Preview

TUF Gaming RTX3060Ti, o himeră cu performanțe reale

ASUS TUF Gaming RTX3060Ti

Cea de-a patra placă din plutonul NVIDIA RTX 30 a ieșit la raport. Doar să salute, căci n-a stat prea mult la vedere în magazine. PC Garage, care e fără doar și poate magazinul cu cea mai cuprinzătoare ofertă de componente PC, listează nu mai puțin de 12 modele RTX 3060Ti fără ca vreuna să fie disponibilă în stoc câteva zile mai târziu. Soldatul trimis la defilarea de 1 Decembrie s-a camuflat… sub presiunea cererii mai mari decât oferta. Noi am văzut-o și relatăm primul contact mai jos.

ASUS TUF Gaming RTX3060Ti are dimensiuni considerabile date de sistemul de răcire voluminos, construit cu un scop precis. Carcasa exterioară este construită din aluminiu și încadrează cele trei ventilatoare dual ball bearing, ghidând totodată fluxul de aer. Sub aceasta se află o serie de radiatoare și heat-pipe-uri formate din mai multe părți. PCB-ul este decupat pentru a permite trecerea fluxului de aer și pentru a obține o răcire mai bună. Pe partea cealaltă există un backplate din metal solid, construit în stilul TUF Gaming, care conferă o rezistență structurală plăcii, dar are și rol de răcire pentru anumite componente SMD.

TUF Gaming RTX3060Ti beneficiază de un sistem de răcire fabricat din cupru nichelat pentru a evita fenomenul oxidare ce alterează suprafața metalului. Prinderea acestuia pe PCB se face prin șuruburi, contactul dintre GPU și talpa metalică menținându-se indiferent de condiții. Partea din spate este fabricată din oțel inoxidabil. Memoriile și sistemul de alimentare intră în contact cu sistemul de răcire prin intermediul unor paduri termice care conduc căldura către exterior.

ASUS TUF Gaming RTX3060Ti este o placă video ce solicită o serie de condiții pentru a funcționa corespunzător. Alimentarea plăcii video se face prin slotul PCI-e și conectorul cu 6+2 pini ce este conectat direct la sursa de alimentare. Alegerea sursei de alimentare este prima condiție pentru construcția unui sistem de gaming. Sursa de alimentare trebuie să furnizeze curenții stabili la orice nivel de încărcare, de aceea ASUS recomandă o sursă de alimentare de 750 de wați. Placa video ocupă 2,7 sloturi, prezența unei plăci de bază ATX fiind, de asemenea, recomandată pentru a nu avea surprize în ceea ce privește spațiul interior.

O carcasă ATX oferă cu siguranță suficient spațiu pentru a construi un sistem de gaming performant, însă problema dimensiunilor se pune în continuare, existând frecvent posibilitatea ca placa să nu încapă în carcasă, coolerul procesorului să fie mai mare decât carcasa sau să blocheze montarea altor componente.

O carcasă fără spațiu nu va oferi o bună circulație a aerului și nu va permite atingerea adevăratului potențial hardware. TUF Gaming RTX3060Ti măsoară 30.1 x 14.3 x 5.4 centimetri, dimensiuni la care se adaugă un spațiu minim pentru fluxul de aer, cele trei ventilatoare Axial-tech având nevoie de aer rece pentru a-și face treaba.

Utilizatorii au la dispoziție două ieșiri video HDMI 2.1, trei DisplayPort 1.4a și suport HDCP. Cu ajutorul acestora se pot monta până la patru monitoare în diverse configurații, rezoluția maximă fiind de 7680 x 4320 pixeli.

Nucleul grafic NVIDIA GeForce RTX 3060 TI, cu arhitectură NVIDIA Ampere, integrează 4864 de nuclee CUDA. Frecvența de funcționare este de 1755 MHz în modul gaming și urcă la 1785 MHz în modul OC. Atingerea acestor frecvențe poate fi susținută în prezența unui sistem de gaming bine aerisit. Memoria video adună 8GB GDDR6 pe o interfață pe 256-bit, cu viteză de 14 Gbps.

Revenind la titlu, RTX3060Ti e o altă himeră Nvidia care ne amăgește cu performanțe similare cu RTX2080Ti. Ne amăgește căci e imposibil de cumpărat la data aceasta. O vom pune la lucru și vom reveni cu rezultate.

Vezi galeria de poze cu TUF Gaming RTX3060Ti OC

To Top