Review

REVIEW: Zenbook S 13 OLED este oare companionul digital perfect?

Ultra-portabil Zenbook S 13 OLED UX5304VA
Ultra-portabil Zenbook S 13 OLED UX5304VA
(CREDIT: PCNEWS.RO)

Dacă vrei un laptop nou, ai la dispoziție o ofertă uriașă și alegerea finală este extrem de greu de făcut, mai ales dacă iei în calcul toate scenariile posibile de utilizare. Într-adevăr sunt sute de modele bune pentru gaming de toate nivelurile și alte mii de variante pentru lucrul cu aplicații uzuale într-un mediu de business și foarte probabil că metoda de alege viitorul upgrade cu ajutorul unui zar o să dea rezultate cam la același nivel de performanță. Dar ce anume scoate un laptop din mulțime dacă hardware-ul modern oferă cam aceleași rezultate?

Păi exact ce-l scoate din mulțime și pe Zenbook S 13 OLED, protagonistul acestui review, și anume designul. Chiar dacă lumea va spune că eficiența și performanțele sunt principalele puncte de interes, cu toții ne dorim ca laptopul cel de toate zilele să arate și bine, chiar dacă nu va fi neapărat văzut vreodată de clienții sau partenerii noștri de afaceri și doar noi ne vom bucura de designul său bine gândit. Că este vorba despre o mașinărie mobilă care te însoțește peste tot la întâlnirile tale de afaceri sau de un înlocuitor de desktop pe care îl plimbi de la birou acasă și viceversa, vrei un profil cât mai subțire cu putință.

Zenbook S 13 OLED UX5304VA scos din cutia eco

Zenbook S 13 OLED UX5304VA scos din cutia eco (Foto: PCNEWS.RO)

Și Zenbook S 13 OLED livrează din plin, oferind un profil delicios de subțire, o greutate aproape imperceptibilă pentru un astfel de dispozitiv, performanțe stelare pentru aplicațiile de productivitate de la birou dar și pentru cele de divertisment de acasă, cu excepția gaming-ului (cu pretenții, că jocuri mai puțin solicitante duce fără probleme). Întrucât am avut bafta de a petrece ceva timp cu un astfel de laptop și l-am folosit în multiple scenarii, îți vom povesti ce ne-a impresionat la el și de ce, indiferent cât ne-am strădui, nu ne putem șterge zâmbetul de pe buze.

La început a fost designul  

Multă vreme în istoria laptopurilor designul a fost un factor mai degrabă cu conotații negative. Îți mai amintești anticele Vaio-uri super subțiri (pentru acea vreme) cu acel cilindru la articulația dintre ecran și corp? Erau printre primele laptopuri cu adevărat subțiri cunoscute de om, dar, dincolo de gura căscată la început, abia rulau aplicații relativ simple și nu prea duceau grafica de vârf, care la vremea aia era reprezentată de conținutul Blu-ray, nici măcar la 1080p. Ceea ce azi este entry level și ne face să cam strâmbăm din nas nici nu era de conceput pe atunci și îmi amintesc cum am decis destul de repede că nu mă prea interesează laptopurile fashion.

Zenbook S 13 OLED UX5304VA scos din cutia eco

Zenbook S 13 OLED UX5304VA scos din cutia eco (Foto: PCNEWS.RO)

Fă zoom pe cel mai nou model Zenbook S 13 OLED al prezentului și vei vedea un laptop revoluționar, care pur și simplu nu știe să facă compromisuri în ceea ce privește caracteristicile majore, în pofida formatului său subțire și ușor, de doar 1 cm și 1 kilogram. Beneficiezi de puterea procesoarelor Intel cu 10 nuclee de până la a 13-a generație, de performanțe termice îmbunătățite față de modelul din generația anterioară și de până la 14 ore de streaming grație superbului ecran ASUS Lumina OLED. Iar dacă trebuie să lași să i se vadă un colț ieșind din geanta șic cu care defilezi pe catwalk (dacă lucrezi cumva în domeniu), vei avea un accesoriu fashion ideal pentru așa ceva.

Dar în lumea azi a fi la modă nu înseamnă doar design. Acest laptop a fost proiectat cu gândul la mediu și la neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon. Folosind metale și materiale plastice reciclate în construcția sa, ambalaje certificate FSCTM Mix, un nou și elegant capac ecologic din aluminiu ceramic cu plasmă pentru modelul Basalt Gray și electronice fără halogen, pentru a face din acest model Zenbook cel mai ecologic produs vreodată de ASUS.

Vei aprecia, așadar, carcasa suplă a noii serii Zenbook S 13 OLED, realizată din aliaj de aluminiu, cu linii curate și o siluetă zveltă care întoarce privirile, precum și noul design al capacului, care  prezintă monograma ASUS, cu culori și materiale noi și revigorante pentru întreaga serie. Materialul care acoperă capacul este așa-numitul „aluminiu ceramic cu plasmă”, o exclusivitate ASUS cu o rezistență sporită la uzură, protecție împotriva coroziunii, gestionare termică, duritate și durată de viață îmbunătățite. Culoarea, nuanțele, porozitatea și textura sunt unice și vor rezista pe toată durata de viață a laptopului, oferindu-ți un aspect și o senzație similară cu cele ale pietrei naturale sau ale lutului, ceea ce rezonează cu spiritul întregii familii de produse Zenbook.

ADN de business

Faptul că este un laptop destinat business-ului poate fi destul de lesne dedus și din designul unic al balamalei de tip lay-flat, care permite o rabatare completă de 180°, astfel încât poți așeza laptopul la orizontală, ceea ce este ideal pentru partajarea conținutului de pe ecran cu alte persoane.

Zenbook S 13 OLED UX5304VA pliat la 180 de grade

Zenbook S 13 OLED UX5304VA pliat la 180 de grade (Foto: PCNEWS.RO)

Cu durabilitatea metalului și lejeritatea plasticului, aliajul de magneziu-aluminiu este utilizat pentru suportul tastaturii, formând o structură rezistentă, care nu are nevoie de niciun suport suplimentar. Pentru touchpad este folosit un înveliș de sticlă extrem de subțire, pentru o experiență de navigare ultra-fluidă. Laptopul se simte excelent la atingere și oferă o priză bună pe suprafețele pe care ai nevoie de ea și o alunecare lină pe suprafața de input a touchpad-ului, spre exemplu.

Suplețea profilului este un rezultat al utilizării tehnicilor de prelucrare CNC a capacului, care au permis încorporarea direct în capac a unei camere care este mai subțire, dar are funcții complete. De asemenea, inginerii ASUS au folosit un panou OLED ultra-subțire special conceput, rezultând un capac cu 30% mai subțire. De asemenea laptopul se remarcă printr-o mai bună utilizare a spațiului interior, reușindu-se chiar încorporarea unui ventilator suplimentar, ultra-subțire, care mărește fluxul de aer pentru un management termic mai bun. Asta s-a realizat prin dezvoltarea unei dispuneri asimetrice a PCB-ului și micșorarea plăcii de bază cu 15 %. Cu acest spațiu și această capacitate termică sporită, performanța generală a fost sporită cu 20 % și performanța termică a crescut de la 15 W la 20 W.

Nu în ultimul rând, bateria utilizată este cu 0,45 mm mai subțire decât cea a modelului anterior și asigură o eficiență energetică mai bună, permițând până la 14 ore de utilizare la o singură încărcare. Așadar, designul compact și ușor și autonomia foarte bune rezultă într-o portabilitate excelentă, perfectă pentru orice scenariu de utilizare în mediile de business.

Adaptorul USB-C al lui Zenbook S 13 OLED UX5304VA

Adaptorul USB-C al lui Zenbook S 13 OLED UX5304VA (Foto: PCNEWS.RO)

De asemenea, laptopul suportă USB-C Easy Charge, care permite o încărcare ultra-rapidă cu orice încărcător certificat PD (Power Delivery), inclusiv cu adaptorul de încărcare rapidă de 65 de wați cu care vine la pachet laptopul, sau cu încărcătoare de la companiile aeriene, încărcătoare portabile sau acumulatori. Aceste opțiuni sunt incredibil de convenabile atunci când nu sunt disponibile prize de perete, cum ar fi în timpul zborurilor sau în vehicule.

Cel mai riguros testat laptop din lume

Noile ASUS Zenbook S13 OLED au fost testate în conformitate cu exigentele standarde militare americane MIL-STD-810H, fiind supuse la 12 metode de testare riguroase și 26 de proceduri de testare disciplinare – depășind orice standarde din industrie. Fiabilitatea și durabilitatea dovedite ale Zenbook rezultă în mod inerent în longevitate și, prin urmare, în durabilitate, astfel încât poți să lucrezi, să călătorești sau să te relaxezi cu încrederea că laptopul tău ASUS este pregătit pentru lumea reală – astăzi și în viitorul îndepărtat.

Zenbook S 13 OLED UX5304VA e perfect pentru travel

Zenbook S 13 OLED UX5304VA e perfect pentru travel (Foto: PCNEWS.RO)

Performanțe de vârf

Cu un format subțire și ușor, ASUS Zenbook S 13 OLED este echipat cu un procesor Intel Core i7 1355U de până la 13-a generație, cu până la 32 GB de memorie LPDDR 5200 integrată și cu un SSD NVMe M.2 PCIe 4.0 x4 de 1 TB. De asemenea, oferă două porturi Thunderbolt 4 și un port HDMI 2.1 standard, un port USB 3.2 Gen 2 Type-A și un jack audio combinat. Toate opțiunile de mai sus asigură performanță și conectivitate cuprinzătoare, iar o baterie de 63 de wați-oră oferă o autonomie mai mult decât suficientă pentru a acoperi o zi de lucru sau de joacă. Zenbook S 13 OLED este un laptop certificat Intel Evo, care garantează un anumit set de specificații hardware și obiective cheie de experiență pentru experiențe mobile excepționale – inclusiv trezire instantanee, o conexiune WiFi mai rapidă și o durată de viață lungă a bateriei.

Zenbook S 13 OLED UX5304VA - Intel Evo

Zenbook S 13 OLED UX5304VA – Intel Evo (Foto: PCNEWS.RO)

Procesoarele Intel Core din a 13-a generație dispun de o nouă arhitectură hibridă fără precedent, care oferă o combinație unică de nuclee de performanță și nuclee de eficiență (P-core și E-core). Nucleele de performanță sunt concepute pentru a maximiza performanța și capacitatea de reacție pe un singur fir de execuție pentru sarcini de lucru intensive de calcul, iar nucleele de eficiență oferă performanță multi-fir pentru sarcini care pot rula în paralel.

Singurul lucru pe care nu o să-l poți face cu acest laptop este să rulezi jocuri AAA. Lipsa unei plăci grafice dedicate exclude această mașinărie din sfera generală a gamingului, dar cipul grafic integrat este suficient de bun pentru a duce destul de decent jocuri mai puțin solicitante, dar cu compromisurile de rigoare în materie de detalii grafice. Dacă vrei neapărat gaming AAA, keep browsing!

Ecran ASUS Lumina OLED

ASUS Lumina OLED, este un nou nume în materie de afișaj, care echipează cu succes ecranul acestui laptop, oferind o experiență vizuală superioară, care depășește standardul ecranelor OLED tradiționale. Dincolo de avantajele oferite de afișajele OLED tradiționale, cum ar fi o gamă de contrast mai mare și o gamă mai largă de culori, afișajele ASUS Lumina OLED sunt validate PANTONE, certificate VESA DisplayHDR True Black și calibrate din fabrică la Delta E < 1 pentru a oferi mai multă acuratețe. În plus, gama de culori personalizată ASUS Splendid, OLED Power Saving și tehnologia ASUS Tru2Life contribuie la furnizarea unor instrumente mai bune și mai inteligente. Trebuie menționate și certificarea TUV pentru lumină albastră redusă, prevenirea burn-in-ului cu ASUS OLED Care și durabilitatea de nivel militar american le face mai fiabile și ajută la menținerea calității și confortului în timp. ASUS oferă, de asemenea, înlocuirea gratuită a ecranului OLED pentru orice problemă de burn-in în perioada de garanție

Zenbook S 13 OLED UX5304VA are ecran ASUS Lumina OLED

Zenbook S 13 OLED UX5304VA are ecran ASUS Lumina OLED (Foto: PCNEWS.RO)

Mai precis, ASUS Zenbook S 13 OLED dispune de un afișaj OLED HDR NanoEdge de 13,3 inchi, cu format generos 16:10 și o rezoluție de 2880 x 1800, care suportă un raport de contrast de 1.000.000:1, o luminozitate maximă de până la 550 de niți și o luminozitate a nuanțelor de negru de 0,0005 niți, oferindu-le în special creatorilor de conținut o vizualizare mai luminoasă și mai detaliată, cu o acoperire 100 % a gamutului de culoare ultrawide cinematografic DCI-P3.

Dincolo de specificațiile tehnice, care pe hârtie arată foarte bine, acest ecran arată absolut superb și în realitate, oferind culori vii și un contrast excelent, având o lizibilitate destul de bună în exterior și oferind detalii  excelente. În plus, laptopul este livrat cu un software OLED Care, exclusiv ASUS, care s-a dovedit că protejează ecranul OLED. Persistența imaginii, sau așa numitul fenomen de burn-in, poate apărea pe un afișaj OLED dacă o imagine statică cu contrast ridicat este afișată pentru o perioadă prelungită de timp. Pentru a evita acest lucru, atunci când laptopul tău ASUS este inactiv mai mult de 30 de minute, intră în funcțiune un screensaver  special conceput, care reduce semnificativ șansele de arsură prin faptul că se asigură că toți pixelii sunt iluminați și întunecați în mod egal, protejând astfel afișajul împotriva schimbărilor vizibile de culoare în timp.

Conectivitate cuprinzătoare

Chiar dacă are o grosime de doar 1 cm, inginerii ASUS au reușit să doteze Zenbook S 13 OLED cu două porturi Thunderbolt 4 USB-C. Fiecare port Thunderbolt 4 poate suporta o lățime de bandă de date de până la 40 Gbps, DisplayPort și Power Delivery. În plus, seria ASUS Zenbook S 13 OLED oferă, de asemenea, un port HDMI 2.1 (TMDS) de dimensiuni normale, un port USB 3.2 Gen 2 Type-A și o mufă combo audio. Astfel, seria Zenbook S 13 OLED face posibilă conectarea cu ușurință la un afișaj extern 4K, dispozitive de stocare sau extinderea conexiunilor.

Zenbook S 13 OLED vine echipat cu tehnologia ASUS WiFi Master Premium, care are încorporată o rețea wireless WiFi 6E dual band pentru performanțe wireless mai rapide. De asemenea, dispune de funcția WiFi SmartConnect, exclusivă ASUS, care oferă utilizatorilor o acoperire pe o distanță mai mare, stabilitate și experiențe de rețea wireless fără întreruperi. Wi-Fi 6E adaugă o nouă bandă de 6 GHz cu până la șapte canale suplimentare de 160 MHz, în timp ce dispozitivele WiFi 6 împart același spectru congestionat (și doar două canale de 160 MHz) cu alte dispozitive Wi-Fi 4, 5 și 6 tradiționale. Acest lucru oferă dispozitivelor WiFi 6E avantajul și capacitatea de a activa mai ușor viteze gigabit.

Placa de rețea fără fir tri-bandă WiFi 6E (802.11ax) a seriei Zenbook S 13 OLED oferă un bandwidth de până la 3 ori mai mare și o capacitate de rețea de 4 ori mai mare decât cea a WiFi 5 (802.11ac) și, de asemenea, acceptă conexiunea Bluetooth 5.2. În plus, placa de rețea fără fir WiFi 6E este compatibilă cu sistemele tradiționale WiFi 6 și Wireless-AC. De asemenea, va funcționa cu rețelele WiFi 4, 5 și 6 tradiționale care utilizează benzile de 2,4/5 GHz.

Certificare Harman Kardon pentru un sunet uimitor

Sistemul audio al modelului ASUS Zenbook S 13 OLED a fost atent reglat de către experții din echipa ASUS Golden Ear și certificat de către specialiștii audio Harman Kardon, pentru a asigura cel mai bun sunet pentru toate tipurile de conținut. Acesta produce volume mai puternice, o profunzime mai bogată și efecte de sunet surround mai bune în comparație cu alte laptopuri de dimensiuni similare. Difuzoarele duble cu suport Dolby Atmos oferă o experiență de ascultare complet nouă, care îți va permite să asculți muzică, filme sau podcast-uri într-un mediu auditiv detaliat, cu o claritate perfectă și o separare spațială realistă. Oferind o gamă largă de setări ale egalizatorului, poți utiliza presetările sau poți regla semnalul audio într-o manieră personalizată.

Sistemul audio al modelului ASUS Zenbook S 13 OLED dispune, de asemenea, de un amplificator inteligent și de software-ul ASUS Audio Booster. Amplificatorul inteligent este un cip DSP puternic care poate spori volumul maxim de până la 3,5 ori, iar în combinație cu algoritmii audio unici ai ASUS Audio Booster volumul audio este mărit de până la 5,25 ori pentru o experiență audio intensă.

Dacă ai nevoie de videoconferințe în timpul unei călătorii de afaceri, funcția ASUS Two-Way AI Noise Cancelation, îți va permite să auzi și să poți fi auzit clar în orice scenariu. O pagină de funcții ClearVoice Mic îți permite să selectezi unul dintre cele patru moduri: Normal, Balanced, Single Presenter sau Multi-Presenter.

Sistem avansat de camere ASUS

Zenbook S 13 OLED dispune de o cameră IR FHD, care oferă o soluție rapidă de autentificare facială. În plus, laptopul dispune de un senzor care poate detecta nivelul de lumină ambientală, permițând afișajului să ajusteze automat luminozitatea și temperatura de culoare a ecranului pentru a oferi o imagine cât mai frumoasă. Pentru a oferi experiențe de videoconferință mai bune, seria ASUS Zenbook S 13 OLED include o nouă funcție Webcam Effect. Prin intermediul interfeței de utilizare a software-ului MyASUS, poți alege între efectele de optimizare a iluminării, neclaritate a fundalului, urmărire a ochilor și urmărire a mișcării.

Camera cu IR a lui Zenbook S 13 OLED UX5304VA

Camera cu IR a lui Zenbook S 13 OLED UX5304VA (Foto: PCNEWS.RO)

Laptopul dispune, de asemenea, de tehnologia inovatoare de reducere a zgomotului 3D (3DNR). Această caracteristică elimină o mare parte din zgomotul aleatoriu care afectează în mod natural orice cameră foto, în special în condiții de iluminare slabă – îmbunătățind semnificativ calitatea imaginii fără a compromite expunerea sau nivelul de detalii.

Experiențe de tastare confortabile

Tastatura modelului Zenbook S 13 OLED are un pas de 18,7 mm (distanța dintre centrul unei taste și centrul unei taste adiacente) și oferă multe taste funcționale utilizate în mod obișnuit, permițând utilizatorilor să tasteze confortabil. Tastatura este retro-iluminată pentru o tastare comodă în medii întunecate, cum ar fi zborurile. În plus, tastele seriei ASUS Zenbook S 13 OLED prezintă o adâncitură subtilă de 0,1 mm și o cursă a tastelor de 1,1 mm – cea mai lungă din clasa sa de laptopuri. Indentarea ghidează subtil degetele pe taste, iar cursa lungă a tastelor oferă un feedback mai bun. Împreună, aceste caracteristici îmbunătățesc precizia de tastare și reproduc confortul utilizării unei tastaturi de PC de birou.

Tastatura lui Zenbook S 13 OLED UX5304VA

Tastatura lui Zenbook S 13 OLED UX5304VA (Foto: PCNEWS.RO)

ASUS Zenbook S 13 OLED dispune și de cel mai nou ASUS ErgoSense Touchpad, care măsoară 129 x 81 mm și oferă o creștere cu 9,5 % a suprafeței de atingere față de modelul anterior. Asta înseamnă că este mai mare decât unele touchpad-uri pentru laptopuri de dimensiuni mari, oferind o experiență de utilizare mai confortabilă. În plus, touchpad-ul adoptă, de asemenea, o adâncime de clic de 0,23 mm, care este de 1,44 ori mai mare decât cea a modelului anterior.

Una peste alta…

Premiu Best ChoiceDacă nu ești pasionat și de gaming, cu greu vei găsi un companion digital mai bun decât Zenbook S 13 OLED UX5304VA. Compact, subțire, ușor și performant, acest laptop este excelent în aproape orice situație imaginabilă și versatilitatea sa deosebită îl face perfect și pentru un elev aflat la primii săi pași în informatică, dar și pentru un creator de conținut sau un profesionist aflat tot timpul în mișcare. Iar atu-ul principal reprezentat de design nu oferă doar o imagine atractivă, ci are și valențe funcționale foarte bine gândite. Absolut recomandabil!

VEZI PREȚUL ONLINE

Evaluarea PC News: Best Choice

Performanță
Design
Conectivitate
Ecran
Preț

Sunt multe caracteristici care trebuie bifate de o mașinărie înainte de a putea fi considerată un companion digital perfect, iar Zenbook S 13 OLED nu pare să fi ratat vreuna. Cu excepția gamingului de înaltă performanță, care nu este permis de configurație, acest laptop pare perfect în orice scenariu de utilizare și se remarcă printr-un grad de versatilitate pe care puține alte laptopuri îl pot atinge.

Evaluarea cititorilor: 5 ( 2 voturi)
To Top