Preview

ROG STRIX Z790-I GAMING WiFi: gaming de top în carcase compacte

Placa de baza ROG Strix Z790-I Gaming WiFi

Forma clasică de paralelipiped a carcasei unui PC nu este, de cele mai multe ori, un monument de eleganță, motiv pentru care rareori vei vedea așa ceva într-o sufragerie. O carcasă de PC este greu de asortat cu orice piesă de mobilier în afara unui birou și de multe ori nici pe birou nu-și găsește locul, ci sub el.

Dar nu cred se poate argumenta împotriva necesității unui PC într-o sufragerie, aceasta fiind soluția optimă pentru navigare pe internet, combinată cu redare multimedia de înaltă calitate și, de ce nu, jocuri video pe ecranul mare al televizorului din sufragerie. De aceea, o placă de bază mini-ITX, care se potrivește perfect într-o carcasă suplă, cu un volum redus, este perfectă pentru un sistem destinat divertismentului pentru întreaga familie și, dacă ai nevoie de așa ceva, ASUS te rezolvă fără probleme.

ROG STRIX Z790-I GAMING WiFi este placa de bază de care ai nevoie și care zdrobește toate convențiile referitoare la ce anume poate face o placă de bază mini-ITX. Un procesor desktop performant Intel Core din generația a 13-a poate fi acomodat mai mult decât confortabil, iar placa îi va satisface toate nevoile în materie de alimentare și răcire. În plus, vei beneficia de o conectivitate extrem de generoasă, cu inovatorul ROG Hive, un hub audio și USB hibrid cu un avantaj în plus – un buton AI Overclocking, care face ca reglarea să fie atât de ușoară, încât ai senzația că trișezi. Ți-am trezit interesul? Hai să aruncăm o privire mai atentă…

Placa de baza ROG Strix Z790-I Gaming WiFi

Design compact, dar perfect răcit

Primul lucru remarcabil la aceasta placă este designul compact, care permite montarea în carcase suple, fără a face vreun compromis în materie de răcire. Radiatoare substanțiale acoperă soluția de alimentare, fiind susținute de un sistem termic silențios, care preia din miez și scoate căldura în sus printr-un top ventilat, astfel încât VRM-ul rămâne rece chiar și în sistemele cu restricții de ventilație.

Sloturile M.2 de pe placă sunt așezate între radiatoare groase deasupra chipsetului, într-un aranjament stivuit inteligent, pentru economisirea spațiului. Eficiența termică este asigurată de o soluție de răcire activă în miniatură, astfel încât unitățile de înaltă performanță își mențin performanțele maxime.

Placa de baza ROG Strix Z790-I Gaming WiFi

ROG Strix Z790-I are același soclu LGA 1700 ca și modelele Z690, astfel fiind compatibilă cu toate coolerele care suportau generația anterioară, inclusiv cu toate ofertele AIO de la ASUS și ROG. AI COOLING II echilibrează termic și acustic orice build cu un singur clic. Un algoritm proprietar ASUS taie zgomotul inutil în timp ce rulează un test rapid de stres, apoi monitorizează temperaturile CPU pentru a ajusta dinamic ventilatoarele la viteze optime.

Overclocking prin AI

Reglarea este acum mai rapidă și mai inteligentă ca niciodată. ASUS AI Overclocking profilează CPU-ul și răcirea pentru a prezice configurația optimă și pentru a împinge sistemul la limitele sale. Valorile prezise pot fi angajate automat sau pot fi folosite ca bază de lansare pentru experimente ulterioare.

Un aport considerabil la succesul overclocking-ului pe aceasta placa este memoria, capitol la care ROG are o tradiție îndelungată în obținerea celor mai rapide performanțe. Iar memoria DDR5 suportată, datorită îmbunătățirii direcționării semnalelor, a depășit cu mult pragul de 7 GT/s pe Strix Z790-I și cine știe cât de departe pot merge viitoarele DIMM-uri?

Placa de baza ROG Strix Z790-I Gaming WiFi

ASUS Enhanced Memory Profile (AEMP) este o soluție hardware și firmware exclusivă pentru overclockarea modulelor de memorie generice. Cea de-a doua versiune a AEMP permite reglarea automată a kiturilor în timpul pornirii sistemului și valorifică optimizările traseelor de pe PCB ale modelului Strix Z790-I pentru a împinge frecvențele mai sus ca oricând. AEMP II poate chiar să overclockeze kituri mixte într-un aranjament quad-DIMM, iar vasta bibliotecă de suport se extinde acum la aproape toate modulele DDR5, care altfel nu au suport XMP.

Suport deplin pentru PCIe 5.0

ROG Strix Z790-I oferă suport integral pentru PCIe 5.0 cu o particularitate unică. Atât slotul de expansiune x16, cât și unul dintre sloturile M.2 integrate sunt pregătite pentru Gen 5, dar acel slot M.2 are o rutare PCIe 4.0 suplimentară către chipset. Acest lucru îi permite utilizatorului să aleagă cum să își prioritizeze debitul: dacă slotul M.2 este în modul Gen 5, acesta poate scala până la viteze de citire și scriere de 16 GB/s. Dacă slotul M.2 utilizează PCIe 4.0, toată lățimea de bandă Gen 5 este alocată slotului de expansiune pentru o performanță neîngrădită a plăcii grafice.

Placa de baza ROG Strix Z790-I Gaming WiFi

Alimentare robustă

10 + 1 etaje de alimentare, fiecare cu o putere nominală de 105A, oferă un curent suficient pentru a alimenta cu ușurință cele mai puternice procesoare Intel de generația a 13-a în orice sarcină de lucru. Bobinele de ultimă generație și condensatorii durabili sunt proiectați pentru a rezista la temperaturi extreme, permițând performanțe care depășesc standardele industriei. Conectorul ProCool II este construit cu precizie pentru a asigura contactul perfect cu liniile de alimentare ale sursei de alimentare, având un înveliș metalic care îmbunătățește disiparea căldurii și reduce impedanța electrică.

Placa de baza ROG Strix Z790-I Gaming WiFi

De asemenea, designul plăcii de circuite imprimate cu mai multe straturi disipează rapid căldura din jurul regulatoarelor de tensiune pentru a îmbunătăți stabilitatea generală a sistemului și pentru a oferi procesorului mai mult spațiu de overclocking.

Conectivitate excelentă

Noul ROG Strix Hive mută conexiunile din spațiul îngust al unei carcase SFF (small form factor) într-un periferic compact, care se așază pe desktop. Butoanele prietenoase cu bricolajul și LED-urile de diagnosticare sunt aduse în prim plan, alături de un buton mare de volum. Pe părțile laterale, un grup variat de porturi I/O gestionează intrările și ieșirile audio și oferă o conectivitate convenabilă pentru perifericele de tip „grab-and-go”.

Placa de baza ROG Strix Z790-I Gaming WiFi

Cardul ROG FPS-II grupează opțiunile I/O pe un card montat vertical, economisind spațiu valoros la bord și ordonând gestionarea cablurilor. Conexiunile pot fi efectuate înainte de instalarea cardului, simplificând foarte mult instalarea în spații înguste. Pe placă se află două porturi SATA, conectori pentru panoul frontal, două conectori USB 2.0 (care permit până la trei conexiuni USB 2.0), un jumper CPU_OV pentru overclocking extrem și un comutator pentru modul de alterare.

De asemenea, exista și două porturi Thunderbolt 4 Type-C, fiecare oferind o lățime de bandă bidirecțională de până la 40 Gbps, pentru cele mai recente dispozitive și unități de mare viteză. Ambele porturi pot fi utilizate pentru până la două ecrane externe 4K, iar lățimea de bandă PCIe se extinde până la 32 Gbps.

Placa de baza ROG Strix Z790-I Gaming WiFi

Rețelistică de top

Tehnologia WiFi 6E încorporată profită de spectrul nou disponibil în banda de 6 GHz pentru a oferi până la șapte canale de 160 MHz pentru un debit ultra-rapid și o performanță mai bună în mediile wireless dense. De asemenea, jocurile cu latență redusă, transferurile rapide de fișiere și streaming-ul video de înaltă rezoluție se numără printre numeroasele avantaje oferite de soluția Ethernet Intel 2,5 Gbps integrată.

Sunet adaptat pentru rigorile gaming-ului

Sonic Studio suportă sunet surround virtual bazat pe HRTF (funcția de transfer legată de cap) pentru căști, creând un peisaj auditiv captivant care te atrage mai adânc în acțiune. Interfața intuitivă Sonic Studio oferă, de asemenea, o gamă de opțiuni de egalizare și presetări cu un singur clic, ceea ce îți permite să adaptezi acustica în funcție de preferințele personale sau de caracteristicile căștilor tale.

Placa de baza ROG Strix Z790-I Gaming WiFi

De asemenea, prin intermediul aplicației DTS Sound Unbound preîncărcate, ROG Strix Z790-I te învăluie într-un sunet bogat, evocând noi niveluri de imersiune pentru experiențe extraordinare de joc și divertisment. Exploatând tehnologia de sunet spațial Microsoft, DTS Sound Unbound creează un spațiu auditiv 3D – plasându-te chiar în mijlocul peisajului sonor, unde poți simți locația și direcția fiecărei împușcături, a fiecărui pas sau a oricărui alt sunet din mediul tău virtual.

Așadar…

Premiu Best ChoiceDacă îți imaginai ca o placă de bază compactă nu ar fi tocmai potrivită pentru un sistem de gaming robust, ROG STRIX Z790-I GAMING WiFi s-ar putea să te fi convins deja că asta nu este decât o prejudecată, pe care poate ar fi momentul să ți-o revizuiești un pic. Cu o astfel de placă, poți obține un sistem versatil, care se va asorta de minune cu echipamentul multimedia din sufrageria ta. În funcție de configurația pentru care vei opta pentru build-ul tău, vei putea avea jocuri AAA la calitate maximă pe un ecran de mari dimensiuni, experiența depășind-o cu mult pe cea pe care ți-o pot oferi chiar și cele mai recente și performante console de jocuri. În plus, caracterul compact al sistemului îți permite să-l iei după tine prin casă pentru a lucra într-o locație mai liniștită. Asta dacă te lasă familia…

To Top