Review

REVIEW: Tastatura mecanică ROG Strix Scope – control literalmente sporit

Tastatura de gaming ROG Strix Scope - review
Tastatura de gaming ROG Strix Scope - review

În general, gamerii au un singur scop, acela de a-și distruge inamicii virtuali. Dar gamerii deștepți mai au un scop în plus: tastatura de gaming omonimă din seria ROG Strix, cu care vor avea literalmente un control sporit în jocuri, grație tastei ergonomice Xccurate Ctrl, care este de două ori mai lată, ceea ce înseamnă mai puține clicuri ratate și o precizie mai mare în jocurile FPS. Deci, cum ar veni, scop atins!

Principalele specificații ale lui ROG Strix Scope

  • Conectare: cu fir, prin USB
  • Dimensiuni: 440 x 137 x 39 mm
  • Greutate: 1070 grame (cu cablu)
  • Dotări: iluminare RGB, taste suplimentare FPS argintii, instrument pentru scoaterea tastelor

Dincolo de ergonomia foarte bună și designul compact, care nu ocupă prea mult spațiu pe birou, un alt argument forte al lui ROG Strix Scope sunt switch-urile Cherry MX, favoritele gamerilor de pretutindeni, care sunt disponibile pentru acest model în toate variațiile lor: roșu, maro, albastru, negru, argintiu rapid și roșu silențios. Modelul de test a fost echipat cu switch-uri roșii, cu răspuns liniar, foarte rapide și excelente pentru jocurile cu acțiune dinamică, de tipul shooter-elor first person (FPS). Orice apăsare, pentru care este nevoie de o forță de numai 45 de grame, duce foarte rapid la rezultat, întrucât acționarea are loc la numai 2 mm, ceea ce reprezintă jumătate din cursa totală a tastei.

Tastatura de gaming ROG Strix Scope - review

Tastatura de gaming ROG Strix Scope – review

Cherry MX roșii nu au un clic perceptibil, ceea ce le face potrivite și pentru tastarea îndelungată de text, fără a-i deranja prea mult pe cei din jur cu țăcănitul tastelor. Unii preferă însă și un feedback tactil la tastare, pentru aceștia fiind mai potrivite switch-urile maro, iar cei ce își doresc un clic puternic pot opta pentru switch-urile albastre.

Designul, cum spuneam, se remarcă prin aspectul minimalist și compact, precum și printr-o calitate foarte bună a finisajelor. Placa solidă de aluminiu în jurul căreia a fost construită această tastatură oferă o rigiditate și o rezistență foarte bune, fără a spori prea mult greutatea tastaturii. În plus, cele două texturi ale finisajelor îi conferă acestei tastaturi un spor de atractivitate.

Tastatura de gaming ROG Strix Scope - review

Tastatura de gaming ROG Strix Scope – review

Aranjamentul tastelor

După o analiză a stilului jucătorilor de FPS-uri, ROG a creat o tastă de două ori mai lată decât butoanele tradiționale Ctrl. Rezultatul este design-ul Xccurate: o tastă Ctrl extra-lată, care sporește precizia și diminuează șansa de a rata vreun clic din cauza apăsării accidentale a tastei Win. Pentru a fi și mai sigur că asta nu se va întâmpla, poți dezactiva complet tasta Win, cu combinația Fn + Win (trebuie să ții apăsată combinația câteva secunde).

Ergonomia modelului Scope este sporită și de cele patru taste argintii pentru identificarea ușoară a grupului de control WASD și în pachet vei găsi chiar și un instrument cu ajutorul căruia poți scoate ușor tastele. De asemenea, poți folosi cele două canale de pe panoul dorsal, pentru direcționarea cablului spre stânga sau dreapta, în funcție de poziția pe birou a sistemului tău.

Tastatura de gaming ROG Strix Scope - review

Tastele WASD si instrumentul de scos – ROG Strix Scope

ROG Strix Scope este o tastatură versatilă, gândită și pentru activități productive cotidiene, dar mai ales pentru divertisment, funcția Quick Toggle ajutând la comutarea rapidă între cele două. Apăsând combinația de taste Fn+Ins, poți schimba funcțiile multimedia implicite ale tastelor funcționale și poți activa F-urile clasice, de care ai putea avea nevoie pentru lucru. Dacă folosești frecvent F5 – F8 (de pildă F5 pentru refresh) și vrei să ai și controlul volumului din taste, comutarea aceasta te-ar putea încetini puțin.

De asemenea, o atingere rapidă a tastei Stealth ascunde instantaneu toate aplicațiile și oprește toate sunetele, asigurându-ți intimitate exact în momentul în care ai nevoie. Tasta F12 este decorată cu pictograma unui celebru personaj camuflat. La o a doua atingere a acesteia repune totul la loc, exact așa cum a fost.

Iluminare RGB Aura Sync

Ca orice tastatură de gaming care se respectă, ROG Strix Scope dispune și de suport pentru iluminare RGB Aura Sync, punându-ți la dispoziție întregul spectru coloristic și o gamă generoasă de efecte luminoase dinamice. Iluminarea este, de asemenea, ușor de sincronizat cu ecosistemul extins Aura. Poți descărca de pe site-ul producătorului software-ul Armoury Crate, care îți oferă opțiuni extinse de administrare a funcționalităților tastaturii. Interfața intuitivă îți permite să reglezi cu ușurință opțiunile tastaturii pentru a se potrivi stilului propriu de joc. Poți crea profiluri, poți personaliza culorile și efectele de iluminare, poți asocia tastele sau înregistra comenzi macro și multe altele. Softul asigură și sincronizarea tastaturii cu alte periferice compatibile cu Aura Sync. Mai mult, poți chiar să urmărești statistici hardware în timpul jocului, pentru a fi în permanență la curent cu starea sistemului tău.

Tastatura de gaming ROG Strix Scope - review

Iluminare RGB – ROG Strix Scope

ROG Strix Scope este dotată cu o memorie internă, care permite salvarea a până la șase profiluri, incluzând până la cinci scheme personalizate, ce pot fi astfel folosite oriunde și oricând. De asemenea, funcțiile 100 % anti-ghosting și n-key rollover asigură înregistrarea cu exactitate a fiecărei apăsări, indiferent de viteza la care a fost făcută.

Singura absență notabilă la această tastatură este un suport pentru încheietura mâinii, care ar putea face lucrurile mai confortabile în sesiunile lungi de lucru sau joc, pentru cei care preferă astfel de accesorii.

Concluzii: Best Choice

ROG Strix Scope este o tastatură delicios de minimalistă și foarte bine dotată pentru… scopul ei. Ai la dispoziție switch-uri de elită și un design ergonomic care nu îți irosește inutil spațiul de pe birou, iar tastarea este confortabilă și răspunde extrem de prompt la orice apăsare. Dacă deja deții un ecosistem de produse cu capabilități Aura Sync, Strix Scope se va integra perfect în sistemul tău.

VEZI PRETUL ONLINE

+ PRO

  • Designul compact și ergonomic
  • Switchurile Cherry MX roșii
  • Prețul bun

– CONS

  • Absența unui palmrest
  • Taste multimedia combinate cu cele funcționale

Evaluarea PCNEWS

Performanta - 9.5
Design - 9.5
Dotari - 8
Pret vs valoare - 9

9

Best Choice

ROG Strix Scope este o tastatură delicios de minimalistă și foarte bine dotată pentru... scopul ei. Ai la dispoziție switch-uri de elită și un design ergonomic care nu îți irosește inutil spațiul de pe birou, iar tastarea este confortabilă și răspunde extrem de prompt la orice apăsare. Dacă deja deții un ecosistem de produse cu capabilități Aura Sync, Strix Scope se va integra perfect în sistemul tău.

Evaluarea cititorilor: 4.95 ( 6 voturi)
To Top