Stiri

Procesoarele AMD Ryzen 6000 ar putea sosi în 2022

Procesor AMD Ryzen
Procesor AMD Ryzen

Dacă ieri v-am povestit despre cele mai noi zvonuri despre următoarea generație de APU-uri mobile AMD Ryzen 5000, astăzi a venit momentul să vorbim și despre CPU-urile destinate sistemelor desktop, întrucât tocmai a scăpat pe internet zvonul că procesoarele desktop AMD Zen 4, cu numele de cod ‘Raphael’, și-ar putea face apariția în 2022, potrivit unei cronologii dată publicității de un așa-numit leaker, citat de TechRadar.

Planurile, dezvăluite de MebiuW și partajate de Videocardz, ne oferă o privire parțială asupra direcției în care se îndreaptă AMD cu arhitecturile sale din următoarele generații, inclusiv viitoarea arhitectură Zen 4, fabricată pe baza unui proces pe 5 nm.

Primele procesoare Zen 4, cu numele de cod ‘Raphael’ ar putea debuta în 2022. Planurile dezvăluite nu spun prea multe despre așa numitele CPU-uri Ryzen 6000 pe 5 nm, însă menționează Navi, ceea ce sugerează că AMD ar putea plănui să-și aducă, în premieră, iGPU-urile pe procesoarele sale mainstream.

Dar AMD are o mulțime de produse planificate să apară înaintea lui Zen 4. Potrivit planurilor dezvăluite, Team Red se pregătește să lanseze o ultimă familie de CPU-uri Zen 2 din clasa consumer, înainte de a face trecerea la următoarea generație de produse, Zen 3.

Cu numele de cod ‘Van Gough’, aceste procesoare pe 7 nm par să fie programate pentru lansare la începutul anului următor, sub brandul Ryzen 5000 și ar putea fi primele APU-uri de la AMD echipate cu grafică Navi, dacă zvonurile se vor dovedi adevărate.

AMD pare să fie aproape de final cu generația Zen 2 și are multe lucruri planificate pentru arhitectura sa de următoare generație, Zen 3. După ce a confirmat deja APU-urile Eypc Milan și Ryzen 4000 ‘Vermeer’, se pare că AMD ar putea plănui încă trei familii de CPU-uri.

CPU-urile desktop AMD Ryzen 5000 ‘Warhol’ au fost dezvăluite ca fiind așteptate la jumătatea lui 2021, iar acestea ar putea fi bazate pe procesul de fabricație îmbunătățit 7 nm+ și ar putea avea suport pentru PCIe4. Potrivit unor zvonuri anterioare, CPU-urile Warhol ar putea fi și primele care să folosească noua platformă AM5. Înainte de lansarea familiei Warhol, se pare că AMD ar plănui și lansarea APU-urilor Ryzen 5000 ‘Cezanne’, care ar putea fi ultimele APU-uri care folosesc soclul AM4. Produsul final în planurile dezvăluite ale AMD privind Zen 4 sunt APU-urile Ryzen 6000 ‘Rembrandt’, care ar putea fi lansate la începutul anului 2022 și ar putea fi echipate cu nuclee GPU Navi 2.

Desigur, AMD încă nu a confirmat vreunul dintre aceste detalii scăpate, așa că rămâne de văzut câte dintre acestea se vor adeveri. Să nu ziceți că nu v-am spus!

To Top