Stiri

ROG upgradează Zephyrus Duo cu AMD Ryzen 9, GeForce RTX 3080 și ecran 4K la 120 Hz

Laptopul Zephyrus Duo 15 SE din lateral cu ScreenPad Plus
Laptopul Zephyrus Duo 15 SE din lateral cu ScreenPad Plus

CES 2021, în varianta sa online, a prilejuit numeroase lansări de laptopuri de gaming. Notebook-ul cu 2 ecrane de la Republic of Gamers a primit o actualizare importantă, detaliată mai jos. La final poți găsi și un trailer video cu produsul.

Ediția Zephyrus Duo 15 SE a luat la bord noile procesoare mobile AMD din seria Ryzen 5000 și proaspăt transferate pe laptopuri RTX-uri 30.

ROG țintește deopotrivă gamerii, dar și pe cei care produc conținut foto-video, asta deducem din opțiunile de ecrane. Avem unul FullHD la 300 Hz și un timp de răspuns de 3 ms, dar și unul 4K la 120 Hz și cu acoperire de 100% a spectrului Adobe RGB. Ambele variante de ecrane principale folosesc Adaptive-Sync pentru a adapta rata de reîmprospătare a panoului la cea a GPU-ului. Ecranele de nivel IPS sunt calibrate din fabrică pentru a satisface cerințele stringente ale validării Pantone. Acest proces garantează acuratețea culorilor, oferind creatorilor fidelitatea de care au nevoie și permițând gamerilor să se bucure de experiența grafică fidelă.

Laptopul Zephyrus Duo 15 SE

Laptopul Zephyrus Duo 15 SE din lateral cu ecranul secundar ridicat

Ecranul secundar ROG ScreenPad Plus a fost îmbunătățit, dar și sistemul de răcire și de înclinare la un unghi de 13 grade – Active Aerodynamic System (AAS). Se deschide mai mult – în jur de 7-10 mm. Gura de admisie a crescut la 28,5 mm, fapt ce permite ventilatoarelor să absoarbă aer mai rece de deasupra laptopului, în loc de aerul mai cald de dedesubt. ASUS spune că această admisie masivă a sporit cu până la 30% fluxul de aer față de modelele AAS precedent.

Noua ediție cu AMD este de culoare închisă și nu albastră cum e versiunea cu Intel. Corpul e complet metalic cu estetică Dot Insight, care îmbină aspectul profesional cu accente mai subtile, lustruite cu laser. Carcasa are o grosime de doar 20,9 mm și cântărește numai 2,4 kg.  E fabricată dintr-un aliaj de magneziu cu aluminiu.

Laptopul suportă încărcare prin Type-C de până la 100 W. Faptul că se poate încărca și de la o baterie externă sau cu adaptorul de telefon îi sporește mobilitatea. Bateriea are o capacitate de 90 Wh și se încarcă rapid de la 0 la 50 % în 30 minute.

Zephyrus Duo 15 SE are patru boxe cu Dolby Atmos pentru a îmbunătăți redarea audio, un sistem avansat de anulare a zgomotelor pentru a curăța comunicațiile vocale, un slot microSD care simplifică accesarea media, precum și suport pentru încărcare rapidă care sporește mobilitatea în condițiile reale de utilizare.

Designul nou la Zephyrus Duo 15 SE

Designul nou la Zephyrus Duo 15 SE

Echiparea de top cuprinde GeForce RTX 3080 și Ryzen 9 5900HX

GPU-ul de pe laptop poate merge până la GeForce RTX 3080. Cu răcirea avansată și ROG Boost, acesta poate rula la până la 1.645 MHz la 115 W cu ROG Boost și cu alți 15 W disponibili de la Dynamic Boost. Mai multă putere ajută GPU-ul să ofere jocuri rapide și fluide în toate genurile, de la shooter-ele intense la RPG-urile cu efecte cinematografice. De asemenea, este susținut de o masivă cantitate de memorie video de 16 GB de VRAM GDDR6, rezervată exclusiv pentru GPU.

Un procesor mobil AMD Ryzen 9 5900HX cu 8 nuclee și 16 fire de execuție oferă un spor substanțial oricărei sarcini de lucru. Construită pe baza unei tehnologii de fabricație revoluționare pe 7 nm, această nouă generație de procesoare mobile din seria Ryzen 5000 îmbina cea mai recentă arhitectură Zen 3 cu un cache on-chip mai mare, de până la 20 MB. Este proiectat să livreze o experiență mai captivantă a jocurilor pe laptop și poate procesa sarcini de lucru serioase, precum randarea 3D, crearea de conținut și multitasking intensiv.

Ryzen 9 5900HX scalează până la 50 W de putere susținută atunci când GPU-ul este activ și 90 W de unul singur. Activând automat modul de operare Turbo, frecvența de ceas a procesorului crește cu 200 MHz, împingând și mai departe performanțele. Aici își spune cuvântul răcirea avansată. Folosirea metalului lichid pentru accelerarea transferului de căldură de la noile chip-uri oferă o rezervă termică pe care diferitele moduri de operare o pot folosi pentru a diminua zgomotul, a reduce temperaturile sau a spori performanța. Cele cinci conducte de căldură ale modulului de răcire înlătură energia termică de la CPU, GPU, VRAM, și VRM. Ele o distribuie pe patru radiatoare cu lamele ultra-subțiri care maximizează suprafața de disipare termică în vreme ce scad rezistența la fluxul de aer.

Cerințele de răcire se modifică în funcție de sarcină, așa că ROG oferă câteva moduri tunate pentru diferite situații. Modul Silent reduce ușor viteza pentru a menține zgomotele la un nivel scăzut, ceea ce este ideal pentru sarcinile cotidiene. Modul Performance oferă puterea de calcul necesară pentru un număr mare de cadre în jocuri fără un zgomot excesiv. Modul Turbo realizează un overclocking de procesor cu 200 MHz pentru a atinge viteze mai mari, cu un profil mai zgomotos al ventilatoarelor.

SSD-urile duale NVM Express PCIe x4 SSD rulează în RAID 0 pentru a oferi până la 2 TB de stocare. CPU-ul Ryzen permite ambelor drive-uri să se conecteze direct la procesor fără să partajeze lățimea de bandă, permițând rate de transfer excepționale, de până la 7000 MB/s.

Cu până la 32 GB de memorie combinată integrată și SO-DIMM, ai la dispoziție mult RAM DDR4-3200 pentru multitasking pe mai multe ecrane.

Conectivitatea lui Zephyrus Duo 15 SE se prezintă după cum urmează. Portul USB 3.2 Gen 2 suportă DisplayPort 1.4 pentru monitoare desktop, iar o ieșire HDMI 2.0b poate conecta laptopul la un monitor 4K sau un televizor la 60 Hz. Trei porturi USB Type-A permit conectarea de periferice adiționale. Vedem și un cititor ultra-rapid microSD 4.0, capabil de viteze de până la 312 MB/s, astfel încât utilizatorii pot încărca rapid conținutul de pe drone, camere de acțiune și alte dispozitive portabile. Conectivitatea wireless e tot de mare viteză: Wi-Fi 6, cunoscută și drept 802.11ax.

Vezi trailerul video cu Zephyrus Duo 15 SE:

To Top