Stiri

Samsung lansează procesorul Exynos 2200 cu GPU Xclipse și arhitectură AMD RDNA 2

Samsung Exynos 2200
Samsung Exynos 2200

Samsung a anunțat noul său procesor mobil premium, Exynos 2200. Acesta este cel mai recent procesor mobil proiectat cu o unitate de procesare grafică (GPU) Samsung Xclipse, bazată pe puternica arhitectură AMD RDNA 2. Cu cele mai avansate nuclee de la ARM disponibile astăzi pe piață și o unitate de procesare neuronală (NPU) îmbunătățită, Exynos 2200 va permite o experiență superioară pe telefonul mobil.

„Construit prin cel mai avansat proces EUV (litografie ultravioletă extremă) de 4 nanometri (nm) și îmbinat cu tehnologia mobilă, GPU și NPU de ultimă generație, Samsung a creat Exynos 2200 pentru a le oferi utilizatorilor de smartphone-uri cea mai bună experiență posibilă. Cu Xclipse, noul nostru GPU mobil construit cu tehnologia grafică RDNA 2 de la AMD, lider în industrie, Exynos 2200 va redefini experiența de mobile gaming printr-o grafică îmbunătățită și o performanță AI. Pe lângă faptul că le va oferi utilizatorilor cea mai bună experiență mobilă, Samsung va continua să-și concentreze eforturile pe inovarea în sectorul cipurilor de tip logic”, a declarat Yongin Park, President of System LSI Business în cadrul Samsung Electronics.

GPU-ul Xclipse este un procesor grafic hibrid, poziționat între consolă și procesorul grafic mobil. Denumirea de Xclipse provine din îmbinarea lui „X”, care reprezintă Exynos, și cuvântul „eclipsă”. Cu arhitectura de înaltă performanță AMD RDNA 2, Xclipse moștenește caracteristici grafice avansate, precum ray tracing accelerat hardware (RT) și variable rate shading (VRS), care în trecut erau disponibile doar pe computere, laptopuri și console.

Ray tracing este o tehnologie care simulează îndeaproape modul în care lumina se comportă fizic în lumea reală. Prin calcularea mișcării și a culorii specifice razelor de lumină, pe măsură ce acestea dispar de pe suprafață, caracteristica de ray tracing produce efecte de iluminare realiste pentru scenele redate grafic.

Variable rate shading este o tehnică care optimizează volumul de lucru GPU, permițându-le dezvoltatorilor să aplice o rată mică de umbrire în zonele în care calitatea generală nu poate fi afectată. Acest lucru îi oferă unității de procesare grafică (GPU) mai mult spațiu pentru a lucra în zonele cu o importanță mai mare pentru jucători, îmbunătățind frame-rate-ul pentru un joc mai fluid.

Conectivitate 5G îmbunătățită și caracteristici de securitate Ironclad

Exynos 2200 este unul dintre primele procesoare de pe piață care integrează cele mai recente nuclee Armv9 de la ARM, oferind o îmbunătățire substanțială față de Armv8 în ceea ce privește securitatea și performanța.

Procesorul octa-core al lui Exynos 2200 este proiectat într-o structură de tip tri-cluster, alcătuită dintr-un singur nucleu puternic marca ARM, Cortex-X2, trei nuclee mari, Cortex-A710, echilibrate în ceea ce privește performanța și eficiența și patru nuclee mici, Cortex-A510, eficiente din punct de vedere energetic.

Exynos 2200 oferă o inteligență artificială (AI) mai puternică pe dispozitiv, cu un NPU îmbunătățit. Performanța NPU s-a dublat în comparație cu predecesorul său, permițând mai multe calcule în paralel și îmbunătățind performanța AI. NPU oferă acum o precizie mult mai mare cu suport FP16 (16 biți în virgulă mobilă), în plus față de INT8 (unitate de 8 biți) și INT16 eficiente din punct de vedere energetic.

De asemenea, Exynos 2200 integrează un modem rapid 3GPP Release 16 5G care acceptă atât benzile de spectru sub-6GHz, cât și mmWave (undă milimetrică). Cu E-UTRAN New Radio – Dual Connectivity (EN-DC), care utilizează atât semnale 4G LTE, cât și 5G NR, modemul poate crește viteza cu până la 10 Gbps.

La nivel de securitate, Exynos 2200 vine echipat cu Integrated Secure Element (iSE) pentru a stoca chei criptografice private, precum și pentru a juca un rol de RoT (Root of Trust). De asemenea, un HW de criptare inline, pentru UFS și DRAM, a fost consolidat pentru ca procesul de criptare al datelor utilizatorului să fie partajată în siguranță doar în mediul securizat.

Imagini de calitate la nivel profesional

Arhitectura procesorului de semnal de imagine (ISP) de pe Exynos 2200 a fost reproiectată pentru a suporta cei mai noi senzori de imagine pentru o rezoluție ultra-înaltă de până la 200 de megapixeli (MP). La 30 de cadre pe secundă (fps), ISP-ul acceptă până la 108 MP în modul cameră, pentru o singură cameră, și 64+36 MP în modul cameră duală. De asemenea, poate conecta până la șapte senzori de imagine individuali și poate utiliza patru în mod simultan pentru setări avansate cu mai multe camere. Pentru înregistrarea video, ISP-ul acceptă rezoluții de până la 4K HDR (sau 8K).

Cu suport pentru rezoluție 8K, codecul avansat multi-format (MFC) de pe Exynos 2200 face ca videoclipurile să prindă cu adevărat viață. Decodifică videoclipuri la rezoluție de până la 4K, la 240fps, sau 8K, la 60fps, și codifică rezoluție până la 4K, la 120fps, sau 8K, la 30fps. În plus, MFC integrează un decodor AV1 eficient din punct de vedere energetic, permițând un timp de redare mai lung. Soluția avansată de afișare dispune de HDR10+, adăugând o gamă dinamică mai mare și profunzime imaginii și oferă rate de reîmprospătare de până la 144 Hz pentru o experiență de tranziție mai receptivă și mai lină în timpul navigării sau al jocurilor.

Procesorul Exynos 2200 se află, în prezent, în producție de masă.

To Top