Review

REVIEW: ROG Chackram e cel mai flexibil mouse cu joystick din lume

Mouse de gaming ROG Chakram - Best Choice

Dacă folosești de multă vreme produse IT nu se poate să nu-ți fi pus măcar o dată întrebarea: oare ce or mai inventa? Dacă ți-ai pus întrebarea asta în legătură cu mouse-urile, atunci ROG Chakram are răspunsul: un mouse cu joystick pentru degetul mare. Sigur, în realitate nu este vorba de o invenție, pentru că au existat destul de multe tentative, de-a lungul timpului, soldate cu diferite grade de succes, dar este posibil ca ROG Chackram să o fi nimerit-o în sfârșit. Și chiar dacă implementarea joystick-ului în mouse nu te va convinge, tot vei rămâne cu un mouse de gaming foarte bun, cu iluminare RGB excelentă, cu posibilitatea de a-ți înlocui chiar tu switch-urile uzate sau defecte și o performanță în general foarte bună, pe multiple suprafețe.

ROG Chakram este un mouse cu o rezoluție de 16.000 DPI, cu trei moduri de funcționare, cu fir sau wireless, în banda de 2,4 GHz sau prin Bluetooth LE. Conectivitatea radio este instantanee în banda de 2,4 GHz cu dongle-ul USB inclus, care are o viteză de răspuns de 1 ms. Dacă ai nevoie să economisești bateria, conectivitatea prin Bluetooth Low Energy este o soluție mai potrivită, în vreme ce o conexiune prin cablu asigură, pe lângă viteză și precizie, și încărcarea bateriei mouse-ului. Putem spune că ești acoperit în cam orice scenariu de utilizare imaginabil.

 Cum să devii programator… de joystick

Mouse-ul vine cu un joystick programabil care poate fi demontat și care oferă un nivel de control superior prin acționarea cu degetul mare. Dacă nu ai mâna foarte mare și nu vrei să folosești joystick-ul, vei putea face o priză bună cu degetul mare fără să fii incomodat de joystick. Este o soluție bună pentru că uneori joystick-ul se poate dovedi comod, spre exemplu pentru defilarea printr-un document foarte lung sau vreun site web. Dacă însă te incomodează sau nu ai nevoie deloc de el, poți demonta cu totul joystick-ul și poți acoperi gaura cu un căpăcel inclus.

Mouse de gaming ROG Chakram

Mouse de gaming ROG Chakram

Cu puțin antrenament, însă, joystick-ul poate deveni un accesoriu util în jocuri. Îl poți configura să funcționeze în două moduri distincte, analogic sau digital, acoperind nevoi diferite. Poți chiar alege între un ax mai lung sau mai scurt, ambele incluse, în funcție de forma mâinii tale sau de stilul tău de joc. De menționat că funcționalitatea joystick-ului este disponibilă doar în modul wireless pe 2,4 GHz și în modul cu fir.

Dacă vei seta joystick-ul lui ROG Chakram în modul analogic, acesta va simula un stick analogic real sau un stick cu joypad pentru degetul mare, ceea ce-l face ideal pentru simulatoare de zbor și jocuri de curse, permițându-ți să urci, să cobori, să panoramezi sau să execuți orice alt control analogic specific jocului.

Pentru jocuri de tip first-person-shooter (FPS) sau comenzi în jocuri de tip battle-royale arena, joystick-ul lui ROG Chakram poate fi configurat în modul digital, oferind patru direcții programabile. Poți seta direcțiile pentru reîncărcarea armei, pentru schimbarea ei, pentru înclinări, pentru conversații, pentru accesarea hărții, pentru navigarea prin pagini web sau orice altă acțiune imaginabilă permisă de joc sau și de alte aplicații.

Programarea propriu zisă presupune simpla apăsare a butonului DPI în combinație cu alte butoane de pe mouse (vezi manualul). Sau poți folosi softul Armoury II sau Armoury Crate pentru a configura în detaliu funcțiile fiecărui buton al mouse-ului. Tot procesul este intuitiv și destul de ușor de învățat, însă vei avea la dispoziție o mulțime de opțiuni de setare, așa că poți să experimentezi un pic până te hotărăști. Asta este valabil nu doar pentru funcțiile butoanelor ci și pentru alte opțiuni precum rezoluțiile, iluminarea sau calibrarea mouse-ului. Ai la dispoziție o mulțime de setări, mai multe decât am văzut până acum la alte mouse-uri.

Mouse de gaming ROG Chakram

Mouse de gaming ROG Chakram

Performanțe de vârf  

ROG Chakram este echipat cu un senzor optic high-end pentru gaming, capabil să ofere toată precizia și viteza de care ai nevoie. Senzorul său, care funcționează într-o plajă extrem de largă, de la 100 la 16.000 DPI urmărește mișcările impecabil, până la excelenta viteză de 400 de inchi pe secundă (IPS) și până la o accelerație de 40 g. Timpii de reacție sunt complet lipsiți de vreo latență, cu o rată de eșantionare de 1.000 de Hz atât în modul 2,4 GHz cât și în modul cu fir, ceea ce-ți va oferi o experiență de joc extrem de fluidă.

Trebuie să menționăm o altă funcție care îți simplifică viața cu acest mouse. Precizia senzorului poate fi setată foarte ușor în pași de 100 DPI, fără a folosi software-ul. Tot ce trebuie să faci este să ții apăsat butonul DPI de sub mouse timp de trei secunde și apoi să folosești rotița de scroll pentru a crește sau diminua sensibilitatea.

Mouse de gaming ROG Chakram

Mouse de gaming ROG Chakram

Mouse-ul oferă și un nivel excepțional de autonomie a bateriei, care poate atinge până la 79 de ore cu o conexiune wireless la 2,4 GHz. Asta poate să însemne, în termeni de utilizare reală, zile sau chiar săptămâni de utilizare între două încărcări. Dar situația se schimbă dacă activezi iluminarea RGB, caz în care autonomia va scădea în funcție de frecvența și durata activării.

ROG Chakram poate fi încărcat rapid, în numai 15 minute, pentru până la 12 ore de joc, prin intermediul cablului USB-C. Pentru încărcare rapidă ai nevoie de un conector USB 3.0 sau de un alimentator. De asemenea, mouse-ul poate fi încărcat și wireless, pe orice suprafață de încărcare compatibilă Qi, cum este, spre exemplu mouse pad-ul RGB de gaming ROG Balteus Qi.

Control total și personalizare

Toate opțiunile de personalizare oferite deja pentru acest mouse nu au fost suficiente pentru inginerii ASUS, care au ridicat ștacheta cu posibilitatea de a seta click-urile celor două butoane, incluzând încă două seturi de switch-uri Omron (ai patru în total). Acestea pot fi schimbate foarte ușor cu ajutorul unei pensete speciale incluse. Dar cum ajungi la switch-uri, întrebi? Cât se poate de simplu, fără niciun instrument întrucât capacul mouse-ului și butoanele sunt atașate magnetic și pot fi scoase cu minimum de efort, după care poți alege preferatul tău dintre switch-urile Omron D2F sau D2FC.

Mouse de gaming ROG Chakram

Mouse de gaming ROG Chakram

Chakram dispune de iluminare RGB în rotița de scroll, sub butoanele stânga și dreapta, și într-un logo vizibil pe corpul mouse-ului și poți programa efectele prin intermediul softului ROG Armoury II (sau Armoury Crate) și cu ajutorul ROG Aura Sync Utility, cu care poți sincroniza iluminarea cu alte periferice ASUS suportate. Dar, cum probabil că deja te așteptai, lucrurile nu se opresc aici. Poți scoate capacul magnetic al mouse-ului și înlocui plasticul circular cu logo-ul ROG cu un altul inscriptibil, inclus în pachet. Poți scrie sau desena ceva pe acesta cu ajutorul unui marker (fără printare 3D), dar fii atent la eventuale greșeli că nu ai decât unul. Poate vrei să folosești un marker care să nu fie permanent?

CONCLUZII: BEST CHOICE

Premiu Best Choice

ROG Chakram este unul dintre cele mai personalizabile mouse-uri cunoscute de om și oferă o mulțime de setări în acest sens și nu doar software, ci și modificări hardware, ceea ce probabil că nu ai mai întâlnit până acum. Flexibil și ușor, cu o bogăție de funcții care pot fi folosite în cam orice scenariu de utilizare, Chakram se plasează într-una dintre cele mai dezirabile nișe de pe piața mouse-urilor de gaming performante. Nu este însă un mouse ieftin, chiar deloc. Dar la ce oferă, credem că-și merită pe deplin banii. Absolut recomandabil!

VEZI PREȚUL ONLINE

+ PRO:

  • Opțiuni de setare și personalizare excelente
  • Performanță de top atât în jocuri, cât și pentru activități obișnuite
  • Schimbare ușoară a switch-urilor Omron

– CONS:

  • Ai la dispoziție un singur logo inscriptibil
  • Preț deloc mic

Evaluarea PCNEWS

Design - 9.5
Iluminare RGB - 9.5
Configurare - 9.5
Conectivitate - 10
Preț - 8

9.3

Best Tweaking

ROG Chakram dă o nouă dimensiune opțiunilor de personalizare disponibile pe un mouse de gaming. Flexibil și performant în orice scenariu de utilizare, dispune de cea mai bună implementare a unui joystick pe un mouse.

Evaluarea cititorilor: Fii primul care evaluează!

GALERIE DE POZE CU ROG CHAKRAM

To Top