Stiri

The Software Alliance anunță câștigătorii primei etape a Festivalului Ars Praeventiva

windows 8 microsoft

The Software Alliance anunță finalizarea primei etape a Festivalului Ars Praeventiva pentru liceenii bucureșteni, cea a redactării scenariilor de teatru. Aflat la prima ediție, festivalul a avut ca tematică specifică Fețele tehnologiei și a încurajat tinerii să abordeze subiectul utilizării în siguranţă a calculatorului și a comunicațiilor electronice. Din numărul total de înscrieri, au fost selecționate 10 scenarii câștigătoare, acestea fiind evaluate de un juriu format din reprezentanți ai IGPR, ai BSA și ai partenerilor, sub coordonarea domnului Mihai Mălaimare, președintele juriului.

Autorii acestora au fost premiați cu câte un Windows Phone. Primii trei câștigători sunt elevi ai Liceului Teoretic Ștefan Odobleja (premiul I), ai Colegiului Național de Arte Dinu Lipatti (premiul al II-lea) și ai Colegiului Național Iulia Hașdeu (premiul al III-lea), lista completă a scenariilor câștigătoare putând fi găsită pe site-ul oficial al festivalului, www.softwareculicenta.ro, în secțiunea dedicată.

Mihai Mălaimare, director Teatrul Masca, președintele juriului: „Am descoperit cu o ușoară surprindere că tinerii participanți au talent literar și, ce e mai important, că au apetit pentru teatru – majoritatea știe care sunt regulile unui scenariu corect și apt de a fi montat pe scenă. Având experiența acestui concurs și cunoscând forma în care s-a desfășurat, credința că teatrul este un mijloc bun pentru a apropia elevii de anumite concepte, precum este lupta împotriva pirateriei, mi-a fost confirmată. Teatrul, în general, are menirea de a educa tocmai prin puterea exemplului, tocmai de aceea, apreciez această inițiativă și o încurajez să continue prin diseminarea informației în cât mai multe instituții sau prin abordarea temei din mai multe perspective.”

Cea de-a doua etapă a competiției constă în punerea în scenă a celor 10 scenarii câștigătoare, la libera alegere a trupelor de teatru din liceele din București, în perioada februarie-mai. În urma acestei etape intermediare, trupele vor intra în a treia și ultima etapă, derulată în luna iunie, care va fi finalizată cu premierea celor mai bune trei trupe de teatru. Premiile finale vor fi: locul I – telefoane Nokia Lumia cu Windows Phone, locul al II-lea – e-readere oferite de APDETIC, locul al III-lea – hardware Microsoft; toate trupele vor avea posibilitatea susținerii spectacolului în una dintre sălile Teatrului Masca. În ceea ce privește membrii primelor trei trupe, aceștia vor beneficia de intrare liberă la spectacolele Teatrului Masca, în perioada octombrie – decembrie 2014, și de cărți de specialitate editate de Teatrul Masca.

windows 8 microsoft
[three_fourth_last]

Festivalul Ars Praeventiva urmărește prevenirea delincvenței juvenile și a victimizării minorilor, domeniu care reprezintă o prioritate pentru Poliția Română. Aceasta este, însă, prima inițiativă a Poliției Române de a aborda elevii într-un mod creativ, prin combinarea educației cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj vizavi de siguranța tinerilor la interacțiunea cu Internetul și utilizarea corectă a calculatorului și a comunicațiilor electronice. Încurajarea elevilor de a aborda problematici specifice generației lor este benefică pentru că astfel devin mai conștienți și mai responsabili atât față de conduita proprie, cât și de cea a colegilor sau a prietenilor lor, fiind capabili să evite riscurile.

Magda Popescu, BSA Outside Counsel în România: „Pentru BSA este o onoare să fie co-organizator al acestei prime ediții a Festivalului Ars Praeventiva. Promovarea și protejarea creativității reprezintă obiectivul de bază al BSA. Mai mult, astfel tinerii pot deveni conștienți că sunt situații în care utilizarea calculatorului, a software-ului (mai ales dacă este pirat) și a comunicațiilor electronice poate antrena riscuri mai greu de conștientizat.”

Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, co-organizator al festivalului, desfășoară în mod curent programe și campanii care au ca scop informarea minorilor cu privire la evitarea comportamentelor delictuale și asumarea măsurilor de autoprotecţie.

Comisar-șef Constantin Stroescu, șeful Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IGPR: „Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii a lansat în această primă ediţie a festivalului o tematică familiară şi captivantă pentru tânăra generaţie – utilizarea tehnologiei informaţiei, invitând, în acelaşi timp, tinerii să abordeze subiectul şi din perspectiva siguranţei şi a corectitudinii, în scopul autoprotecţiei. Scenariile câştigătoare ne-au arătat, prin modul de construcţie şi prin diversitatea ideilor, că adolescenţii sunt capabili să înţeleagă riscurile asociate comunicării electronice, sunt capabili să reziste fascinaţiei tehnologiilor informatice, folosindu-şi discernământul pentru a alege între sigur şi periculos.”

Mai multe informații despre modul de organizare a concursului, tematica și recomandările specialiștilor, formularele de înscriere și calendarul de desfășurare sunt disponibile pe site-ul www.softwareculicenta.ro, în secţiunea dedicată acestei inițiative.

Festivalul ARS PRAEVENTIVA, ediția 2013-2014, este organizat de către Inspectoratul General al Poliției Române, prin Institutul pentru Cercetarea și Prevenirea Criminalității și BSA | The Software Alliance. Partenerii proiectului sunt: Teatrul Masca, Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Microsoft România, Oficiul Român Pentru Drepturile de Autor, Asociația Producătorilor și Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informației și Comunicațiilor (APDETIC), Palatul Național al Copiiilor, Televiziunea Română (partener media) și platforma de știri online Hotnews (partener media).

To Top