Stiri

ROG a lansat Strix G15 și G17 Advantage, primele laptopuri de gaming cu GPU AMD Radeon RX 6800M

Componentele laptopului de gaming ROG Strix G15 Advantage Edition
Componentele laptopului de gaming ROG Strix G15 Advantage Edition

ASUS Republic of Gamers (ROG) a anunțat laptopurile de gaming ROG Strix G15 și G17 Advantage Edition – primele din lume cu noile GPU-uri AMD Radeon RX 6800M, asociate cu procesoare AMD Ryzen 9 5900HX. Acestea sunt răcite cu sistemul ROG Intelligent Cooling pentru un nivel superior performanță. Concret, laptopurile Advantage Edition folosesc un compus termic din metal lichid nu doar pe CPU, ci și pe GPU. Pentru a accelera și mai mult disiparea căldurii, inginerii ROG au dezvoltat o cameră de vapori extrem de eficientă care acoperă complet componentele critice, inclusiv VRM-ul cu 16 faze.

Laptopurile Strix G Advantage Edition le permit jucătorilor să aleagă între un panou de afișare FHD de 300 Hz / 3 ms, pregătit pentru competițiile e-sports, sau un ecran WQHD de rezoluție mai mare, de 165 Hz / 3 ms, ambele completând sinergia AMD cu suportul FreeSync Premium pentru o grafică ultra-fluidă.

Strix G15 Advantage Edition va ajunge pe piața românească la sfârșitul lunii iunie, prețurile pornind de la aproximativ 7999 lei. Modelul cu ecran mai mare, Strix G17 Advantage Edition este așteptat în iulie.

Edițiile ROG Strix G Advantage le permit jucătorilor să facă față unor noi provocări, rămânând în același timp compacte, mobile și elegante. Laptopurile oferă o putere semnificativă în șasiuri portabile cu amprente cu până la 7% mai mici decât generația anterioară. Bateriile mai mari, de 90 Wh, oferă o autonomie de până la 11,4 ore în redarea video, în timp ce încărcarea rapidă până la 50% se realizează în doar 33 de minute. Suportul pentru încărcarea USB-C adaugă flexibilitatea de a rula activități obișnuite, precum navigarea pe internet și streamingul de videoclipuri, cuplând un adaptor USB-C mai mic, de până la 100 W. Utilizatorii pot, de asemenea, să încarce laptopul de la bateriile externe USB.

Laptop de gaming ROG Strix G15/G17 Advantage Edition

Laptop de gaming ROG Strix G15/G17 Advantage Edition

Primele laptopuri cu GPU AMD Radeon RX 6800M și procesor Ryzen 9 5900HX

Încă de la crearea primului produs ROG – placa de bază originală Crosshair – ASUS a colaborat îndeaproape cu AMD pentru a-i da puterea dorită fiecărui gamer. Laptopurile ROG Strix G15 și G17 Advantage Edition duc acest parteneriat pe noi culmi.

Laptopurile de gaming Strix G Advantage Edition sunt primele care utilizează noul Radeon RX 6800M, cipul emblematic din seria mobilă Radeon RX 6000. Aceste noi procesoare grafice le conferă laptopurilor de gaming performanțe de ultimă generație și eficiență energetică. Ele sunt construite pe o arhitectură AMD RDNA™ 2 care combină efectele de „ray tracing”, efectele computaționale și cele tradiționale pentru a obține imagini mai realiste și mai captivante. Radeon RX 6800M dispune de o putere amplă pentru o grafică fluidă într-o mare varietate de jocuri. Grație îmbunătățirilor exclusiviste ROG pe partea de răcire și a tehnologiei inteligente AMD SmartShift, Strix G Advantage Edition rulează la o frecvență de joc impresionantă de 2300 MHz cum e scos din cutie și la peste 2600 MHz în modul turbo.

Făcând parte din cea mai recentă serie Ryzen 5000, puternicul procesor Ryzen 9 5900HX este fabricat cu tehnologia de ultimă generație pe 7 nm și proiectat de la zero pentru a oferi cea mai captivantă experiență de joc posibilă într-un laptop. Acesta dispune de 8 nuclee și 16 fire de execuție pentru a accelera sarcinile de lucru intensive în multitasking și multithreaded. Răcirea avansată ajută procesorul să funcționeze cu până la 90 de wați, iar utilizatorul îi poate extinde limita de putere și mai mult cu ajutorul utilitarului ROG Armoury Crate.

Tehnologiile SmartShift și Smart Access Memory, exclusive AMD, oferă un avantaj distinct, permițând procesorului și GPU-ului să conlucreze mai bine. SmartShift amplifică performanța din mers prin schimbarea dinamică a puterii între CPU și GPU în funcție de cerințele sarcinii de lucru. Fie că se solicită rate de cadre ridicate în cele mai recente jocuri, redarea de obiecte 3D complexe sau editarea de videoclipuri cinematografice, aceasta face optimizări în mod constant pentru a se asigura că puterea este disponibilă acolo unde e nevoie cel mai mult. Interfața de stimulare hardware și algoritmii de învățare automată din spatele acestei tehnologii pot îmbunătăți performanța cu până la 15%.

Smart Access Memory mărește performanța în multe scenarii de gaming prin îmbunătățirea transferului de date între GPU și CPU. Sistemele convenționale creează un blocaj, permițând procesorului să acceseze doar o mică parte din memoria grafică la un moment dat. Smart Access Memory elimină această restricție pentru a valorifica întregul potențial al interfeței PCI Express, permițând procesorului să acceseze toată memoria GPU deodată.

Jucătorii își pot susține obiceiurile multitasking prin asocierea în configurația laptopului a procesorului Ryzen™ 9 5900HX cu până la 32 GB de memorie RAM DDR4-3200 de înaltă performanță. Ei vor putea face mai multe lucruri într-un moment dat, își pot umple biblioteca de jocuri și își pot salva cele mai noi titluri pe stocarea SSD NVMe ultrarapidă de până la 1TB. Strix G Advantage Edition vine, de asemenea, cu un slot M.2 suplimentar care facilitează adăugarea de spațiu suplimentar.

Inovațiile ROG Intelligent Cooling cresc nivelul de performanță

Îmbunătățirile de răcire din laptopurile de gaming ROG Strix G Advantage Edition încep cu un compus termic exotic din metal lichid pe ambele componente de procesare, îmbunătățind transferul de căldură și scăzând temperaturile cu până la 14°C. Cantitatea potrivită trebuie aplicată cu meticulozitate pentru cele mai bune rezultate, așa că ROG a dezvoltat un proces patentat pentru producția de serie. Astfel, Strix G15 și G17 Advantage Edition sunt primele laptopuri produse în serie răcite cu metal lichid pe ambele unități de procesare.

Eficiența termică este îmbunătățită și mai mult de o cameră de vapori masivă care acoperă CPU-ul, GPU-ul, VRAM-ul și circuitele de reglare a tensiunii. Gravat artistic cu laser pentru a evidenția hardware-ul de dedesubt, acest element de răcire a fost conceput special pentru Advantage Edition. În comparație cu țevile de căldură convenționale care transferă energia termică doar de-a lungul axei lor, camerele de vapori o răspândesc pe întreaga lor suprafață, ceea ce îmbunătățește disiparea în spațiile mici. Acoperirea cuprinzătoare și amprenta uriașă maximizează redistribuirea către radiatoare, crescând spațiul termic cu 25 W în comparație cu modulul termic Strix standard.

Strix G Advantage Edition adoptă, de asemenea, cele mai recente facilități de răcire inteligentă întâlnite pe alte laptopuri de gaming ROG din 2021. La fel ca restul seriei Strix, acesta radiază căldura de la 4 radiatoare și de la ieșirile ventilatoarelor din flancuri. Două ventilatoare Arc Flow îmbunătățesc fluxul de aer cu până la 17% pentru CPU și cu până la 20% pentru GPU, fără a crește nivelul de zgomot. Fiecare ventilator învârte 84 de palete dotate cu vârfuri speciale care urmează un model de valuri aerodinamice care reduce turbulențele. Fiecare pală se îngustează până la doar 0,1 mm la bază pentru a mișca mai mult aer, fiind fabricată dintr-un polimer cu cristale lichide, suficient de puternic pentru a-și menține structura la viteze mari.

Pentru a amplifica și mai mult fluxul de aer, laptopurile Strix G Advantage Edition folosesc o nouă versiune a sistemului de răcire ROG cu auto-curățare. Acumularea de praf pe radiatoare și ventilatoare poate compromite încet-încet răcirea în timp, astfel că laptopurile Strix canalizează particulele în afara șasiului pentru a asigura o performanță fiabilă pe termen lung. Tunelurile anti-praf mai scurte din cele mai recente modele eliberează calea pentru un flux de aer cu 15% mai mare, prevenind în același timp acumulările dăunătoare.

Tehnologia avansată de răcire se extinde până la tastatură, ținând cont cu atenție de confortul jucătorului. Multe laptopuri pot deveni inconfortabil de calde la atingere în timpul jocului prelungit, așa că am creat un design CoolZone care plasează în mod strategic orificii de aerisire sub tastatură pentru a reduce temperaturile de la suprafață. În ediția Advantage Edition, acest design este asociat cu un nou senzor IR care monitorizează aceste temperaturi în timp real, permițând sistemului să facă ajustări pentru a menține tastele sub 40°C.

Laptop de gaming ROG Strix G15 Advantage Edition

Laptop de gaming ROG Strix G15 Advantage Edition

Sistem audio îmbunătățit

Laptopurile de gaming ROG Strix G15 și G17 Advantage Edition sunt dotate cu 2 difuzoare Smart Amp care transmit sunetul direct către utilizator din spatele tastaturii. Acestea sunt reglate cu tehnologia Dolby Atmos pentru un sunet multidimensional cu detalii incredibile. Atmos poate crea, de asemenea, un sunet surround virtual pe 5.1.2 canale pentru căștile stereo, ce plasează jucătorii în inima acțiunii și îi ajută să localizeze cu precizie mișcările inamicilor.

Pentru a face comunicarea în echipă mai clară, funcția Two-Way AI Noise Cancelation elimină până la 95% din zgomotul de fond atât din sunetul de intrare, cât și din cel de ieșire. Dezvoltat cu ajutorul unei rețele neuronale complexe pentru o acuratețe foarte mare, acest algoritm poate fi aplicat oricărui microfon și poate fi configurat pentru fiecare aplicație în parte, astfel încât utilizatorii pot viza aplicația de chat, păstrând în același timp sunetul din joc. Filtrarea bidirecțională este deosebit de utilă, procesând sunetul de ieșire pentru a-i ajuta pe gameri să-și audă mai bine coechipierii. Și pentru că anularea zgomotului rulează pe CPU, GPU-ul este liber să atingă FPS-uri mai mari.

Opțiuni de personalizare

Detaliile texturate subtile adaugă noi valențe finisajului Original Black, distingând vizual edițiile exclusive AMD de ceilalți membri ai seriei ROG Strix 2021. Designul șasiului de 360° descoperă câte ceva privirii din orice unghi. Capacele Armor personalizabile le permit gamerilor să aplice noi culori pe șasiu. ROG a creat un design unic Challenger Red doar pentru ediția Advantage Edition. De asemenea, laptopul vine în cutie cu două modele „Customizable Armor Caps” suplimentare. Acestea se pot schimba cu ușurință pentru a adăuga un plus de personalitate sau pentru transmiterea unei anumite stări de spirit. Modderii și jucătorii care vor să exploreze și mai mult pot utilza un șablon pentru a realiza Armor Caps imprimate 3D în orice culoare, stil sau material.

Cu iluminarea Aura Sync, jucătorii pot aplica o multitudine de efecte vizuale. Accentele RGB elegante strălucesc pe tot exteriorul, de la tastatura cu patru zone până la bara de lumină cu trei laturi.

Conectica laptopurilor

Există suficiente porturi în partea din spate pentru un setup cu mai multe monitoare, cu toate cablurile bine aranjate, inclusiv mufa de alimentare, HDMI, Gigabit Ethernet, USB Type-A și USB-C cu DisplayPort. Alte două porturi USB pot conecta perifericele pe partea stângă, împreună cu un jack audio pentru căști, ținând cablurile suplimentare departe de utilizatorii dreptaci.

Rețeaua WiFi 6 (802.11ax) completează conectica cu suportul pentru lățimea de bandă maximă a interfeței wireless de până la 2,4 Gbps pe rețelele compatibile. În plus, gestionarea mai inteligentă a traficului care permite o latență mai mică cu o eficiență mai mare. Acoperirea WiFi este extinsă prin tehnologia ROG RangeBoost care îmbunătățește recepția prin evaluarea puterii semnalului prin patru antene interne și selectarea celei mai bune perechi pentru utilizarea în locația respectivă, minimizând punctele moarte și crescând raza de acțiune cu până la 30%.

To Top