).

Procesorul încorporează două nuclee și poate rula patru fire de execuție. Frecvența de bază a acestuia este de 2.7GHz, însă poate urca pentur o scurtă perioadă până la 3.5GHz. Cu un TDP de numai 15W, Intel Core i7-7500U pare candidatul ideal pentru noile generații de laptopuri, mai mici și mai ușoare decât cele precedente.

Producătorii care doresc realizarea altor tipuri de notebookuri pe baza acestui procesor pot regla o frecvență de bază cuprinsă între 800MHz și 2.90GHz, în acest caz TDP-ul fiind încadrat între 7.5W și 25W. Deși este puțin probabil ca un producător de laptopuri să subtacteze puternic acest procesor, pe piață s-ar putea să existe și astfel de configurații.

cpuz

Procesorul Intel Core i7-7500U integrează grafica HD Graphics 620 cu frecvența de bază de 300MHz, ce ar trebui să se descurce onorabil aplicațiile uzuale sau chiar și în jocurile mai puțin pretențioase.

Memorii ASUS Zenbook UX430U

Memorii ASUS Zenbook UX430U

ASUS Zenbook UX430U  integrează 16GB de memorie RAM DDR4 în configurație dual channel, latențele fiind vizibile în captura de mai sus.

Cei care doresc să ruleze jocuri vor aprecia prezența graficii NVIDIA GeForce 940MX.

Performanțe

Stocarea datelor se face pe unități SSD M.2 livrate de SanDisk de până la 512GB, rapiditatea acestora fiind evidențiată atât în procesul de inițializare a sistemului de operare, cât și la transferul fișierelor mari.

În HDTune 2.55, SSD-ul SanDisk de 512MB obține o medie de 349MB/s un fișiere video de 700MB putând fi copiat în numai două secunde.

hdtune

ASUS Zenbook UX430U se descurcă excelent în aplicații office și poate prelucra/copia/scrie fișiere de date de dimensiuni considerabile într-un timp scurt. Aceste caracteristici sunt importante pentru profesioniștii care au un program încărcat și nu pot să aștepte. În benchmark-ul CPUz multithread, UX430 obține 3419 puncte.

cpuz3

PassMark evaluează întregul sistem la 2863 de puncte în testul PerformanceTest 9.0, notele cele mai mari fiind obținute de procesorul Intel Core I7 din generația a șaptea și de unitatea de stocare SSD.

passmark

Pe partea de sunet, ASUS a făcut progrese semnificative, difuzoarele stereo de 3W fiind însoțite de tehnologia audio ASUS SonicMaster. Pentru a obține cel mai bun sunet, compania a format o echipă de ingineri, reunită sub denumirea ASUS Golden Ear, ce a lucrat îndeaproape cu experții de la Harmon Kardon. Rezultatele sunt de apreciat, sunetul fiind excepțional pentru un laptop atât de subțire.

Accesorii în cutie

ASUS Zenbook UX430U este un laptop eficient energetic, alimentat de o baterie litiu-polimer, cu trei celule și o putere de  50Wh. Reîncărcarea acesteia se face cu ajutorul unui adaptor compact ce furnizează 19 Volți și 3.42A. Bateriile litiu-polimer rezistă sute de cicluri de încărcare/descărcare, astfel că nu va trebui să vă faceți griji prea curând de capacitatea acesteia de a reține curentul.

UX430U oferă o autonomie teoretică de până la nouă ore, aceasta fiind posibilă datorită consumului redus al procesorului și a optimizărilor de care dispune hardwareul din noua generație.

ASUS ZenBook UX430 -incarcator

ASUS ZenBook UX430 -incarcator

ASUS a făcut eforturi substanțiale pentru a reduce amprenta de carbon a noilor modele. Laptopurile din noua generație au o greutate redusă, sunt ușor de transportat, sunt fiabile și consumă foarte puțină energie electrică. ASUS nu s-a oprit doar la aceste aspect pur tehnice, pe care o să le vedeți detaliate în mai multe articole, ci a mers mai departe, gândind un ambalaj prietenos cu mediul înconjurător.

UX430U vine ambalat într-o cutie fabricată în totalitate din carton reciclat, fără polistiren, imprimată cu cerneală obținută din soia. Toate aceste lucruri fac parte dintr-un efort de reducere a materialelor poluante și greu degradabile

Concluzii

ASUS Zenbook UX430U este un laptop ușor și performant, din noua generație, îmbrăcat într-o carcasă elegantă și durabilă. Portabilul este recomandat celor care doresc să profite de noile tehnologii și profesioniștilor care doresc să-și crească productivitatea de zi cu zi.

Galerie foto ASUS Zenbook UX430U

To Top