Preview

PREVIEW: ROG Strix G513 – gamingul e floare la ureche

Laptopul de gaming ROG Strix G G513 - un best choice
Laptopul de gaming ROG Strix G G513 - un best choice

– Am încurcat-o! E mult prea liniște, așa că sigur vin ăștia grămadă peste noi.
– Păi pune-ți căștile să-i auzi când vin.
– Nu e nevoie, am un ROG Strix G513
– A, OK atunci…

Acest dialog între doi gameri imaginari este cât se poate de plauzibil, pentru că noul laptop ASUS ROG Strix G15 G513, care a poposit recent pe masa mea, îți permite o chestie pe care alte laptopuri nu prea pot să ți-o ofere: gaming de înaltă precizie audio fără căști! Da, ai citit bine, jocuri video de ultimă generație la setări maxime fără ca ventilatoarele laptopului tău să provoace acel zgomot de Boeing la decolare când lucrează în sarcină maximă. Și pe noi ne-a mirat asta când în Cyberpunk cu totul la maxim se auzea doar un susur ceva mai consistent, dar care nu acoperea deloc zgomotele din joc. Am verificat dacă setările chiar erau pe maxim și erau, așa că ne-am apucat imediat să scriem acest review.

ROG Strix G15 este cel mai silențios laptop pe care l-am testat vreodată într-un joc și elimină nevoia de a purta căști, care îți pot afecta destul de mult confortul, mai ales acum, că vin căldurile. Înainte de toate am ținut să ne referim la acest aspect surprinzător, care sperăm să devină un moment de cotitură pentru laptopuri în general, care ar trebui să urmeze exemplul acestui model ASUS în materie de zgomot emis. Sigur, un sistem de răcire atât de sofisticat și de bine optimizat ca cel al lui ASUS, la care ne vom referi în detaliu un pic mai încolo, nu este prea ușor de replicat.

Dar efortul ar merita cu prisosință, pentru că experiența de gaming pe acest laptop este cu adevărat uimitoare. Număr mare de cadre, culori precise și contrast puternic am mai văzut, inclusiv cu această ocazie, dar să te joci în mod stealth pe un laptop fără să ai nevoie de căști este o experiență rară, mai ales la un nivel maxim al setărilor. Acum, că ți-am spus ce abia așteptam să-ți spunem, hai să luăm un pic la bani mărunți acest spectaculos laptop.

Design inedit și atractiv

Primul element care atrage atenția este colțul roșu din stânga sus al laptopului. Chiar dacă are doar valențe strict estetice, îți dă impresia că ar fi un soi de capac și îți cam vine să tragi de el așteptându-te la o surpriză, dar aceasta va veni din altă parte, așa că nu te obosi.

Laptop de gaming ROG Strix G G513

Seria Strix G 2021 primește o îmbunătățire a durabilității și a calității construcției cu un nou capac metalic. Chiar și prelucrat mecanic pentru a atinge dimensiuni ultra-subțiri, aliajul de aluminiu își păstrează rezistența și durabilitatea în utilizarea zilnică, ceea ce a permis inginerilor ASUS să micșoreze marginile din jurul ecranului, pentru un ecran mai expansiv și o experiența de vizionare mai captivantă. Nu lipsește nici decupajul asimetric specific modelelor Strix G, care joacă și un rol în sistemul de răcire. Iar bara luminoasă din partea de jos a carcasei a fost reproiectată și scurtată, pentru ca LED-urile să creeze o iluminare mai rafinată, pe care o poți regla din setările Aura Sync pentru a o putea sincroniza cu întregul tău ecosistem de dispozitive compatibile.

O filozofie de design la 360° pune în evidență elemente subtile, dar distinctive, în fiecare parte a dispozitivului. Designul matricial cu puncte evocă un peisaj urban iluminat, cu un aspect curat și o strălucire profesională. Stilizarea merge până la baza laptopului, împodobită cu elemente hașurate în cruce, care oferă o bună priză, precum și elemente tipografice care pun în evidență însemnele ROG. Designul seamănă cu cel al tălpii unui pantof de sport, ceea ce ni se pare corect, având în vedere că acest laptop poate fi un partener excelent pentru jucătorii de esports. Merită și ei echipamentul lor sportiv…

În formatul de 15 inchi, amprenta la sol este cu 7 % mai mică decât în cazul generațiilor anterioare, iar noul design permite un raport ecran/corp de 85 %, cu margini super subțiri ale ecranului care fac jocurile mai captivante.

Răcire inteligentă

Responsabilă pentru silențiozitatea cu care ne-a impresionat acest laptop este soluția de răcire inteligentă ROG, care gestionează eficient atât cele mai înalte niveluri de performanță posibile, cât și performanțele optimizate pentru utilizarea zilnică, pentru sarcini care nu necesită performanțe intense. Soluția ROG Intelligent Cooling realizează acest lucru nu doar prin utilizarea de componente hardware bune, ci și prin implementarea unor noi caracteristici de gestionare software.

Compusul de metal lichid de la Thermal Grizzly crește performanța cu până la 10 % față de pasta termică standard. Metalul lichid scade temperaturile CPU-ului, dar permite procesorului să atingă frecvențe mai mari pentru o durată mai lungă. Blocul care se află pe CPU are, de asemenea, un gard intern special care împiedică scurgerea metalului lichid. Anterior, acest lucru era disponibil doar pentru procesoarele Intel, dar acum este disponibil și pentru procesoarele AMD, ducând la o scădere cu până la 16 grade Celsius a temperaturii CPU-ului.

Energia termică este disipată de 4 radiatoare, fiecare fiind prevăzute cu lamele de cupru ultra-subțiri, de numai 0,1 mm. Grosimea redusă la jumătate față de modelele precedente permite o densitate mai mare, pentru a crește suprafața de disipare a căldurii, precum și o rezistență mai mică la trecerea aerului, pentru a permite un flux mai lin.

Laptop de gaming ROG Strix G G513

Ventilatoarele Arc Flow modernizate dispun de 84 de pale modelate pentru a crește fluxul de aer cu până la 5 % și pentru a reduce zgomotul cu până la 3 dB față de modelele din generația anterioară. Palele ventilatoarelor pentru laptopuri au, de obicei, dimensiuni și forme uniforme, dar cele ale ASUS variază în grosime, reducându-se până la 0,2 mm la bază și îngroșându-se la capete pentru a aspira mai mult aer per rotație. Designul lor anti-rezonanță include vârfuri personalizate dispuse într-un model aerodinamic de valuri care ghidează fluxul de aer în jurul ventilatorului și îl menține echilibrat de la o pală la alta. Fluxul de aer constant reduce turbulențele, pentru a reduce zgomotul și menține răcirea fiabilă în timp.

Noile ventilatoare Arc Flow au fost inspirate de cele mai aerodinamice modele găsite în natură. Fiecare pală are un vârf care ajută la reglarea fluxului de aer, în același mod în care penele unei păsări au vârfuri care direcționează aerul și a mențin echilibrul păsării în zbor. Capacele palelor sunt, de asemenea, poziționate într-un model în valuri, inspirat de modul ondulatoriu în care înoată peștii, care ghidează mai bine fluxul de aer în jurul ventilatorului și maximizează eficiența. În ansamblu, acest design reduce turbulențele și reglează fluxul de aer pentru a reduce zgomotul și a îmbunătăți fiabilitatea pe termen lung.

Performanță de vârf

Cu procesorul AMD Cezanne Ryzen (AMD Ryzen 9 5900HX), poți înfrunta fără probleme orice provocare, indiferent de natura ei. Fiind susținut de sistemul Intelligent Cooling, acesta rulează cu o putere susținută de până la 54 W atunci când și GPU-ul este activ și de 80 W de unul singur. De asemenea, este deblocat, astfel încât poți face overclocking. Acest procesor mobile din seria Ryzen 5000 este fabricat printr-un proces de ultimă generație pe 7 nm și are 8 nuclee și 16 fire de execuție, pentru a face față oricăror solicitări.

Totul, de la esports la jocuri AAA, rulează rapid și fluid, grație tehnologiei de ultimă generație a GPU-urilor din seria GeForce RTX 30. Placa video GeForce RTX 3070 tactată până la 1.660 MHz consumă 115 W cu ROG Boost, și are încă 15 W disponibili prin Dynamic Boost. Placa este construită pe o arhitectură NVIDIA RTX de a doua generație și combină noile multiprocesoare de streaming cu nucleele RT de a doua generație și nuclee Tensor de a 3-a generație pentru a permite cea mai realistă grafică cu ray-tracing și AI avansată. GPU-ul suportă, de asemenea, tehnologiile NVIDIA Reflex cu latență redusă pentru o performanță multiplayer competitivă și efecte de broadcasting care duc transmisiunile la următorul nivel.

Un ecran cu o rată de reîmprospătare ridicată îți oferă o experiență superioară în jocuri și nu numai. Efectul de imersiune în imagini bogate în detalii îți este oferit de ecranul cu panou QHD la 165 Hz, care echilibrează abil rata de reîmprospătare și rezoluția. Panoul dispune și de tehnologia Adaptive-Sync, care elimină efectele de tăiere a imaginii și minimizează sacadările pentru o grafică mai realistă.

Intrare comodă și precisă

ADN-ul de gaming al acestui laptop este evident și prin prezența tastelor de acces rapid dedicate jocurilor, care sunt așezate izolat deasupra tastaturii pentru acces rapid la volum și comenzile de dezactivare a microfonului, modurile de funcționare și Armoury Crate. Acestea sunt poziționate în partea de sus stânga, astfel încât să le poți accesa instantaneu fără a ieși din joc sau a lua mâna de pe mouse.

Laptop de gaming ROG Strix G G513

Cu tehnologia exclusivă ROG Overstroke, apăsarea tastelor este înregistrată mai devreme în cursă, permițând o experiență de tastare mai receptivă pentru jocuri și pentru muncă. Acționarea timpurie a tastelor înseamnă o intrare mai rapidă și fără efort, care îți poate îmbunătăți precizia în timp, în timp ce cursa mai lungă după acționare permite un control și un confort mai line.
Inspirându-se din cele mai bune tastaturi de birou, tastele funcționale sunt distanțate pentru mai puține ratări, iar săgețile direcționale mărite sunt izolate pentru un control precis al degetelor. lluminarea RGB per-tastă îți permite să personalizezi foarte detaliat, cu un plus de stil și unicitate, tastatura Strix G. Și, desigur ai la dispoziție și Aura Sync, pentru a te sincroniza cu restul echipamentelor tale compatibile.

TouchPad-ul este cu 85 % mai mare decât la generațiile anterioare, ceea ce înseamnă o precizie mai mare și mișcări și gesturi mai confortabile în timp ce navighezi. Pad-ul din sticlă este acoperit cu un finisaj mat care adaugă putere dar și o senzație de mătăsos și neted.

Sunet precis și bine filtrat

Cele două difuzoare Smart Amp gemene lansează sunetul direct către tine, plasându-te în centrul acțiunii. Pentru a experimenta sunetul surround virtual pe 5.1.2 canale, alimentat de Dolby Atmos, vei avea nevoie de căști. Poți comuta între 6 moduri audio presetate, care optimizează setările în funcție de tipul de joc sau de media sau poți modifica manual setările, în funcție de preferințele tale.

Tehnologia avansată Two-Way AI Noise Cancelation rulează pe CPU, ceea ce eliberează GPU-ul pentru a atinge valori FPS mai mari. Funcționează cu orice dispozitiv de intrare și, de asemenea, cu conexiuni downstream, permițându-ți să elimini zgomotul atât de la microfonul propriu, cât și de la alte fluxuri de intrare. Poți personaliza anularea zgomotului pentru programe individuale, filtrând aplicații specifice, cum ar fi chat-ul vocal, fără a afecta în vreun fel sunetul în jocuri.

Autonomie bună

Bateria de mare capacitate de 90 Wh îți permite să rămâi mult timp deconectat de la vreo priză. Poți prelungi durata de viață a bateriei cu încărcarea Type-C de la adaptoare de alimentare compatibile. Pentru uzul în activități de zi cu zi, cum ar fi navigarea pe internet și streamingul video, poți folosi un adaptor USB-C mai mic, până la 100 W și astfel poți călători și mai ușor, având un singur încărcător pentru laptop și telefon. Poți obține o autonomie maximă generală de aproape 17 ore, cu circa 12 ore și jumătate de redare video și 10 ore și jumătate de navigare pe internet. Una dintre noutățile anului 2021 este tehnologia de încărcare rapidă, care duce bateria laptopului tău de la 0 % la 50 % în 30 de minute.

Conectică generoasă

Te poți juca la viteze gigabit acolo unde sunt disponibile conexiuni compatibile cu Wi-Fi 6 cu Gig+ (802.11ax). Aceasta sporește lățimea de bandă de vârf a interfeței până la 2,4 Gbps, crește eficiența și fiabilitatea în rețelele aglomerate și oferă o latență mai mică pentru mai puțin lag în jocuri. ROG RangeBoost îmbunătățește recepția prin evaluarea intensității semnalului a patru antene interne și apoi prin alegerea celei mai bune perechi pe care să o utilizați în locația ta, minimizând punctele moarte și crescând raza de acoperire cu până la 30 %.

Laptop de gaming ROG Strix G G513

Porturile I/O versatile te mențin conectat oriunde ai fi. Poți conecta dispozitive de ultimă generație la viteze Gen 2 prin intermediul portului USB 3.2 Type-C cu DisplayPort 1.4 și USB Power Delivery. De asemenea, trei porturi USB 3.2 Gen 1 de tip A sunt pregătite pentru echipamentul de gaming preferat, în timp ce HDMI 2.0b permite conectarea la un monitor sau un televizor 4K la o viteză de până la 60 Hz. Porturile cheie sunt poziționate strategic la partea din spate, pentru a menține sub control mai ușor dezordinea cablurilor.

În concluzie…

Premiu Best Choice… laptopul ROG Strix G15 G513 este o mașinărie extrem de dezirabilă pentru o multitudine de motive. Gamerii vor aprecia performanțele și silențiozitatea, în vreme ce utilizatorii obișnuiți se vor bucura de media la calitatea cea mai bună și o autonomie foarte bună. Echilibrul inteligent al funcțiilor și hardware-ului acestui laptop îi conferă o versatilitate deosebită, fiind perfect potrivit pentru divertisment de înaltă calitate și activități productive deopotrivă. Designul contribuie și el la această versatilitate, fiind foarte ușor asortabil cu orice mediu. Dar pentru noi va rămâne o dragoste la prima… ascultare. Get one!

Evaluarea PC News

Performanță
Design
Conectivitate
Silențiozitate

Best Choice

Să te joci pe un laptop cu toate setările la maxim fără să ai nevoie de căști întrucât zgomotul emis este mai mult decât tolerabil este șocant de cool. Respect pentru inginerii ASUS care au produs unul dintre cele mai eficiente sisteme de răcire implementate vreodată pe un laptop!

Evaluarea cititorilor: 5 ( 2 voturi)

Galerie foto

To Top