Review

REVIEW: Zenbook S 13 OLED UX5304 – un laptop ultra-compact irezistibil

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304)
Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304)
(CREDIT: PC News)

Chiar și un scurt test  de câteva zile peun laptop cu ecran OLED este suficient pentru a face destul de neplăcuta tranziția înapoi la un LCD obișnuit. Am aflat că și în lumea OLED există niveluri, iar cel mai de sus este ocupat de noile ecrane ASUS Lumina OLED. Iar dacă ai ocazia să-l vezi pe noul și superbul Zenbook S 13 OLED UX5304 vei avea o reacție de-a dreptul pavloviană. Or is it just me?

Dincolo de avantajele oferite de afișajele OLED tradiționale, cum ar fi o gamă de contrast mai mare și o gamă mai largă de culori, afișajele ASUS Lumina OLED sunt validate PANTONE, acoperă 100% gamutul cinematografic DCI-P3, sunt certificate VESA DisplayHDR True Black și vin calibrate din fabrică la Delta E < 1, pentru a oferi mai multă acuratețe cromatică.

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304)

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304) (Foto: PC News)

De asemenea, gama de culori personalizată ASUS Splendid, OLED Power Saving și tehnologia ASUS Tru2Life contribuie la furnizarea unor instrumente mai bune și mai inteligente. În plus, certificarea TÜV Rhineland pentru lumină albastră redusă, prevenirea burn-in-ului cu ASUS OLED Care și durabilitatea de nivel militar american le face mai fiabile și ajută la menținerea calității și confortului în timp.

ASUS Zenbook S 13 OLED dispune de un afișaj OLED HDR NanoEdge de 13,3 inchi, cu format generos 16:10 și o rezoluție de 2880 x 1800, oferind utilizatorilor o experiență vizuală clară. Afișajul suportă un raport de contrast de 1.000.000:1, o luminozitate maximă de până la 550 de niți și o luminozitate de negru profund de 0,0005 niți, oferindu-le creatorilor o imagine mai luminoasă și mai detaliată. Panoul OLED emite cu 70% mai puțină lumină albastră și este certificat de TÜV Rhineland pentru a se asigura că dispozitivul respectă standarde înalte de siguranță și calitate. Zenbook S13 OLED poate afișa detalii deosebite la setări de luminozitate mai mici. Nefiind necesară mărirea luminozității, ochii tăi vor fi expuși la mai puțină lumină albastră.

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304)

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304) (Foto: PC News)

În plus, ecranele ASUS Lumina OLED au milioane de diode emițătoare de lumină (LED), în loc de doar 50 sau 60 de LED-uri, cum este cazul ecranelor LCD. Ecranele ASUS Lumina OLED pot activa și dezactiva LED-ul pentru fiecare pixel de pe ecran și pot obține un negru adevărat, cu un raport de contrast extrem de 1.000.000:1. Timpul de răspuns ultrarapid de 0,2 ms este de 50 de ori mai rapid decât afișajele LCD medii pentru laptopuri. Acest lucru asigură o fluiditate mai mare a scenelor de acțiune cu ritm rapid, a jocurilor cu latență redusă și a detaliilor subtile, cum ar fi derularea textului fără neclarități.

Prevenirea burn-in-ului

Odată cu utilizarea îndelungată, anumiți pixeli de pe ecran încep să îmbătrânească, ceea ce duce la degradarea culorilor – un fenomen cunoscut sub numele de „burn-in”. Pentru a preveni acest lucru, acest Zenbook vine implicit cu modul întunecat din Windows activat, iar luminozitatea ecranului este diminuată automat după 5 minute de inactivitate. Algoritmul ASUS Lumina OLED detectează pixelii îmbătrâniți și îmbunătățește curentul care trece prin acești pixeli. Acest lucru permite pixelilor degradați să afișeze culori mai luminoase și, ca urmare, prezintă culori percepute cu acuratețe. Mai mult, ASUS oferă înlocuirea gratuită a ecranului OLED pentru orice problemă de „burn-in” în timpul perioadei de garanție.

Design inedit: un aluminiu ceramic în tema Basalt Gray

Acum că știi tot ce ai nevoie despre ecran, trebuie să-ți spunem și câte ceva despre designul lui Zenbook S 13 OLED UX5304, care este realmente impresionant. Dincolo de suplețea deosebită, dată de grosimea de doar 1 cm și greutatea redusă de doar 1 kg, vei remarca, desigur, și carcasa, care este fabricată dintr-un aliaj de aluminiu cu proprietăți ceramice, oferind linii curate și o siluetă zveltă care atrage imediat privirile. Culoarea se cheamă Basalt Gray.

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304)

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304) (Foto: PC News)

Capacul are o rezistență sporită la uzură, este protejat împotriva coroziunii și oferă o gestionare termică mai bună și o duritate și o durată de viață îmbunătățite. În procesul de producție, culoarea, nuanțele, porozitatea și textura sunt ajustate cu ajutorul temperaturii și a electricității, ceea ce face ca fiecare capac să fie unic. Nu există două la fel! În plus, aspectul unic al laptopului va rezista pe toată durata de viață a acestuia, după care aluminiul special este 100% reciclabil. Procesul de fabricație folosit face ca aspectul și senzația oferită de acest laptop să fie similare cu cele ale pietrei naturale sau ale lutului, ceea ce rezonează cu spiritul întregii familii de produse Zenbook.

Design rabatabil subțire și ușor

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304)

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304) (Foto: PC News)

Un design unic al balamalei permite o rabatare completă a ecranului la 180°, astfel încât poți așeza laptopul la orizontală, ceea ce este ideal pentru a partaja conținutul de pe ecran cu alte persoane. Capacul este mai subțire decât la modelele anterioare, prin utilizarea tehnicilor de prelucrare CNC pentru a crea mai mult spațiu. Pentru a obține profilul incredibil de subțire, ASUS a încorporat o cameră cu infraroșu FHD mai subțire, dar cu funcții complete, direct în capac. De asemenea, producătorul a folosit un panou OLED ultra-subțire special conceput, grosimea rezultată fiind cu redusă cu 30%.

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304)

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304) (Foto: PC News)

La interior se remarcă precizia arhitecturii, care a permis încorporarea unui ventilator suplimentar, ultra-subțire, care mărește fluxul de aer pentru o mai bună gestionare termică și sporește performanța generală cu 20%, la un TDP sporit de la 15W la 20W.

Și bateria utilizată în Zenbook S 13 OLED UX5304 este cu 0,45 mm mai subțire decât cea a modelului anterior și asigură o eficiență energetică mai bună, permițând până la 14 ore de utilizare la o singură încărcare.

Spirit ECO

Cea mai mare parte a amprentei de carbon a unui laptop este reprezentată de producție și materiale, care reprezintă aproximativ 75% din total. Ambalajul și utilizarea zilnică reprezintă restul. Întrucât seria Zenbook a fost întotdeauna inspirată de elementele naturale, echipa ASUS  a încorporat în procesul de producție materiale reciclate și ambalajele proiectate eco-conștient, pentru a reduce amprenta de carbon. Rezultatul este cel mai ecologic Zenbook realizat vreodată, încorporând aliaj de magneziu-aluminiu reciclat post-industrial (PIR) în panoul tastaturii, carcasă și capac, reducându-se astfel amprenta de carbon cu peste 50%.

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304)

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304) (Foto: PC News)

Capacele tastelor și difuzoarele încorporează și ele materiale plastice reciclate post-consumator (PCR), iar difuzoarele folosesc, de asemenea, materiale plastice recuperate din oceane. Din punct de vedere al eficienței energetice, acest Zenbook depășește cu mult standardul ENERGY STAR, atingând o valoare de 43%, față de procentajele obișnuite de 20-25%.

O mențiune specială merita și ambalajul lui ASUS Zenbook S 13 OLED, care este fabricat din hârtie certificată FSC™ Mix, ceea ce înseamnă că provine din păduri gestionate în mod responsabil și este 100% reciclabil sau compostabil. Inserțiile de ambalaj din hârtie sunt special concepute pentru a fi transformate cu ușurință în suporturi de laptop reciclate.

Cel mai riguros testat laptop din lume

Noua serie ASUS Zenbook este proiectată cu o rezistență extraordinară și este testată în conformitate cu standardele exigente MIL-STD-810H de nivel militar din SUA, fiind supusă unui număr de 12 metode de testare riguroase și 26 de proceduri de testare disciplinare – depășind standardele industriei. Fiabilitatea și durabilitatea dovedite ale Zenbook rezultă în mod inerent în longevitate și, prin urmare, în durabilitate, astfel încât poți lucra, călători sau te poți relaxa cu încrederea că laptopul ASUS este pregătit pentru lumea reală – atât astăzi, cât și în viitorul îndepărtat.

Configurația hardware UX5304 și testele benchmark

Zenbook S 13 OLED UX5304 este echipat cu noul procesor Intel Core i7 1355U și 16 sau 32 GB de memorie LPDDR 5200 – care e integrată pe placa de bază.

CPU-ul a primit 7102 puncte în multicore și 1776 puncte în single core în Cinebench R23.

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304) - Test CPU Cinebench R23

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304) – Test CPU Cinebench R23SSD-ul NVMe M.2 PCIe 4.0 x4 de 1 TB din dotare e și el foarte rapid – peste 6900 MB/s viteză la citire și peste 5100 MB/s la scriere. Acesta e montat într-un slot M.2 și se poate upgrada.

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304) - Teste CrystalDiskmark și ATTO Disk Benchmark

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304) – Teste CrystalDiskmark și ATTO Disk Benchmark (Foto: PC News)

Având în vedere nivelul de performanță care ne-a impresionat, desigur că am vrut să vedem dacă și testele benchmark îl confirmă. Performanța în activități de tip office este mai mult decât suficientă, după cum poți remarca mai jos. Scorul obținut în PC Mark 10 este 5699 de puncte.

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304) - Test PCMark 10

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304) – Test PCMark 10 (Foto: PC News)

Cu Zenbook S 13 OLED UX5304 poți executa fără nicio problemă orice sarcină, fie ea una de lucru sau din sfera divertismentului.

Are două porturi Thunderbolt 4 și un port HDMI 2.1 standard, un port USB 3.2 Gen 2 Type-A și un jack audio combinat. Toate opțiunile de mai sus asigură performanță și conectivitate cuprinzătoare, iar o baterie de 63 Wh oferă o autonomie mai mult decât suficientă pentru a acoperi o zi de lucru sau de divertisment.

Fiind proiectată împreună cu Intel, gama Zenbook S 13 OLED UX5304 este certificat Intel Evo, ceea ce garantează un anumit set de specificații hardware și obiective cheie de experiență pentru experiențe mobile excepționale – inclusiv trezire instantanee, o conexiune WiFi mai rapidă și o durată de viață lungă a bateriei.

Autonomia lui UX5304 a fost măsurată în PCMark 10. În scenariul Modern Office laptopul rulează 12 ore și 21 de minute, iar la redarea video cu WiFi conectat am obținut un timp de 11 ore și 32 de minute.

Zenbook S 13 OLED încorporează WiFi 6E dual band pentru performanțe wireless rapide. Wi-Fi 6E adaugă o nouă bandă de 6 GHz cu până la șapte canale suplimentare de 160 MHz, în timp ce dispozitivele WiFi 6 împart același spectru congestionat (și doar două canale de 160 MHz) cu alte dispozitive Wi-Fi 4, 5 și 6 tradiționale. Acest lucru oferă dispozitivelor WiFi 6E avantajul și capacitatea de a activa mai ușor viteze gigabit.

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304)

Sistemul audio dispune de un amplificator inteligent și de software-ul ASUS Audio Booster. Amplificatorul inteligent este un cip DSP puternic care poate spori volumul maxim de până la 3,5 ori, cu un sunet mai clar pe toate frecvențele, prevenind în același timp deteriorarea pe termen lung a bobinelor vocale sensibile ale difuzoarelor. Combinând tehnologia Smart Amplifier și ASUS Audio Booster, volumul audio este mărit de până la 5,25 ori, pentru o experiență audio puternică.

Ieșirea amplificatorului inteligent este adaptată în mod inteligent la capacitățile fizice ale boxei, reglând fin sistemul pe întregul spectru pentru a asigura un sunet fără distorsiuni la orice nivel de volum.

Experiențe de tastare confortabile

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304)

Laptop Zenbook S 13 OLED (UX5304) (Foto: PC News)

Tastatura are un pas de 18,7 mm (distanța dintre mijlocul unei taste și mijlocul unei taste adiacente) și oferă multe taste funcționale utilizate în mod obișnuit, fiind retro-iluminată pentru o tastare comodă în medii întunecate. În plus, tastele au o adâncitură subtilă de 0,1 mm și o cursă de 1,1 mm – cea mai lungă din clasa sa de laptopuri. Sub tastatură se află cel mai nou ASUS ErgoSense Touchpad, care măsoară 129 x 81 mm și oferă o creștere cu 9,5% a suprafeței de atingere față de modelul anterior. Asta înseamnă că este mai mare decât unele touchpad-uri pentru laptopuri de dimensiuni mari, oferind o experiență de utilizare mai confortabilă.

Premiu Best ChoiceDacă încă nu te-ai prins cât de mult de place noul Zenbook S 13 OLED UX5304, ei bine, ți-l recomandăm cu entuziasm maxim. E drept că nu e deloc ieftin – în jur de 7900 de lei la lansare, dar toate elementele acestui laptop, de la cele fizice ale designului și până la cele abstracte ale performanțelor excelează. E un laptop care bucură nu doar ochiul, cu un ecran excelent și o superbă implementare OLED, ci și urechea, oferind un sunet foarte bun mai ales în căști, dar și degetele, care vor fi plăcut surprinse de textura inedită a capacului.

Evaluarea PC News: Best Choice

Performanță
Design
Conectivitate
Ecran
Preț

Un laptop care redefinește noțiunea de ultra-portabil și te seduce nu doar de la prima privire, ci și de la prima atingere, pentru că vei simți cu adevărat spiritul Zenbook. Va fi greu să faci distincția între muncă și divertisment și puține alte dispozitive îți pot oferi astfel de senzații.

Evaluarea cititorilor: 5 ( 1 voturi)
To Top