Stiri

Previziunile anului 2020 privind securitatea cibernetică

Amenintari de securitate asupra retelelor IoT
Amenintari de securitate asupra retelelor IoT

Rușii de la Kaspersky spun că anul 2020 va aduce cu sine mai multe abuzuri privind datele personale, amenințări tot mai dezvoltate și atacuri complexe. Tendința generală arată că amenințările vor crește în complexitate și vor fi mai bine țintite, diversificându-se sub influența factorilor externi, cum ar fi dezvoltarea și propagarea învățării automatizate, tehnologiile pentru dezvoltarea fenomenului „deepfake” sau tensiunile în jurul rutelor comerciale dintre Asia și Europa.

Prognozele au fost elaborate pe baza schimbărilor la care echipa globală de cercetare și analiză a asistat pe parcursul anului 2019, cu scopul de a sprijini comunitatea securității cibernetice, cu câteva direcții și informații. Împreună cu o serie de predicții privind amenințările din industrie și tehnologie, acestea vor ajuta la pregătirea pentru provocările care vor apărea în următoarele 12 luni.

Abuzul de informații personale: de la cazuri de deepfake la scurgeri de ADN

După o serie de scurgeri de date cu caracter personal care s-au întâmplat în anii trecuți, numărul de date personale disponibile le-a permis grupurilor să realizeze atacuri direcționate, folosindu-se de informațiile victimelor. În 2020, atacatorii vor căuta și mai adânc, vânând scurgeri de date și mai sensibile, cum ar fi datele biometrice.
Cercetătorii au evidențiat o serie de tehnologii cheie, care ar putea atrage victimele abuzului de date cu caracter personal în capcanele atacatorilor. Dintre acestea, se discută public despre deepfake video și audio, care pot fi automatizate și contribuie la crearea de escrocherii și tehnici de inginerie socială.

Alte previziuni pentru 2020 privind securitatea cibernetică:

Atacurile cu indicii false implantate ating un nou nivel. Acest fenomen se va dezvolta în continuare, atacatorii căutând nu numai să evite atribuirea, ci și să dea vina pe altcineva în mod proactiv. Programele malware, script-urile, instrumentele de securitate disponibile public sau software-ul de administrator, alături de câteva indicii false – având în vedere că cercetătorii în securitate caută orice indiciu, cât de mic – ar putea fi suficiente pentru a devia responsabilitatea către altcineva.

Programele ransomware se orientează către amenințări direcționate. O posibilă schimbare ar putea fi faptul că, în loc să facă fișierele nerecuperabile, atacatorii vor amenința cu publicarea datelor pe care le-au furat de la compania victimă.

Noile reglementări bancare din UE deschid noi vectori de atac. Deoarece băncilor li se va cere să își deschidă infrastructura și datele către terți care doresc să ofere servicii clienților băncilor, este foarte posibil ca atacatorii să încerce să profite de aceste noi mecanisme cu noi scheme frauduloase.

Mai multe atacuri asupra infrastructurii și atacuri împotriva țintelor non-PC. Autorii hotărâți și-au extins, de ceva timp, seturile de instrumente dincolo de Windows și chiar de sistemele PC, VPNFilter și Slingshot, de exemplu, vizând hardware-ul de rețea.

Atacurile cibernetice se concentrează pe rutele comerciale dintre Asia și Europa. Există mai multe moduri în care acest lucru s-ar putea materializa. De exemplu, printr-o creștere a spionajului politic, deoarece guvernele încearcă să-și asigure interesele acasă și în străinătate. Este probabil să se extindă și la spionajul tehnologic în situații de criză economică potențială sau reală, pe fondul instabilității rezultate.

Noi posibilități de interceptare și noi metode de extragere a datelor. Utilizarea lanțurilor de aprovizionare va continua să fie una dintre metodele de livrare cel mai dificil de abordat. Este probabil ca atacatorii să continue să extindă această metodă prin containere software manipulate, de exemplu.

Grupurile APT mobile se dezvoltă mai rapid. Nu există motive întemeiate să credem că această tendință se va opri în curând. Cu toate acestea, datorită atenției sporite acordate subiectului de către comunitatea de securitate, credem că numărul atacurilor identificate și analizate în detaliu va crește și el.

Abuzul de informații personale crește, pe fondul AI. Este foarte asemănător cu unele dintre tehnicile discutate, de prezentare a reclamelor electorale prin intermediul rețelelor de socializare. Această tehnologie este deja folosită și este doar o chestiune de timp înainte ca unii atacatori să profite de ea.

To Top