Stiri

Super calculator cu placi video NVIDIA

Tesla M2090

Puterea de calcul a plăcilor video NVIDIA este transpusă acum în proiecte de cercetare ce contribuie la găsirea unor noi soluții tehnologice. Laboratorul Naţional Oak Ridge (ORNL), cel mai avansat centru de cercetare pentru Departamentului de Energie din S.U.A, va construi supercomputerul „Titan”, bazat pe GPU-urile NVIDIA Tesla. Titan va avea o putere de calcul de 20 petaflopi și va deveni de două mai rapid şi de trei ori mai eficient energetic prin comparaţie cel mai rapid supercomputer din lume din momentul actual: sistemul K, din Japonia.

Toate domeniile ştiinţei pot beneficia de creşterea substanţială în puterea de procesare, deschizând oportunităţi pentru noi descoperiri care până la ora actuală nu au fost posibile”, a declarat Jeff Nichols, director asociat al departamentului de Procesare şi Ştiinţe Computerizate din cadrul Laboratorului Naţional Oak Ridge. „Sistemul Titan va fi folosit într-o serie de proiecte de cercetare importante, printre care şi dezvoltarea unor combustibili bio mai accesibili commercial, motoare cu combustie mai eficientă, energie nucleară mai sigură şi sisteme solare mai productive”.

În prima etapă a lansării sistemului Titan, care se află în plină desfăşurare, Oak Ridge va actualiza supercomputer-ul Jaguar cu 960 de GPU-uri Tesla M2090 bazate pe arhitectura NVIDIA „Fermi”. Aceste GPU-uri vor funcţiona alături de CPU-urile multi-core din cadrul supercomputer-ului Cray XK6. În ceea de a doua etapă, care este planificată să înceapă în 2012, Oak Ridge va integra până la 18.000 de GPU-uri Tesla GPUs bazate pe noua arhitectură, supranumită „Kepler”.

Tesla M2090
Placa video Tesla M2090 (foto sus), bazată pe arhitectuta „Fermi” va actualiza supercomputer-ul Jaguar.

To Top