Stiri

17,4 milioane de tone de aparate electrice vechi, de mici dimensiuni, aruncate de oameni la gunoi în 2019

Gunoi electronic
Gunoi electronic în Agbogbloshie, Ghana
(CREDIT: Muntaka Chasant / CC BY-SA)

Aparatele electrice de mici dimensiuni sunt cele care au produs, în anul 2019, cele mai multe deșeuri din cantitatea globală de deșeuri electrice și electronice (DEEE), conform unui studiu realizat de Global E-waste monitor, atingând cifra de 17,4 milioane de tone.

În această categorie se încadrează atât aparatele electrice mici, menite să ușureze munca în gospodării (prăjitoare de pâine, fierbătoare, fiare de călcat), cât și aparate de igienă și înfrumusețare (uscătoare de păr, cântare, ceasuri, epilatoare electrice).

“Acest tip de echipamente au în general cicluri de viață scurte, dar și puține opțiuni de reparare. Multe dintre ele ajung astfel la gunoi odată ce sunt înlocuite cu altele noi, afectând atât mediul, cât și sănătatea oamenilor”, declară Cristian Pocol, președintele Asociației Respo DEEE.

Chiar și cetățenii cu un comportament responsabil față de mediu sunt parte din problemă. Apetitul pentru gadgeturi și jucării, folosite pentru o perioadă scurtă de timp, nu face decât să genereze cantități mari de gunoi, complex din punct de vedere al compoziției și greu de reciclat.

“Aparatele electrice conțin plastic, extrem de nociv pentru mediu, dar și substanțe periculoase precum mercurul. Atunci când aparate care conțin baterii incorporate sunt aruncate la gunoi, există posibilitatea ca acestea să provoace incendii la contactul cu apa. La nivel global, în 2019 s-a înregistrat o cifră record de deșeuri electrice și electronice. 53,6 milioane de tone. În cantitatea globală, cea mai mare cotă revine echipamentelor mici, cu 17,4 milioane de tone, fiind urmată de cele de dimensiuni mari, cu 13,1 milioane de tone și apoi, echipamentele de schimb termic, cu 10,8 milioane tone”, declară Cristian Pocol, președintele Asociației Respo DEEE.

Utilizatorii care au în casă aparate electrice de mici dimensiuni sunt sfătuiți să le predea centrelor specializate de colectare, amplasate chiar și în magazinele mici.

În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice și electronice comandând telefonic sau online, pe www.respo.ro, cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menționată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de specialiști și transportată spre centrele de reciclare.

To Top