Stiri

Românii plătesc lunar 34 de lei pentru internetul fix

Internet explorer

Românii plătesc lunar, în medie, 34 de lei pentru serviciile de internet fix de acasă achiziţionate individual, conform unui studiu de piață comandat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Datele arată că 47% dintre cei chestionați plătesc o factură cu o valoare cuprinsă între 31 și 50 RON, 34% au de plătit lunar între 20 și 30 RON, în timp ce 11% dintre ei au o factură mai mică de 20 de RON. Doar 8% dintre cei care au participat la acest studiu au declarat că au un contract care depășește 51 RON.

Studiul a relevat faptul că, în 82% dintre gospodării, serviciile de internet fix au fost achiziţionate de la același furnizor împreună cu alte servicii de comunicaţii electronice (televiziune, telefonie fixă sau mobilă, internet mobil), aceştia plătind lunar pentru un astfel de pachet, în medie, 70 RON. Principalul motiv pentru care consumatorii preferă o ofertă la pachet în locul serviciilor separate este acela al costului total mai mic, serviciile în pachet fiind și mai ușor de utilizat și de plătit.

În ceea ce privește viteza contractată, la nivel național, 20% dintre gospodării au viteze sub 50Mbps, în timp ce 43% au viteze contractate de peste 50Mbps, cea mai frecvent întâlnită viteză contractată fiind de 100 Mbps. Pe de altă parte, 37% dintre respondenţi au declarat că nu cunosc viteza maximă precizată în contract. 46% din gospodăriile din mediul urban au viteze de peste 50 Mbps la conexiunea de internet fix, comparativ cu 32% în mediul rural.

Cercetarea a fost realizată în perioada octombrie-noiembrie 2014, pe un eșantion de 1469 de persoane care au și folosesc conexiune de internet acasă, reprezentativ la nivel național pentru populația cu vârsta de peste 16 ani. Marja de eroare este de +/-2.6%, la un nivel de încredere de 95%.

Internet explorer

To Top