Stiri

Robotul Spot de la Boston Dynamics poate fi acum cumpărat

Spot Boston Dynamics
Spot Boston Dynamics

Robotul Spot de la Boston Dynamics poate fi acum cumpărat de orice își permite să plătească 74.500 de dolari.

Roboții de la Boston Dynamics au uimit lumea prin capacitatea lor de a se adapta la mediu. Până la reușitele Boston Dynamics niciun alt robot nu avea o asemenea dexteritate. Posibilitățile de a se ridica și repoziționa, de a naviga printre obiecte cu ajutorul LIDAR-ului și de a îndeplini sarcini simple îl fac un robot de luat în calcul nu doar pentru prezență ci și pentur rezolvarea unor probleme practice.

Spot este construit după corpul unui câine. Are patru picioare, un fel de cap și poate imita în unele privințe comportamentul unui câine.
Primii roboți Spot sunt destinați dezvoltatorilor care vor să scrie soft pentru acesta, dar și pentru uz comercial. Echipamentele suplimentare, cum ar fi modul LIDAR, pot aduce costuri suplimentare între 4.620 și 18.450 de dolari.

Ce poate face robotul Spot de la Boston Dynamics

Robotul Spot este unul dintre cele mai complexe mecanisme ce poate fi cumpăra pe piața liberă. Gradul său ridicat de automatizare îi permite să circule în mod autonom prin încăperi, să se orienteze, să urce scări și să îndeplinească sarcini simple precum închiderea unei uși. Într-o companie, Spot ar putea să transporte documente de la un departament la altul, să aducă diverse lucruri sau masa pentru angajați.

Spot este și un excelent instrument de supraveghere ce poate fi comandat de la distanță. Spre exemplu, ar putea să supravegheze un bătrân, să circule dintr-o cameră într-alta și să-i ofere celui care îl controlează posibilitatea de a verifica dacă apa, energia electrică și gazul sunt oprite.

Spot încă nu poate fi trimis să facă cumpărăturile. Nu pentru că acestă funcție nu ar fi posibilă, ci mai degrabă pentru că ar putea fi jefuit pe stradă, fără posibilitatea de a reacționa.

Cât de agili sunt roboții Boston Dynamics ?

Roboții de Boston Dynamics, cum ar fi și modelul Atlas din clipul de mai sus, au produs reale îngrijorări tocmai prin agilitatea și inteligența lor. Inginerii din automatizări și programatorii au sugerat că acești roboți pot controla o armă, pot recunoaște fețe cu ajutorul software-ului sofisticat (așa cum face un telefon inteligent) și pot executa misiuni de eliminare fizică a unor persoane. Aceste îngrijorări de natură legală și morală i-au determinat pe cei de la Boston Dynamics să oblige cumpărătorii să semneze o licențiere privind utilizarea în mod constructiv a robotului Spot, singurul care este acum de vânzare. Robotul Atlas (video) nu este disponibil publicului larg.

To Top