Review

REVIEW: ROG Strix SCAR 17 (2021) – puterea Ryzen 9 5900HX într-un laptop compact răcit cu metal lichid, RTX 3080 pentru super gaming

Laptopul de gaming ROG Strix SCAR G733Q
Laptopul de gaming ROG Strix SCAR G733Q

Laptopurile de 17 inchi sunt apreciate de un grup de fani foarte bine delimitat, care văd în aceste modele soluția ideală de a înlocui desktopul de la birou sau de acasă. De regulă, sunt persoane pentru care dimensiunile mai mari nu contează, iar faptul că au de transportat un kilogram în plus e o nimica toată raportat la avantajele aduse. Un laptop puternic, precum ROG Strix SCAR 17 G733Q (modelul 2021) are o greutate de 2,70 Kg și poate fi un excelent desktop replacement pentru cei care urăsc firele din spatele calculatorului, sau doresc să aibă cu ei toate aplicații și datele atunci când se duc la munte, la mare sau merg la casa de la țară.

ROG Strix SCAR 17 este în primul rând un laptop puternic, util într-o mulțime de activități, de la randare video, la editare foto sau activități specifice unui birou. Fericiții utilizatori ce vor intra în posesia acestui model vor avea de ce să se bucure pentru că ROG Strix SCAR 17 poate face o mulțime de lucru, iar spre surprinderea noastră, le poate face pe toate foarte bine. Având o grosime cuprinsă între 2,34 și 2,75 centimetri, SCAR 17 poate fi considerat un laptop de gaming subțire, iar dacă îl comparăm cu primele modele Republic of Gamers putem să ne dăm seama de cât de mult a avansat tehnologia în toți acești ani. Totuși, în 2021, G733Q nu e etalon pentru slim, grosimea lui fiind dată de sistemul avansat de răcire.

Laptop ROG Strix SCAR G733 Review

Construcție și design

ROG Strix SCAR 17 este un laptop care îți imprimă o senzație de produs premium de prima dată când pui mâna pe el. Fiecare element al carcasei e așa cum trebuie să fie, solid, texturat pentru a nu aluneca din mână, fără a avea tendința de a se îndoi sub propria greutate. Chiar și capacul ecranului, deși are o margine interioară foarte subțire, este suficient de rigid pentru a suporta ridicări cu prindere din colțul acestuia, lucru ce nu este recomandat la niciun tip de laptop. După cum știți, capacul unui laptop se prinde de rama superioară, din zona de mijloc, și se deschide. În niciun caz nu se apucă de un colț. Capacul spate protejează bine panoul și lasă să se vadă logoul ROG, iluminat.

Laptop ROG Strix SCAR G733 Review

Foarte interesant este și capacul din plastic cu inscripția ROG, ce poate fi schimbat de utilizator cu unul dintre cele două versiuni suplimentare disponibile în pachet. Acesta poate fi considerat o opțiune de personalizare a laptopului. Nouă ne-a plăcut pentru că a lăsat să se vadă mecanismul metalic al capacului, ce s-a dovedit a fi mai complicat și mai solid decât ne-am fi așteptat.

ROG Strix SCAR 17 este totuși un laptop de gaming și are numeroase elemente iluminate RGB. Pe lângă tastatura iluminată, ce poate oferi un adevărat spectacol seara, există o bară luminoasă care generează o ambiență luminoasă foarte plăcută. Lumina este suficient de puternică pentru a găsi cu ușurință mouseul sau alte lucruri pe care le ai pe birou, fără să mai aprinzi lumina din încăpere. Capacul din partea inferioară este puternic texturat, are nervuri ce-i conferă o rezistență sporită și ascunde grilele de absorbție a aerului.

Sub rama inferioară a ecranului avem un alt LED RGB.

Laptop ROG Strix SCAR G733 Review

Piciorușele masive din cauciuc au rolul de a fixa laptopul pe masă, dar și de a crea un spațiu între suprafața biroului și grilele de ventilație. Piciorușe poate fi un termen impropriu, pentru că ASUS nu a făcut deloc economie la fabricarea acestora, suprafața mare fixând foarte bine laptopul, fără riscul de a-l trage după tine când te ridici de la birou în grabă.

Laptop ROG Strix SCAR G733 Review

Laptopurile de 17 inchi oferă, de regulă, mai multe porturi, grație dimensiunilor mai mari. Pe partea stângă avem două porturi USB 3.2 Tip A și un conector audio de 3,5 mm.

Laptop ROG Strix SCAR G733 Review

Partea dreaptă este rezervată cheiei NFC Keystone II, în timp ce partea din spate oferă porturi RJ45 Ethernet, USB 3.2 Tip A, USB 3.2 Tip C cu suport DisplayPort și Power Delivery, ieșirea HDMI 2.0b ce suportă rezoluții 4K. Tot prin partea din spate se face alimentarea laptopului printr-o mufă suficient de mare pentru a furniza energia necesară acceleratorului grafic NVIDIA GeForce RTX 3080.

Laptop ROG Strix SCAR G733 Review

Specificațiile modelului testat

  • Sistem de operare Windows 10 Home
  • Procesor AMD Ryzen 9 5900HX, 3.3 GHz (16M Cache, frecvențe de vârf de până la 4.6 GHz)
  • Accelerator video NVIDIA GeForce RTX 3080 16GB GDDR6
  • Ecran 17,3 inchi, FHD (1920 x 1080) 16:9, anti-glare, sRGB: 100%, Rată Refresh: 300Hz, Timp de răspuns: 3ms, nivel IPS, Adaptive-Sync
  • Memorie RAM 16GB DDR4-3200 SO-DIMM x 2 furnizați de Samsung, Maxim acceptat : 64GB
  • SSD 1TB M.2 NVMe PCIe 3.0
  • Conectori 1x 3,5 mm Combo Audio, 1x HDMI 2.0b, 1x USB 3.2 Gen 2 Type-C, USB 3.2 Gen 1 Type-A, 1x RJ45 LAN
  • Tastatură Optical Mech Per-Key RGB
  • Matrice de microfoane
  • Difuzoare 2 x 4W + tweetere 2 x 2W
  • Baterie 90Wh, 4S1P, 4 celule Li-ion
  • Adaptor ieșire: 20V DC, 12A, 240W; Intrare: 100~240C AC 50/60Hz
  • Dimensiuni 9,5 x 28,2 x 2,34 ~ 2,75 cm
  • Greutate 2,70 Kg

ROG Strix SCAR 17 G733Q este construit pe baza celor mai noi produse hardware pe care le putem găsi anul acesta. Sistemul include un procesor AMD Ryzen 9 5900HX cu arhitectură „Zen 3”, 8 nuclee fizice și 16 fire de execuție, construit de TSMC pe baza procesului de producție TSMC 7nm FinFET. Aceste procesoare au un consum maxim de 45W și suportă temperaturi de până la 105 grade Celsius, deci dacă laptopul se încinde foarte tare nu înseamnă că există și riscul să se defecteze.

Frecvența de bază este de 3,3 GHz, însă poate accelera până la 4,6 GHz în situații particulare. Acesta este alăturat unei memorii de 16GB DDR4-3200 de la Samsung. Laptopul are două sloturi SO-DIMM și acceptă maximum 64GB. Partea bună este că un utilizator avizat poate accesa aceste module și le poate upgrada pe viitor prin demontarea capacului spate, prins cu șuruburi obișnuite (tip +).

Laptop ROG Strix SCAR G733 Review

Ecranul cu diagonala de 17.3 inchi, de nivel IPS, are o rezoluție de FHD (1920 x 1080 pixeli). Avantajele acoperiri mate se pot observa atunci când soarele îți bate în ecran din lateral, panoul păstrându-și mai bine lizibilitatea. Pentru că vorbim de un laptop de gaming și nu de unul de editare grafică, trebuie să ne concentrăm pe aspecte ce țin de viteza panoului, care pot aduce un avantaj real în jocuri.

Ecranul de 17,3 inchi are o rată de refresh de 300Hz și un timp de răspuns de 3 ms. Cadrele afișate pe ecran sunt sincronizate cu cele generate de acceleratorul grafic NVIDIA cu ajutorul Adaptive-Sync. Acest lucru înseamnă că în jocuri populare precum Fortnite sau Counter-Strike: Global Offensive pot fi afișate perfect cadru cu cadru cele 300 FPS-uri generate în fiecare secundă, dincolo de capacitatea de reacție a unui om.

Laptop ROG Strix SCAR G733 Review

ASUS a lucrat foarte mult și pe partea de sunet. Laptopul are două difuzoare de 4W fiecare, plus două tweetere de 2W fiecare. Toate sunt alimentate de un amplificator inteligent, rezultatul constând într-un sunet curat, de calitate, lucru care nu e ușor de găsit pe un laptop oarecare. Putem spune că Strix SCAR 17 nu are nevoie de boxe suplimentare în jocuri și nici atunci când ascultați muzică ocazional.

Teste și performanță

ROG Strix SCAR 17 G733Q se comportă exemplar și furnizează rezultate remarcabile în teste sintetice precum CineBench, 3D mark și PC Mark. Puterea noilor procesoare AMD și a acceleratorului grafic RTX 3080 cu 16GB memorie GDDR6 îți taie respirația.

Tastatura este un alt punct forte al acestui laptop. Tastele opto-mecanice cu iluminare individuală RGB sunt foarte plăcute la atingere. Rapiditatea lor în preluarea comenzilor va fi de un real ajutor în jocuri sau în redactarea unei recenzii, dacă e cazul. SCAR 17 are o suprafață interioară mare, iar ASUS a profitat din plin pentru a crea taste generoase, ușor de identificat și apăsat, alături de o tastatură numerică bine-venită. De regulă, laptopurile de gaming nu au tastatură numerică, însă modelele cu diagonala de 17 inchi oferă acest avantaj.

ROG Strix SCAR 17 reușește imposibilul în 3D Mark și anume, 11080 de puncte în Time Spy și  7644 de puncte în Fire Strike Ultra. Scorul acesta de top este menținut chiar și după benchmarkuri repetate, atunci când se consideră că procesorul și accelerator grafic se încălzesc mai tare. 3D Mark estimează un număr de peste 105 cadre pe secundă în Battlefield V la setările 1440p Ultra, și probabil că nu se înșeală.

Laptop ROG Strix SCAR G733 3DMARK Time Spy Extreme

ROG Strix SCAR 17 (2021)

Topul de mai sus este edificator în ceea ce privește puterea noilor procesoare AMD Ryzen 9 5900HX (Cezanne). În CPU-Z Benchmark, AMD Ryzen 9 5900HX depășește Intel Core i9-10900K și Core i7-10700K, acestea din urmă fiind construite pe 14 nanometri, deci inferioare din punct de vedere tehnologic, lucru care se vede și în teste.

Comparație Laptop ROG Strix SCAR G733

În timpul rulării benchmarkului CPU-Z, procesorul este solicitat la maximum și atinge temperatura de 85,9 grade Celsius (vezi captura de ecran), însă acest lucru nu reprezintă o problemă, AMD garantând faptul că AMD Ryzen 9 5900HX poate susține temperaturi de până la 105 grade Celsius.

Informatii CPU-Z pentru G733Q

Baterie, adaptor și accesorii

ROG Strix SCAR 17 G733Q este alimentat de o baterie litiu-ion cu patru celule, cu o putere totală de 90Wh. În cazul în care rulați aplicații de tip office, bateria se descurcă excepțional, mai bine chiar ca unele laptopuri de business, care ar trebui să fie optimizate în acest sens. Atunci când dăm drumul la un joc ce solicită din plin placa video putem observa cum bateria se descarcă de la un moment la altul, deși placa video funcționează într-un regim economic, fără să atingă puterea maximă.

Laptop ROG Strix SCAR G733 Review

Alimentarea portabilului se face cu un adaptor de 240W ce scoate 20 de Volți curent continuu la 12 Amperi și acceptă tensiuni de intrare cuprinse între 100 și 240 Volți. Dimensiunile sale sunt foarte compacte, mai ales la nivelul acesta de putere și ne-am fi așteptat la o adevărată cărămidă de alimentare, însă ASUS a reușit să miniaturizeze adaptorul de alimentare astfel încât va fi ușor de transportat alături de laptop. Deși nu pare atât de important, adaptorul este cel care oferă întreaga putere a acceleratorului grafic, reușit să ridice foarte mult numărul de cadre pe secundă, comparativ cu alimentarea pe baterie.

Am testat autonomia în gaming a laptopului folosind PcMark 10. După ce ne-am asigurat că bateria este încărcată în proporție de 100% am scos alimentarea și am rulat testul în modul performance. Modul Turbo nu poate fi activat atunci când sunteți pe baterie.

ROG Strix SCAR 17 G733Q Autonomie

ROG Strix SCAR 17 G733Q Autonomie

În testul PCMark Gaming pentru autonomie, ROG Strix SCAR 17 G733Q, în mod Performance, obține un timp de o oră și 3 minute până la epuizarea completă a baterie. Pentru a vă bucura de cele mai bune rezultate ale acestui accelerator grafic, așa cum puteți vedea în testele de mai sus, va fi necesar să conectați adaptorul de 240W, furnizat în pachet.

Baterie ROG Strix SCAR 17 G733Q

La fel ca în cazul automobilelor electrice, bateria litiu-ion de pe laptop nu poate fi utilizată 100%. Software-ul ce gestionează încărcarea și descărcarea acumulatorului va stabili niște limite pentru a prelugi viața acestuia. În cazul lui ROG Strix SCAR 17 G733Q din cei 90.000 de mAh putem absorbi 81663 mAh.

Concluzie

ROG Strix SCAR 17 G733Q este unul dintre cele mai puternice laptopuri de gaming pe care le puteți achiziționa în 2021. Construcția matură, solidă și hardware-ul de ultimă oră sunt combinate într-un mod perfecționat de ASUS de-a lungul mai multor generații. Dacă vă doriți performanță de vârf în gamingul mobil, atunci ROG Strix SCAR 17 G733Q este laptopul de care aveți nevoie.

+ PRO:

  • Procesor de ultimă generație, eficient energetic
  • Placă video foarte puternică, ideală pentru orice joc
  • Multiple optimizări pentru gaming de nivel competițional

– CONS:

  • Zgomotos la solicitări înalte
  • Nu are cameră web
  • Prețul poate urca destul de mult în cazul configurațiilor de top

Evaluarea PCNEWS

Performanta
Design
Conectivitate
Pret

Best Performance

ROG Strix SCAR 17 G733Q este unul dintre cele mai puternice laptopuri de gaming pe care le puteți achiziționa în prezent. Construcția matură, solidă și hardware-ul de ultimă oră sunt combinate într-un mod perfecționat de ASUS de-a lungul mai multor generații.

Evaluarea cititorilor: 4.29 ( 8 voturi)

Galerie foto ROG Strix SCAR 17 G733Q

Evaluarea PCNEWS

Performanta
Design
Conectivitate
Pret

Best Performance

ROG Strix SCAR 17 G733Q este unul dintre cele mai puternice laptopuri de gaming pe care le puteți achiziționa în prezent. Construcția matură, solidă și hardware-ul de ultimă oră sunt combinate într-un mod perfecționat de ASUS de-a lungul mai multor generații.

Evaluarea cititorilor: 4.29 ( 8 voturi)
To Top