Stiri

Un nou supercomputer european este inaugurat în Finlanda

Waffer 2nm de la IBM
Waffer 2nm de la IBM

Pe 13 iunie 2022, în cadrul unui eveniment special organizat, Întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanță și-a inaugurat cel mai recent supercomputer: LUMI, situat în Kajaani, Finlanda.

LUMI este cel mai rapid și cel mai eficient din punct de vedere energetic supercomputer din Europa și, de asemenea, al treilea cel mai rapid din lume. Reprezintă o acțiune realizată în comun de Întreprinderea comună EuroHPC și de un consorțiu format din zece țări europene: Finlanda, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Islanda, Norvegia, Polonia, Suedia și Elveția.

LUMI este primul dintre supercomputerele pre-exascale ale Întreprinderii comune EuroHPC care urmează să fie lansate. El va avea o performanță maximă preconizată de 550 de petaflopi (550 de milioane de miliarde de calcule pe secundă), fiind alimentat în totalitate cu energie din surse regenerabile: LUMI utilizează sisteme de răcire naturale, iar căldura sa reziduală va constitui aproximativ 20 % din încălzirea centralizată a orașului Kajaani, reducând astfel în mod substanțial amprenta anuală de carbon a întregului oraș. LUMI va deveni accesibil în general pentru utilizatorii europeni în septembrie 2022 și va contribui la accelerarea creării de noi cunoștințe și soluții la provocările societale mondiale.

Puterea sa de calcul va completa supercomputerele existente ale Întreprinderii comune EuroHPC: Discoverer din Bulgaria, MeluXina din Luxemburg, Vega din Slovenia și Karolina din Cehia. Alte trei supercomputere EuroHPC sunt pe drum: LEONARDO în Italia, Deucalion în Portugalia și MareNostrum 5 în Spania.

To Top