Review

Review: ROG Gladius III Wireless – Cu jocurile nu-i de joacă

Mouse de gaming ROG Gladius III Wireless
Mouse de gaming ROG Gladius III Wireless

În calitatea lor de interfețe principale între om și mașină, mouse-urile sunt dispozitivele cu care avem contact direct, fizic, cel mai mult timp în fiecare zi, cu excepția zilelor acelea când ai de scris o tonă de texte, caz în care tastatura devine dominantă, dar chiar și atunci mouse-ul este în mare măsură indispensabil. De aceea, una dintre cele mai importante calități ale unui mouse este ergonomia, care îți asigură ore lungi de utilizare comodă, fără ca mâinile să devină tensionate și fără să fii nevoit să faci mișcări contorsionate pentru a ajunge la vreun buton.

Designerii inteligenți știu cum să creeze forme care să se potrivească perfect într-o cât mai mare varietate de palme, iar dacă mouse-ul este desemnat drept „de gaming”, atunci sunt luate în calcul și diversele tipuri de prize utilizate de gameri.

Design și ergonomie exemplare

În cazul lui ROG Gladius III Wireless, ergonomia este, cum te-ai aștepta, în prim plan, dată fiind destinația principală a acestor dispozitive și anume gamerii. Dar aceste mouse-uri permit fără probleme și utilizarea ca dispozitiv de intrare cotidian pentru orice fel de tip de utilizatori, grație unui design ingenios și minimalist.

Mouse de gaming ROG Gladius III Wireless

Mouse de gaming ROG Gladius III Wireless

Dimensiunile destul de mari ale lui Gladius III permit fără probleme un grip de tip palm, în care întreaga palmă face contact cu mouse-ul, dar este posibil să-l folosești foarte comod și cu un grip de tip claw, care este foarte des folosit de mulți gameri și în care degetele sunt încovoiate deasupra butoanelor.

Dar al treilea tip de grip cunoscut de om, fingertip, în care palma nu atinge deloc mouse-ul, este imposibil de folosit, întrucât corpul mouse-ului este suficient de lung pentru a-ți transforma orice tentativă de fingertip în claw, dacă ai mâini de dimensiuni normale.

În săptămâna de test am folosit relaxantul grip palm pentru utilizare generală și navigare pe web, iar în jocuri am constatat că degetele mi-au trecut automat din reflex în claw, care este mult mai precis decât palm. Ce vreau să spun este că mouse-ul s-a dovedit deopotrivă relaxant și precis, în toate scenariile de utilizare și nu am simțit niciun fel de tensiune în mâna dreaptă pentru care a fost proiectat acest mouse. Butoanele sunt ușor accesibile, iar concavitățile de pe cele două butoane principale ghidează degetele într-o poziție foarte comodă în grip-ul palm.

Mouse de gaming ROG Gladius III Wireless

Din punct de vedere al designului, minimalism este primul cuvânt la care mă gândesc. Dar unul atent studiat, care împletește formatul clasic asimetric cu un sistem de iluminare RGB atractiv și destul de discret.

Vei remarca iluminarea rotiței de scroll, pe care nu o întâlnești la prea multe mouse-uri, precum și modelul cybertext gravat cu laser de pe latura stângă și sigla ROG, care sunt celelalte elemente iluminate RGB ale acestui mouse. Cum probabil ai intuit deja, poți controla și sincroniza iluminarea cu alte dispozitive compatibile cu ajutorul softului Armoury Crate.

În plus, controlul mai precis este facilitat și de greutatea lui ROG Gladius III Wireless, care  este cu 30 % mai mică decât a predecesorului. Nu în ultimul rând, mouse-ul este echipat cu un cablu ROG Paracord și are piciorușe rotunjite fabricate 100 % din PTFE (teflon), care asigură o alunecare rapidă și lină.

ROG Gladius III Wireless cu cablul Paracord și adaptorul USB

ROG Gladius III Wireless cu cablul Paracord și adaptorul USB

Hardware de top

Oricât ar fi de bună, doar ergonomia singură nu-ți poate asigura o experiență de gaming excepțională, iar aici intră în scenă dotările de sub capotă, care sunt cel puțin la fel de impresionante ca designul. În primul rând, senzorul optic high-end al lui ROG Gladius III Wireless oferă o acuratețe și o precizie de neegalat,  acoperind o gamă de la 100 la 26.000 dpi, cu o abatere de 1%, ceea ce reprezintă o realizare de top la nivelul industriei, oferind o scanare fără erori la o viteză de până la 400 de inchi pe secundă (IPS) și o accelerație de 50 g. Senzorul optic oferă, de asemenea, o rată de interogare de 1.000 Hz, atât în modul wireless, cât și în cel cu fir de 2,4 GHz, pentru reacții fără întârzieri și un control foarte precis.

Designul unic Push-Fit Switch Socket II este compatibil atât cu micro-controlerele mecanice, cât și cu cele optice Omron, permițând acționarea instantanee a butoanelor, fără clicuri nedorite. Switch-urile mecanice utilizează un sistem cu debouncing pentru acționarea butoanelor, ceea ce duce, de obicei, la latențe la clicuri. De aceea, ROG Gladius III Wireless are un design unic, cu butoane înclinate, fără spațiu între butonul mouse-ului și comutator, pentru a asigura o acționare instantanee.

În plus, firmware-ul coordonat filtrează clicurile neintenționate ale mouse-ului atât pentru micro-comutatoarele mecanice, cât și pentru cele optice, pentru a oferi gamerilor un avantaj în jocurile competitive. Designul Push-Fit Switch Socket II permite comutatoarelor mecanice tradiționale cu 3 pini să fie schimbate cu cele mai recente micro-comutatoare optice cu 5 pini de la Omron. În termeni de durată de viață teoretică, acest mouse tinde către infinit (în realitate, însă, probabil că îl vei înlocui cu… Gladius IV). Întrucât comutatoarele diferă în ceea ce privește senzația și proprietățile lor, designul inovator al soclului oferă utilizatorului flexibilitatea de a alege comutatorul care se potrivește cel mai bine stilului său individual de joc. A, să nu uit, micro-comutatoarele ROG au o durată de viață estimată de producător la 70 de milioane de clicuri!

ROG Gladius III Wireless oferă conectivitate trimodală prin intermediul unei conexiuni RF ultra-rapidă de 2,4 GHz, Bluetooth LE eficient din punct de vedere energetic sau USB cu fir. În acest fel, utilizatorii beneficiază de flexibilitatea de a alege modul care se potrivește cel mai bine situației. Tehnologia de împerechere rapidă Bluetooth le permite utilizatorilor să comute între trei dispozitive printr-o singură apăsare a butonului de împerechere. Jucătorii pot salva, de asemenea, până la cinci profiluri de setări în memoria onboard.

Am decis că…

…îmi place acest mouse ziua și noaptea, la muncă și la joacă, cu sau fără fir. Versatilitatea deosebită îl face să fie potrivit oricărui scenariu de utilizare. Mouse-ul are o greutate de 89 de grame și doar gamerii profesioniști ar putea avea nevoie de mouse-uri mai ușoare pentru competiții. Pentru mine, a fost suficient de mică pentru un control perfect în jocuri și suficient de mare pentru a simți o glisare comodă în utilizarea de zi cu zi. Designul și iluminarea fără extravaganțe îl fac potrivit și pentru munca de birou, dar și pentru divertismentul de acasă. L-am tot întors pe toate părțile și, oricât am încercat, nu i-am găsit nici o hibă. Hai că mai încerc odată, înainte să pun punct… nope.

Evaluarea PC News

Design
Conectivitate
Performanță

Best performance

ROG Gladius III Wireless este singurul mouse de care ai nevoie, indiferent ce vrei să faci cu el. Versatil și arătos, ascunde sub capotă un hardware de top, care funcționează precis și la muncă și la distracție.

Evaluarea cititorilor: Fii primul care evaluează!

Toate pozele cu ROG Gladius III Wireless

To Top