Stiri

România va găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică

Codurile Malware compromit securitatea dispozitivelor Android
Codurile Malware compromit securitatea dispozitivelor Android

România a primit un cadou neașteptat din partea Uniunii Europene și anume decizia de a găzdui Centrul European pentru Securitate Cibernetică. Sediului viitorului centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (Centrul Cyber al UE) va fi găzduit la București. Succesul României este cu atât mai relevant în contextul unei competiții puternice între mai multe state membre, orașul câștigător fiind ales pe baza analizei dosarelor prezentate de statele candidate, realizate inclusiv de către Comisia Europeană.

”România aduce o certă valoare adăugată la dezvoltarea securității cibernetice în Europa și pe plan internațional, iar încrederea acordată astăzi de statele membre reconfirmă această contribuție. Sunt convins că decizia de stabilire a Centrului Cyber la București, prima structură și UE de pe teritoriul României, va contribui la promovarea unei abordări cuprinzătoare și incluzive în cadrul Uniunii în acest domeniu, la consolidarea securității Pieței Unice Digitale și la îndeplinirea obiectivelor UE în era digitală.”, a declarat cu acest prilej ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Pentru găzduirea Centrului European pentru Securitate Cibernetică au candidat state precum: Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varșovia), Spania (Leon) și România (București).

Viitoarea instituție va aduce la București numeroși experți în domeniul securității cibernetice, precum și funcționari publici bine plătiți, ce vor contribui la economia României. Centrul va reprezenta principalul organism de gestionare a fondurilor europene dedicate cercetării în domeniul securității cibernetice disponibile prin cele două programe de finanțare ale UE cu relevanță pentru sector – Europa Digitală și Orizont Europa.

To Top