Review

Review: ROG Claymore II creează dependență

Tastatura ROG Claymore II cu palmrest, cablu, dongle și adaptor USB
Tastatura ROG Claymore II cu palmrest, cablu, dongle și adaptor USB

Este cât se poate de meta să scrii un review al unei tastaturi chiar cu respectiva tastatură, iar dacă ai norocul să fie vorba de o ASUS ROG Claymore II, este o adevărată plăcere, grație unui design modular deopotrivă funcțional și atractiv și switch-urilor proprietare foarte reușite.

Este destul de dificil să te mai remarci prin ceva pe o piață atât de aglomerată precum cea  tastaturilor mecanice. Dar ASUS a demonstrat că este perfect posibil, dacă pui la bătaie suficientă ingeniozitate și un R&D temeinic. ROG Claymore II oferă tot ce este mai bun din multiple lumi, inclusiv lumea mea preferată, cea a tastaturilor tenkeyless, care ocupă minimum de spațiu pe birou, oferind însă maximum de funcționalitate.

Design modular ingenios

Spectaculosul design modular al acestei tastaturi este foarte bine rafinat și face o trecere perfectă de la modul tenkeyless, fără bloc numeric, care este ideal pentru gaming și divertisment, la modul clasic, cu bloc numeric, extrem de util pentru lucru, în special dacă ai de introdus multe cifre. Dar cu o răsucire, cum zic americanii, întrucât blocul numeric poate fi montat și pe latura dreapta și pe cea stângă a tastaturii.

Tastatura ROG Claymore II - partea TKL și NumPad-ul conectat în dreapta

Tastatura ROG Claymore II – partea TKL și NumPad-ul conectat în dreapta

Ambele laturi au un capac magnetic, pe care îl poți scoate foarte ușor după ce îți pică fisa că e magnetic și același lucru se întâmplă și pe blocul numeric. Dar montarea blocului numeric nu este doar magnetică, cum ai putea presupune, caz în care nu ar fi foarte stabilă, cum s-a întâmplat la generația anterioară. La Claymore II blocul numeric se atașează prin glisarea de sus în jos în lăcașele speciale care asigură un montaj rigid și rezistent. Este destul de straniu să vezi blocul numeric pe stânga, dar îmi pot imagina scenarii în care trebuie să introduci cifre și să folosești și mouse-ul concomitent, sau diverse situații din gaming, caz în care aranjamentul este super-comod.

Un alt element modular și funcțional este suportul pentru încheieturi, care se atașează magnetic și este acoperit cu o piele sintetică fină, având în partea dreaptă familiara siglă ROG. De menționat că suportul pentru încheieturi are o lungime completă, care acoperă și blocul numeric atunci când acesta este atașat. Dacă vrei să-l folosești cu tastatura în modul tenkeyless va rămâne un spațiu în partea dreaptă sau în partea stângă, unde ar fi fost blocul numeric. Și nu, am încercat, dar magneții nu se aliniază dacă vrei să pui tastatura tenkeyless pe centru.

Switch-uri opto-mecanice ROG RX

Celălalt element crucial, care face deliciul folosirii acestei tastaturi, îl reprezintă switch-urile opto-mecanice ROG RX, care sunt șocant de cool în utilizare. Este destul de greu să descrii senzația pe care o ai tastând pe aceste switch-uri, așa că voi apela la câteva analogii cu ceva ce s-ar putea să-ți fie familiar. Dacă știi cum sunt switch-urile mecanice liniare precum Cherry MX Red ești deja la jumătatea drumului. Dar la Cherry contactul capacului cu corpul comutatorului este destul de dur și scoate un sunet sec și un pic spart, dar destul de silențios. Dacă vei pune însă o-ring-uri, care sunt mici garnituri de cauciuc care se montează pe tija capacului, șocul va fi considerabil atenuat, la fel ca și zgomotul, iar senzația apăsării va fi cumva mai moale. Pe mulți nu-i prea încântă asta, dar pentru mine Red-urile fără o-ring-uri sunt net inferioare.

Așa că m-am bucurat să descopăr că switch-urile opto-mecanice ROG RX oferă o senzație foarte asemănătoare cu Cherry MX-urile RED cu o-ring-uri, dar cu o senzație un pic mai curată a apăsării și o cursă mai precisă, capacele fiind prinse în patru puncte și fiind mult mai rigide decât soluția cu tijă centrală de la Cherry. Am testat varianta ROG RX RED, care este mult mai silențioasă decât cea BLUE. Dacă mai apar și variante PBT ale capacelor pentru comutatoarele lui ROG Claymore II, tastatura are toate șansele să atingă perfecțiunea.

Activarea este extrem de precisă și survine la doar 1,5 mm, motiv pentru care forța inițială mărită la 40 gf față de 30 gf cât este la switch-urile mecanice liniare previne tastarea accidentală. Forța totală necesară este de 55 gf, ceea ce asigură un feedback perfect la retur. Diferența de forța necesară nu e mare și am descoperit că e foarte comod să apeși doar un pic mai tare dar deloc adânc, ceea ce-ți poate spori sensibil viteza de tastare și îți oferă o senzație liniară lină și un răspuns cvasi-instantaneu la orice apăsare de tastă. Iată ce pot face testele R&D dibace!

Tastatura ROG Claymore II

Tastatura ROG Claymore II

Discuția despre switch-urile ROG RX nu poate fi completă fără a menționa și excelenta soluție pentru iluminarea RGB, care se face acum printr-un LED amplasat central, în interiorul corpului pătrat al switch-ului. Efectul iluminării e la fel de cool ca la switch-urile Romer-G de la Logitech, cu o iluminare excelentă a inscripțiilor de pe taste și o lumină difuză uniform distribuită pe toate laturile Asta rezultă în mai puțină lumină care scapă pe sub taste, așa că nu vei mai avea halouri de lumină proiectată pe placa de bază a tastaturii. Aspectul general este mai elegant și mai curat și vei vedea lumina LED-urilor doar pe inscripții sau și pe corpul comutatorului dacă înclini la un unghi tastatura. Ingenios!

Cred că ROG Claymore II a simțit deja că scriu de bine de ea, pentru că am senzația că tastez mai rapid decât de obicei și cu surprinzător de puține erori și bănuiesc că acesta este un efect pe termen lung al utilizării acestor inovatoare switch-uri, pe care îți las plăcerea să le descoperi singur. Așa că, să trecem la…

Autonomia remarcabilă a bateriei

O baterie de 4000 mAh și un design eficient din punct de vedere energetic îți oferă până la 43 de ore de joc non-stop în modul wireless cu o singură încărcare, chiar și cu iluminarea RGB activată. Cu iluminarea dezactivată, autonomia se extinde până la nu mai puțin de 144 de ore! Un alt avantaj îți este oferit de sistemul de încărcare rapidă care permite ca, la o încărcare de numai 30 de minute prin USB-C (cu o conexiune Type-C la Type-C), ROG Claymore II să funcționeze până la 18 ore (cu iluminarea oprită).

Funcția de încărcare rapidă poate fi dezactivată pentru a utiliza sistemul passthrough USB furnizat pentru conectarea convenabilă la alte dispozitive. Poți comuta între funcțiile de încărcare rapidă și USB passthrough prin apăsarea combinației de taste Fn + F12.

Control media intuitiv

Blocul numeric detașabil include patru taste de control media, care pot fi programate drept scurtături pentru programe de productivitate sau drept comenzi macro în jocuri. Configurația implicită ca taste media: 01 – Previous Track, 02 – Skip Track , 03 – Play/Pause, 04 – Mute Audio. Există chiar și o rolă de control încorporată pentru reglarea rapidă a volumului, pe care mi-aș fi dorit să o am pe modulul tenkeyless, unde am la îndemână doar combinațiile Fn + F10 pentru volum în jos și Fn +F11 pentru volum în sus. I guess it’ll have to do…

Tastatura ROG Claymore II - modulul NumPad cu roata de scroll

Tastatura ROG Claymore II – modulul NumPad cu roata de scroll

Sincronizare Aura wireless

Cu Aura Sync RGB fără fir, întregul spectru de culori și o gamă de efecte de iluminare dinamică sunt la dispoziția ta. Tastele iluminate individual îți permit să creezi o tastatură inconfundabil a ta, cu culorile tale preferate pentru diversele grupuri de taste. Sincronizarea iluminării între mouse-urile și tastaturile ROG este activată și controlată prin intermediul software-ului Armoury Crate, în timp ce sincronizarea cu alte componente este activată și controlată prin intermediul software-ului ASUS Aura Sync.

Că tot am amintit de el, softul Armoury Crate e la fel de util ca oricând, unificând comenzile sistemului și ale iluminării. Poți crea cu ușurință, defini și personaliza profiluri de scenarii, poți mapa tastele sau înregistra comod un macro. În memoria internă poți salva până la șase profiluri, inclusiv până la cinci scheme personalizate, și le poți folosi oricând și oriunde.

În consecință…

Premiu Best ChoiceROG Claymore II creează dependență, dar din aia bună, ca în cazul oricărui produs de calitate. Pentru că nu este nimic mai reconfortant decât să te poți baza pe activarea și feedback-ul impecabil al tastelor, să admiri eleganța și discreția iluminării RGB și să folosești multiplele funcții utile încorporate. Dacă vrei să te răsfeți și la lucru și la joacă, ROG Claymore II îți oferă o senzație premium, performanțe precise și un nivel de comoditate deosebit, ridicând la o nouă putere stilul tău de viață digital. Dacă prețul îți depășește bugetul, gândește-te că poți acoperi două tastaturi cheap cu compromisurile inerente sau poți vâna momentul când Claymore II va fi la promoție.

VEZI PREȚUL ONLINE

Evaluarea PC News

Performanță
Design
Silențiozitate
Conectivitate

Best choice

E mai ușor decât ți-ai imagina să te adaptezi la switch-urile opto-mecanice ale lui ROG Claymore II. Și probabil mai greu decât ai crede să revii la clasicele comutatoare mecanice. Dar, cum nimeni nu te obligă, pentru tine tastarea tocmai a intrat într-o nouă paradigmă.

Evaluarea cititorilor: Fii primul care evaluează!

Toate pozele cu ROG Claymore II

To Top