Stiri

Uniunea Europeană încearcă decongestionarea rețelei Internet

Youtube
Youtube

Măsurile luate pentru combaterea pandemiei de COVID-19 naște probleme la care nu s-ar fi gândit nimeni. Izolarea și munca de la domiciliu a dus la creșterea puternică a traficului de date până la limita maximă susținută de rețele. Acest lucru ar putea pune presiune asupra rețelelor, într-un moment în care acestea trebuie să fie operaționale la cel mai înalt nivel posibil.

Pentru a preveni congestionarea și pentru a asigura accesul la internet, comisarul pentru piața internă UE, Thierry Breton, a făcut apel la responsabilitatea serviciilor de streaming, a operatorilor și a utilizatorilor. Se recomandă ca platformele de streaming să ofere mai degrabă o calitate standard a transmisiei și să coopereze cu operatorii de telecomunicații. Primele platforme arătate cu degetul sunt Netflix și Youtube care oferă servicii de streaming video la rezoluție FullHD sau chiar mai ridicată.

Furnizorii de servicii de divertisment ar trebui să ia măsuri preventive și de atenuare, încurajând utilizatorii să aplice setări care reduc consumul de date, inclusiv utilizarea rețelei Wi-Fi sau reducerea rezoluției pentru conținut.

Operatorii din UE indică faptul că există o creștere a cererii de conectivitate. Deși nu cauzează până în prezent o situație generală de congestie a rețelei, ca măsură de precauție, Comisia și Organismul Autorităților Europene de Reglementare în Domeniul Comunicațiilor Electronice (OAREC) discută instituirea unui mecanism special de raportare pentru a monitoriza situația traficului pe internet în fiecare stat membru.

Atât Youtube, cât și Netflix au anunțat reducerea rezoluției și a calității streamingul video pentru a susține capacitatea rețelelor de internet. Măsura este luată pentru o perioadă limitată.

To Top