Review

Review Google Nexus 7

Google Nexus 7
Google Nexus 7

Google este una dintre puținele companii care poate să spună, fără a se îndepărta prea mult de la realitate, că a revoluționat afacerile cu software. Spre deosebire de celelalte companii, iar aici am putea nominaliza Microsoft, Google a schimbat modul de monetizare a serviciilor de internet și a software-ului. Dacă Microsoft cerea un preț mare pentru sistemul de operare Windows sau pentru alte produse, Google s-a mulțumit cu banii din reclamă, iar aceștia nu sunt puțini deloc.

Recent, Google a făcut pasul spre industria hardware. A cumpărat Motorola Mobility, a cumpărat brevete IT și a lansat seria de produse Nexus împreună cu unele dintre cele mai mari companii din industrie.

Google Nexus 7

Nexus 7 este prima tabletă în prețul căreia sunt luate în calcul viitoarele venituri din reclamă. Nexus 7 este o tabletă construită pentru serviciile Google și una dintre puținele tablete care este vândută cu o marjă minimă de profit.

Tableta Nexus 7 este fabricată de ASUS iar semnătura firmei taiwaneze se simte atunci când utilizați echipamentul. Google a plecat din start pe cifre de vânzări foarte mari și pe volum. Veniturile au fost raportate la un scenariu în care tableta Nexus 7 se va comercializa în zeci de milioane de exemplare iar acest lucru este pe care să se întâmple exact cum au gândit cei de la Google. Recent, unul dintre oficialii ASUS a declarat că luna trecută (octombrie 2012) a vândut aproape un milion de tablete Nexus 7.

Google Nexus 7

Tableta este construită într-o carcasă plăcută la atingere ce prezintă un model imprimat, permitând o mai bună prindere. Unele elemente cu utilitate redusă au fost îndepărtate pentru a reduce costurile de fabricație. În acest fel s-a renunțat la camera principală și la sticla Gorilla.

Google Nexus 7

Partea frontală este dominată de ecranul cu suprafață capacitivă. În partea superioară există o cameră pentru apeluri video și un mic senzor de lumină. Sticla ce acoperă matricea LCD nu este la fel de dură precum sticla Gorilla, un utilizator mai neatent având toate șansele să zgârie ecranul.

Un element constructiv de aprecial îl reprezintă rama care face îmbinarea dintre sticlă și plastic. Aceasta este bine fixată și încearcă să imite metalul prin colorit. Pe laterala dreaptă veți găsi butoanele pentru volum și butonul pornit/oprit. Baza tabletei oferă un port microUSB și un conector audio de 3.5mm.

Google Nexus 7

Nexus 7 beneficiază de unul dintre cele mai puternice chipset-uri aflate pe piață în acest moment. Chipset NVIDIA Tegra 3, cu patru nucle principale este reglat să funcționeze la frecvența de 1.2GHz. În interiorul pastilei există nuclee hardware specializate pe operații video/audio, grafică dar și un nucleu gândit special pentru reducerea consumului. În momentul în care utilizatorul navighează prin meniu sau pe internet este folosit al cincilea nucleu pentru reducerea consumului de energie.
Google Nexus 7
Ecranul IPS (comutare în plan paralel) are diagonala de 7 inci și o rezoluție mare dacă ne raportăm la această categorie de produse. Rezoluția de 1280×800 pixeli determină o densitate impresionantă de 216ppi mai mare decât a tabletei Amazon Kindle Fire și comparabilă cu cea a noului iPad.

Camera principală nu dispune de o aplicație dedicată care să o apeleze însă puteți descărca din Google Play o aplicație care funcționează destul de bine. Camera are o rezoluție de 1.2 megapixeli și poate filma la 720p. Scopul principal al acesteia este să înlesnească apelurile video prin internet.

Specificații Google Nexus 7

Chipset NVIDIA Tegra 3 quad-core
Ecran IPS 7 inci, Rezoluție 1280×800 HD, 16 milioane de culori, Densitate 216 ppi, acoperit cu sticlă
Cameră frontală 1.2 megapixeli
Greutate 340 grame
Stocare 16GB
RAM 1GB
Wi-Fi 802.11 b/g/n Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot
Bluetooth
NFC (Android Beam)
GPS
Micro USB
Microfon
Baterie 4325mAh
Senzori Accelerometru, Magnetometru, Giroscop
Autonomie – 9 ore pentru redare video, 10 ore pentru browsing web, 10 ore pentru lectură, 300 de ore în regim de așteptare
Dimensiuni 198.5 x 120 x 10.45mm
Sistem de operare Android 4.1 (Jelly Bean)

Nexus 7 este o tabletă ieftină cu performanțe remarcabile. Chipset-ul NVIDIA Tegra 3 își face treaba la fel de bine pe Nexus 7 așa cum o face și pe tabletele Samsung cu un preț de 2.500 lei. Sistemul de operare Android 4.1 (Jelly Bean) este o altă surpriză plăcută. Cu 60 de cadre afișate în fiecare secundă, interfața Android Jelly Bean este mai precisă și mult mai fluidă.

Tableta se descurcă foarte bine și în jocuri așa cum o fac și suratele ei mai mari. În Google Play există o categorie de jocuri recomandate pentru Tegra 3, utilizatorii având la îndemână câteva titluri apreciate de la Gameloft. Am testat pe tabletă Dungeon Hunter 3 de la Gameloft (fiind unul dintre puținele jocuri cu grafică avansată ce este oferit gratuit) și am rămas cu o impresie bună. Suprafața capacitivă și software-ul are un timp bun de răspuns și nu veți sesiza latențe așa cum se întâmplă în cazul altor produse ieftine.

Un lucru mai puțin plăcut sunt butoanele capacitive reprezentate grafic pe ecran. Acestea vin peste interfață și reduc suprafața vizibilă a aplicațiilor. În cazul rulării unui film butoanele se retrag și întreg ecranul de 7 inci afișează imaginile.

Nexus 7 dispune de Wi-Fi, Bluetoth și de un modul NFC cu funcție Android Beam. Lipsește în schimb un modul pentru recepția datelor de la operatorii mobili, acesta fiind prezent pe o altă versiune recent lansată.

Rezultatele din benchmark-uri confirmă puterea chipset-ului NVIDIA Tegra 3. Linpack for Android evaluează puterea brută de procesare la 46.887 MFLOPS pentru procesele rulate pe un singur fir de execuție iar valoarea pentru toate nucleele se ridică la 116.563 MFLOPS.
Google Nexus 7

Google Nexus 7 dispune de o singură cameră video de 1.2 megapixeli cu performanțe modeste. Tableta nu este livrată cu o aplicație dedicată pentru cameră, motiv pentru care va trebui să alegeți una din Google Play. Noi am instalat Camera MX de la Magix ce oferă majoritatea setărilor disponibile pentru Android. Camera frontală este dedicată în special video-convorbirilor fiind suficient de performantă pentur acest lucru.

Google Nexus 7

Sistemul de operare Android 4.1.1 Jelly Bean oferă tot ce-i mai bun de la Google. Atenția companiei dezvoltatoare se traduce în update-uri rapide și la integrarea foarte bună între hardware și software. Aplicațiile pentru cele mai mari rețele sociale precum Twitter și Facebook va trebui să le instalați din Google Play, tableta fiind livrata în special cu serviciile Google și mai puțin cu cele ale concurenței.
Google Nexus 7
Tableta înglobează un acumulator intern litiu-ion de 4.325mAh inaccesibilă utilizatorului. Încărcarea acumulatorului se face printr-un adaptor de 10W cu cablu microUSB.

Google Nexus 7 este o tabletă cu un raport cost-performanță foarte bun. Cu numai 1.100 de lei (TVA inclus) aveți acces la o tabletă de 7 inci cu chipset Tegra 3 și ecran cu rezoluție mare.

Chestiunile deranjante la acest produs sunt destul de puține și se pot rezolva într-un fel anume. Lipsa unui slot microSD poate fi rezolvată prin achiziționarea modelului cu 32GB memorie internă. Sticla care protejează ecranul nu este destul de dură și se poate zgâria, de aceea utilizatorul trebuie să fie atent atunci când utilizează sau stochează tableta.

To Top