Stiri

Noua cameră Sony Alpha 1 deschide o nouă eră în imagistica profesională

Camera profesională Sony Alpha 1
Camera profesională Sony Alpha 1
(CREDIT: Sony)

Sony a anunțat lansarea noii camere inovatoare mirrorless Full-frame Alpha 1, care este cea mai avansată din punct de vedere tehnologic și, în același timp, cea mai inovatoare cameră foto pe care Sony a lansat-o vreodată. Cu un nou senzor de imagine Full-frame stratificat Exmor RS de 50,1 megapixeli, până la 120 calcule AF/AE pe secundă, înregistrare video 8K 30p pe 10 biți 4:2:0 și multe altele, modelul Alpha 1 le va permite creatorilor să capteze imagini pe care nu le-au putut surprinde până acum. Camera va fi disponibilă în Europa începând cu martie 2021, la un preț aproximativ de 35.300 de lei.

Senzorul de imagine nou dezvoltat este construit cu memorie integrată și este asociat cu un procesor de imagine BIONZ XR îmbunătățit, ceea ce îl face capabil să ofere imagini de 50,1 megapixeli la fotografierea în rafală la un număr uimitor de 30 de cadre pe secundă și până la 120 calcule AF/AE pe secundă. Vizorul electronic OLED are 9,44 milioane de puncte Quad-XGA, iar rata de reîmprospătare de până la 240 de cadre pe secundă asigură fotografierea fără efect de blackout. În plus, pentru prima dată pe o cameră din seria Alpha, este disponibilă înregistrarea clipurilor video 8K la 30p pe 10 biți 4:2:0. De asemenea, modelul Alpha 1 este capabil de înregistrarea în format 4K la 120p/60p pe 10 biți 4:2:2 și se include matricea de culoare S-Cinetone.

Rezoluție și viteză fără precedent

Alpha 1 permite captarea a până la 155 de imagini Full-frame RAW în format comprimat sau a 165 de imagini Full-frame în format JPEG cu până la 30 de cadre pe secundă (FPS) prin obturatorul electronic, menținând în același timp performanța maximă de urmărire AF și AE.

Viteza uimitoare de până la 120 de calcule AF/AE pe secundă, poate menține focalizarea cu precizie ridicată chiar și pentru subiecții aflați în mișcare rapidă. Camera poate regla automat expunerea, chiar și în cazul unor modificări abrupte de luminozitate, cu o latență de răspuns AE de doar 0,033 secunde. Vizorul nu se închide (nu are efect de blackout) atunci când se face expunerea, oferind astfel o vizualizare neîntreruptă și permițând încadrarea și urmărirea continuă, chiar și în timpul fotografierii în rafală.

Sony Alpha 1

Sony Alpha 1 (Foto: Sony)

În plus, sistemul avansat de auto-focalizare Sony Real-time Eye AF îmbunătățește performanța de detectare cu 30% față de sistemul anterior, datorită motorului puternic de procesare a imaginii, BIONZ XR. De asemenea, Alpha 1 oferă și un sistem Real-time Tracking bazat pe inteligență artificială, care menține automat o focalizare precisă.

Obturatorul electronic funcționează silențios, fără zgomot mecanic și nu prezintă vibrații. Fotografierea în rafală fără stres și fără griji este acum posibilă chiar și atunci fotografiezi în condiții dificile de iluminare cu iluminare artificială fluorescentă sau alte surse de lumină ce pot provoca efectul de flicker.

Noua cameră dispune de un mod de fotografiere îmbunătățit Pixel Shift Multi Shooting, care combină până la 16 imagini la rezoluție maximă. În acest mod, camera deplasează senzorul în trepte de un pixel sau jumătate de pixel pentru a capta 16 imagini separate, care conțin un total de 796,2 milioane de pixeli, care sunt apoi comprimați într-o imagine de 199 milioane de pixeli (17.280 x 11.520 pixeli) utilizând aplicația desktop Sony Imaging Edge.

Calitate video profesională

În premieră, modelul Alpha 1 oferă posibilitatea înregistrării 8K la 30p pe 10 biți 4:2:0 în format XAVC HS prin supra-eșantionare 8,6K. Înregistrarea 8K poate fi folosită, de asemenea, pentru editare flexibilă la calitate 4K în timpul procesului de post-producție. Camera oferă înregistrare 4K în cameră cu până la 120 de cadre pe secundă, permițând utilizatorilor să filmeze clipuri video slow-motion de până la 5X.

O structură unică de disipare a căldurii menține temperatura senzorilor de imagine și a motorului de procesare a imaginilor în limite normale, prevenind supraîncălzirea și menținând dimensiunea compactă a camerei. Acest lucru face posibilă înregistrarea video 8K/30p continuă pentru aproximativ 30 de minute.

Sony Alpha 1

Sony Alpha 1 (Foto: Sony)

O unitate de stabilizare de înaltă precizie, alături de senzorii giroscopici și de algoritmii optimizați de stabilizare a imaginii oferă un avantaj de până la 5,5 trepte de expunere, maximizând calitatea imaginilor de înaltă rezoluție. De asemenea, Active Mode oferă stabilitate extraordinară pentru filmările realizate ținând camera direct în mână.

Flux de lucru îmbunătățit și conectivitate 5G

Modelul Alpha 1 a fost conceput și configurat pentru a susține activitatea fotojurnaliștilor, a jurnaliștilor sportivi și a celor orientați către zona video, care au nevoie să obțină imagini statice sau filme cât mai rapid posibil, folosind opțiuni de conectivitate avansate. Cel mai rapid port Wireless LAN încorporat din industrie permite comunicarea în benzile de 2,4 GHz și 5 GHz, datorită antenelor duale. Camera este prevăzută și cu un port USB Type-C pentru a suporta transferul de date către PC de la distanță (tethered) la viteze mari, pentru gestionarea simplă și rapidă a fișierelor de imagine de dimensiuni mari.

Operabilitate fiabilă și simplă

Camera dispune și de un șasiu realizat dintr-un aliaj durabil de magneziu, de o autonomie extinsă datorită bateriei de tip Z ce poate fi îmbunătățită prin folosirea grip-ului vertical opțional VG-C4EM Vertical Grip (vândut separat), o funcționalitate îmbunătățită de înlăturare a prafului, funcția de închidere a vizorului atunci când camera este oprită pentru protejarea senzorului de imagine, dar și rezistență la praf și la umiditate.

Structura revizuită a meniului asigură o navigare mai ușoară, iar operabilitatea sensibilă la atingere oferă un control mai rapid și mai intuitiv prin funcțiile Touch Focus și Touch Tracking, pe ecranul LCD 3.0 cu aproximativ 1,44 milioane de puncte.

To Top