Review

REVIEW: QNAP TS-453B

QNAP TS-453B
QNAP TS-453B

QNAP a diversificat foarte mult oferta de servere de stocare în rețea destinate birourilor mici și utilizatorilor individuali. Aceste modele sunt derivate direct din cele corporate și păstrează multe dintre caracteristicile specifice infrastructurii de stocare a datelor din marile clădiri de birouri. Progresul tehnologic a lucrat în favoarea utilizatorului și i-a adus o serie de funcții și caracteristici cu adevărat puternice. Software-ul este unul dintre cele mai importante elemente care pentru procesul de stocare în rețea, iar sistemul de operare QTS, construit special pentru serverele QNAP, este bine echipat cu toate funcțiile ce sunt necesare unui utilizator individual sau unei companii de mici dimensiuni. În schimb, atunci când vine vorba de unele elemente precum suporții pentru hard disk-uri, capacul frontal, clemele de fixare și altele, realizăm că este vorba totuși de un produs consumer, fabricat din plastic fragil, ce se poate rupe la orice manipulare neatentă.

În cazul serverelor NAS enterprise, aceste elemente sunt metalice și pot funcționa excelent ani și ani de zile. De ce a folosit QNAP plastic? în primul rând pentru reducerea costurilor de fabricație, a greutății produsului și a aspectului exterior. Designul modelului trebuie să se încadreze printre celelalte aparate din linving, iar un produs industrial, fie el de calitate și foarte rezistent, nu ar avea ce să caute. În plus, utilizatorii individuali montează hard disk-urile la instalare și le mai înlocuiesc peste ani.

QNAP TS-453B

QNAP TS-453B

În partea din față, QNAP a acoperit sertarele pentru hard disk-uri cu un capac de plastic fumuriu, culisant, cu prindere magnetică. în zona superioară se poate vedea ecranul LCD OLED monocrom ce ne oferă informații valoroase, mai ales atunci când interfața grafică de administrare nu este disponibilă. Tot în partea frontală avem butonul pornit/oprit, LED-uri pentru starea serverului și hard disk-uri, cititor SDXC, port USB Type-C pentru acces rapid, un port USB 3.0, dar și două butoane capacitive (select, enter) poziționate în stânga ecranului OLED cu diagonala de 0,96 inci.

QNAP TS-453B

QNAP TS-453B

Partea din spate este metalică în totalitate și oferă doi conectori Gigabit LAN RJ45, patru conectori USB 3.0 Type-A, doi conectori HDMI v1.4b, doi conectori audio de 3.5mm pentru microfon, alături de o ieșire audio de 3.5mm. Cu această echipare, QNAP TS-453B este pregătit să devină un adevărat centru multimedia pentru casă, gata oricând să redea imaginile din vacanță sau cel mai recent film american.

QNAP TS-453B

QNAP TS-453B

La interior avem un hardware bazat pe un procesor Intel Celeron J3455, quad-core la 1.5 GHz, ce poate urca până la 2.3 GHz pentru perioade scurte de timp. Sistemul de față are 4GB de memorie RAM DDR3L formată din două module RAM de 2GB de la ADATA, montate pe cele două sloturi disponibile. QNAP TS-453B acceptă maximum 8GB de memorie RAM din două module RAM DDR3L de 4GB, însă înainte de a cumpăra memoriile va trebuie să consultați lista de module compatibile, ca să nu aveți surprize.

Actualizare firmware pentru QNAP TS-453B

Actualizare firmware pentru QNAP TS-453B

Specificații QNAP TS-453B-8G

Procesor Intel Celeron J3455, quad-core, 1.5 GHz, până la 2.3 GHz
Criptare accelerată (AES-NI)
Grafică Intel HD Graphics 500
Memorie sistem 8GB DDR3L (2 x 4GB, max. 8GB pe două sloturi)
Unități de stocare HDD/SSD 4 x 3.5″/2.5″ SATA 6Gb/s
Port GbE LAN 2 x RJ45 Gigabit LAN
Port LAN 10GbE
USB 3.0 Port, 5 x USB 3.0 Type-A
USB QuickAccess USB Type-C
PCIe Slot PCIe 2.0 x2
HDMI Port 2 x HDMI v1.4b, până la 3840 x 2160, 30 Hz
Intrare audio 2 x 3.5mm, intrare pentru microfon dinamic
Difuzor audio, ieșire audio 3.5mm
Ecran OLED 0.96” monocrome
Indicator LED Status/Power, LAN, USB, Drives, card SD, USB QuickAccess
Butoane Power, USB copy, Reset, Capacitive touch buttons (select, enter)
Receptor infraroșu
Cititor SDXC
Slot de securitate Kensington
Dimensiuni 168 x 170 x 226 mm
Greutate netă 2.37 kg
Zgomot în operare 18.8 dB(A)
Temperaturi de operare 0 ~ 40˚C (32˚F ~ 104˚F)
Putere absorbită cu hard disk-uri în mod sleep: 15W
Putere absorbită în operare: 30.04W
Adaptor alimentare 90W, 100-240V
Ventilator 1 x 12 cm
Accesorii în pachet NAS, QIG, cabluri 2 x RJ45, adaptor AC, cablu alimentator, Kit montare unități 2.5″

Instalare

Instalarea serverului de rețea QNAP TS-453B este simplificată de aplicațiile livrate de QNAP, ce automatizează foarte mult procesele de formatare și intalare a discurilor.

Instalare QNAP TS-453B

Instalare QNAP TS-453B

Pentru instalare am avut la dispoziție două hard disk-uri Seagate ST10000VN0004-2GS11L de 10TB pe care am dorit să le montăm în sertarul 1 și 2. Montarea hard disk-urilor se face simplu și cu mare grijă (ca să nu rupeți plasticul extrem de fragil), QNAP spunând chiar că oferă montarea fără unelte (no tools), deși am fi preferat un suport metalic cu șuruburi în locul bucăților de plastic.

QNAP TS-453B

QNAP TS-453B

După ce au fost montate și inserate în locașul lor din serverul NAS, se poate trece la conectarea alimentatorului și a cablului de rețea prin care se accesează interfața grafică.

Configurare hard disk-uri QNAP TS-453B

Configurare hard disk-uri QNAP TS-453B

Pentru a simplifica și mai mult acest proces, aveți la dispoziție aplicația QNAP QFinder ce identifică fiecare server NAS din rețeaua locală și furnizează informații despre acesta. Tot din această interfață puteți trece la instalarea propriu-zisă și la setarea parametrilor doriți. Configurarea hard disk-urilor și volumele se poate face acum sau mai târziu.

QNAP TS-453B

QNAP TS-453B

Am instalat cele două diskuri de 10TB într-o configurație RAID 1, pentru a proteja datele în cazul în care unul dintre aceste disk-uri s-ar defecta.

RAID 1

RAID 1

Sistemul de operare QTS, derivat din Linux, este conceput pentru a valorifica tehnologiile pentru stocarea datelor în rețea.

Pe lângă funcțiile și aplicațiile disponibile în mod direct, utilizatorii pot instala diverse aplicații din App Center pentru a extinde funcționalitățile serverului NAS, cum ar fi Container Station pentru LXC și aplicațiile containerizate Docker, QmailAgent pentru a gestionarea centralizată a contului de e-mail și QVR Pro pentru a crea un sistem profesional de supraveghere video (cu câteva canale IP gratuite, ce pot fi extinse cu licențe opționale).

Control Panel QNAP TS-453B

Control Panel QNAP TS-453B

Magazinul App Center a evoluat foarte mult, oferind astăzi o mulțime de aplicații mature, gratuite sau contra-cost. Spre exemplu, conform celor de la QNAP avem:
“IFTTT Agent” și “Qfiling” ajută la automatizarea fluxurilor de lucru pentru îmbunătățirea eficienței și productivității; “Qsirch” furnizează o funcție de căutare după textul complet, pentru identificarea rapidă a fișierelor; “Qsync” și “Hybrid Backup Sync” simplifică partajarea fișierelor și sincronizarea lor pe dispozitive; “Cinema28” permite administrarea fișierelor multimedia și a dispozitivelor media de pe o singură platformă; “Surveillance Station” oferă gratuit patru canale pentru camere IP (până la 40 de canale prin cumpărarea de licențe adiționale); “QVR Pro” integrează funcții de supraveghere video în QTS, furnizând un spațiu de stocare definit de utilizator, instrumente client între platforme, control pentru camere și funcții inteligente de management a evenimentelor, bazate pe IoT.

QNAP TS-453B

QNAP TS-453B

QNAP TS-453B oferă, după cum spuneam mai sus, cinci porturi USB Type-A (unul cu funcție de copiere printr-o singură atingere) ce facilitează transferul fișierelor mari. Acesta mai suportă codare și transcodare dual-channel 4K H.264/H.265, permițându-le utilizatorilor să ruleze fluid fișierele media pe dispozitivele conectate. Difuzoarele integrate sunt utilizate pentru alertele audio și redare audio, în timp ce conectorul de 3.5mm permite ca serverul NAS să fie conectat la un sistem audio. Ieșirea HDMI duală suportă ecrane cu rezoluții de până la 4K 30Hz.

QNAP TS-453B

QNAP TS-453B

Serverul NAS suportă facilitatea „snapshot”, permițând utilizatorilor să recupereze rapid datele în caz de ștergere/modificare accidentală sau în cazul unui atac ransomware. Mai mult, în cazul în care doriți să utilizați mia eficient spațiul de stocare rămas pe un alt NAS puteți apela la Virtual JBOD. Cu ajutorul VJBOD, capacitatea de stocare neutilizată a serverului NAS poate fi montată utilizând iSCSI ca disc virtual al altui NAS QNAP.

Utilizatorii pot găzdui mașini virtuale și containere pe TS-453B, utilizând Virtualization Station și Container Station. Capacitatea de stocare poate fi extinsă în mod flexibil utilizând unitățile de extensie QNAP UX-800P și UX-500P, cu 8 sertare, respectiv 5 sertare sau tehnologia QNAP VJBOD. Aceste facilități enumerate mia sus sunt adresate, de regulă companiilor și mai puțin utilizatorilor individuali. Pentru aceștia din urmă, QNAP oferă o telecomandă și porturi HDMI pentru rularea filmelor 4K direct pe televizorul LED din sufragerie.

Accesorii QNAP TS-453B

QNAP TS-453B este un server NAS pentru acasă și ca orice alt NAS pentru uzul individual oferă o gamă de accesorii obligatorii pentru această categorie de produse. Aici trebuie să menționăm cu precădere telecomanda cu butoane pentru rularea conținutului foto/video.

QNAP TS-453B adaptor

QNAP TS-453B adaptor

TS-453B este alimentat de un adaptor extern de mici dimensiuni ce scoate 12 Volți și 7.5 Amperi. Bineînțeles, este vorba de valorima maxime teoretice pentru că TS-453B are un consum extrem de redus de numai 30W în operare și 15W în regim de așteptare.

Concluzie

QNAP TS-453B face parte din seriile de servere de stocare în rețea ce oferă o mulțime de funcții puternice și utile utilizatorilor, care vor să aibă acces, la propriu cloud, fără să plătească un serviciu suplimentar și fără compromisuri în ceea ce privește intimitatea și protecția datelor. Fiind derivate din modelele corporate, serverele NAS QNAP oferă mai multe lucruri decât vă puteți aștepta, posibilitățile de configurare fiind impresionante.

To Top