Review

REVIEW: QNAP TS-251B, NAS avantajos pentru a stoca date și filme

Best Buy NAS - QNAP TS-251B
Best Buy NAS - QNAP TS-251B

Serverele de stocare în rețea se află de câțiva ani buni într-o zonă de preț confortabilă pentru utilizatorii individuali și micile companii. În acest segment, QNAP are o prezență solidă, cu o ofertă formată din numeroase modele cu două sau patru sertare și funcții rezervate până nu de mult echipamentelor profesionale.

Serverul de stocare în rețea (NAS) QNAP TS-251B dispune de două sertare pentru hard disk-uri și funcții multimedia dedicate utilizatorilor individuali cum ar fi transcodarea 4K, ieșire HDMI 4K și posibilitatea de streaming.

Specificații principale pentru QNAP TS-251B

  • TS-251B-2G: Procesor Intel Celeron J3355 dual-core 2.0 GHz (vârf de până la 2.5 GHz) cu 2GB RAM (1 x 2GB)
  • TS-251B-4G: Procesor Intel Celeron J3355 dual-core 2.0 GHz (vârf de până la 2.5 GHz) cu 4GB RAM (1 x 4GB)
  • Model turn; sloturi RAM dual-channel DDR3L SODIMM (acceptă până la 8GB); unități HDD/SSD hot-swappable 2.5/3.5-inci SATA 6Gbps ; slot PCIe Gen2 x2; port Gigabit LAN; port HDMI v1.4b, până la 4K UHD; 2 x USB 3.0 Type-A, 3 x USB 2.0 Type-A; Buton copy USB; un difuzor,
  • Conectori microfon 2 x 3.5mm (suportă microfoane dinamice); ieșire audio 3.5mm.
QNAP TS-251B

QNAP TS-251B

TS-251B are un design exterior prietenos cu utilizatorii, fără să abunde în elemente complicate împrumutate din zona industrială. Partea din față acoperită cu un panou din plastic ce are în zona din dreapta butonul on/off, LED-urile indicatoare pentru alimentare, rețea, USB și starea celor două hard-diskuri.

În zona inferioară este montat un port USB și butonul “one touch copy” prin care puteți realiza pe stick-ul flash o copie rapidă a datelor de pe hard-disk-uri. Pentru accesul la cele două hard disk-uri este necesar să îndepărtați prin glisare capacul de plastic ce ascunde tijele de extragere a sertarelor. Din păcate, sertarele pentru montajul hard-disk-urilor sunt din plastic și nu din metal, așa cum se întâmplă în cazul modelelor industriale. Recomandarea este să evitați inserția și extracția frecventă a sertarelor pentru a nu rupe plasticul.

QNAP TS-251B

QNAP TS-251B

Partea din spate ne confirmă faptul că TS-251B este într-adevăr un NAS orientat către stocarea fișierelor multimedia. Utilizatorul are la dispoziție conectori audio de 3,5mm pentru două microfone, ieșire audio analogică, ieșire HDMI 4K, patru conectori USB dintre care unul USB 3.0, port Gigabit Ethernet (RJ45) și chiar un difuzor. Cei care doresc să folosească telecomanda în infraroșu pentru a porni filmele de la distanță pot folosi telecomanda RM-IR004 și senzorul IR pe fir.

QNAP TS-251B este echipat cu un procesor Intel Celeron J3355 dual-core, fotolitografiat pe 14 nanometri, ce rulează la frecvența de 2GHz. Memoria RAM de tip SO-DIMM DDR3L poate fi 2GB, 4GB sau chiar 8GB, existând și un slot PCIe pentru a extinde funcționalitățile de bază. Pe acest slot, utilizatorii pot monta diverse plăci de extensie, cum ar fi un card QNAP QM2 pentru cache SSD, o placă de rețea 10GbE sau pur și simplu pot mări numărul de porturi USB.

QNAP TS-251B

QNAP TS-251B

Funcțiile cu adevărat utile în cazul unui server de stocare în rețea sunt date de software. QNAP TS-251B rulează sistemul de operare QTS 4.3.4, derivat din Linux și are acces la o mulțime de aplicații dedicate, disponibile prin intermediul magazinului de aplicații App Store al celor de la QNAP.

Sistemul de operare are suport pentru numeroase limbi, inclusiv limba română.

Panou de control QNAP TS-251B

Aplicațiile sunt cele care transformă serverul de stocare și pun în valoarea produsul, pentru scenariul urmărit de utilizatori. Managementul stocării este destul de complex, existând posibilitatea de a instala două hard disk-uri sau SSD-uri de 2,5 inchi în configurații RAID 0, 1, JBOD, Single. Este posibilă, de asemenea, crearea unor volume complexe cu extinderea capacității de stocare în online, sincronizarea cu alte dispozitive sau servicii de stocare în cloud.

QNAP TS-251B

QNAP TS-251B

QNAP TS-251B furnizează viteze de scriere/citire susținute și criptare hardware accelerată Intel AES-NI asigurând securitatea datelor sensibile de pe serverul NAS. Viteza de scriere a hard disk-urilor, precum și timpii de acces sunt variabile foarte importante pentru transferul rapid al datelor.

TS-251B suportă, de asemenea, snapshot, utilizatorii având posibilitatea de a recupera rapid datele în cazul ștergerii accidentale, modificării sau atacurilor ransomware. Pentru toate aceste resurse pot fi definite drepturile pentru fiecare utilizator ce se autentifică pe server. QNAP oferă inclusiv autentificare prin Microsoft Active Directory (AD).

Magazinul de aplicații App Center oferă pentru modelul TS-251B o gamă largă de produse de productivitate: Motorul de căutare după text “Qsirch” permite identificarea rapidă a fișierelor; “IFTTT Agent” și “Qfiling” automatizează fluxurile de lucru pentru îmbunătățirea eficienței și productivității; “Qsync” și “Hybrid Backup Sync” simplifică partajarea fișierelor și sincronizarea lor între dispozitive. O varietate de aplicații de streaming, incluzând “Cinema28”, “QVHelper”, “Qmedia” și “Video HD” le permit utilizatorilor să se bucure de filme la rezoluție mare, folosind diverse protocoale de streaming.

Ar mai trebui amintită aici și aplicația Surveillance Station pentru supravegherea video cu camere IP conectate în rețea. Aplicația este foarte complexă și suportă până la 5000 de camere IP, din păcate va trebui să plătiți un abonament dacă aveți mai mult de două camere IP. Utilizatorii pot apela, de asemenea, la telecomandă (comercializată separat) cu aplicația QButton pentru personalizarea funcțiilor butoanelor și o navigare mai facilă.

QNAP TS-251B este alimentat cu ajutorul unui adaptor, neavând o sursă încorporată. Adaptorul oferă până la 65W și tolerează o tensiune de intrare cuprinsă între 100 și 240V. Serverul QNAP consumă numai 8,08W în modul sleep și 15,25W în operare, deci nu ridică niciun fel de probleme în ceea ce privește consumul energetic.

CONCLUZII: BEST CHOICE

+ PRO:

  • Funcții multimedia, ieșire HDMI, redare 4K
  • Slot pentru extensie PCI-e
  • Preț accesibil

– CONS:

  • Sertare din plastic
  • Un singur port Gigabit
  • Lipsă cititor carduri

VEZI PREȚUL ONLINE

Evaluarea PCNEWS

Performanta - 8.5
Software și Aplicații - 9.7
Conectivitate - 7.9
Dotări - 8
Pret - 9.5

8.7

Best Buy

QNAP TS-251B este un server NAS ajustat pentru utilizatorii individuali, care vor să profite din plin de un mediu de stocare fiabil. Sistemul păstrează multe dintre caracteristicile modelelor enterprise, ce pot fi puse în valoare de cei avizați.

Evaluarea cititorilor: 4.5 ( 1 voturi)

Galerie foto: QNAP TS-251B

To Top