Stiri

Zvonurile despre AMD Ryzen 5000 sugerează o eficiență energetică sporită

Chip AMD Ryzen
Chip AMD Ryzen

Recent au fost publicate o serie de informații „scăpate” despre următoarea generație de APU-uri AMD Ryzen. În acest moment, abia au devenit disponibile APU-urile mobile AMD Ryzen 4000, iar versiunile desktop încă nu au ajuns pe rafturi, dar au apărut deja scăpări despre următoarea generație AMD Ryzen 5000.

Potrivit utilizatorului de Twitter Patrick Schur (@patrickschur_), citat de TechRadar, ne putem face acum o idee despre ce ar fi de așteptat de la gama de APU-uri (Accelerated Processing Unit) „Van Gogh”, care a fost proiectată pentru dispozitive cu alimentare redusă, de tipul notebook-urilor. Posibila lor existență a fost raportată pe la începutul verii, dar nu existau prea multe informații disponibile. Gama de APU-uri ar urma să folosească arhitectura Zen 2 pentru eficiență energetică, precum și nuclee GPU Navi, pentru un spor de performanță grafică.

Tweet-ul citat pare să confirme asta, sugerând în plus că APU-urile ar putea folosi memorie LPDDR5. Asta ar oferi nu doar un spor de viteză de transfer al datelor, ci și o eficiență energetică mai bună decât cea a LPDDR4, pe care gama Ryzen 4000 o utilizează acum cu multă eficiență. Desigur, TDP-ul APU-urilor – listat drept un interval de 7,5 – 18 wați – ar fi un avantaj pentru orice dispozitive cu alimentare redusă care ar folosi un APU din gama Van Gogh. Comparativ, modelul de bază Ryzen 4000, AMD Ryzen 3 4300U consumă 10 – 25 de wați.

Pentru moment, AMD nu a făcut niciun anunț oficial privind APU-urile Ryzen 5000 „Van Gogh” sau despre rudele lor din gama desktop „Cezanne”. Având în vedere că AMD abia a anunțat APU-urile Ryzen 4000 desktop la sfârșitul lunii iulie, cel mai probabil nu vor apărea informații concrete despre Ryzen 5000 până cu puțin timp înaintea lansării. Chiar dacă zvonurile sugerează că noile APU-uri sunt într-o fază mai avansată decât ne-am fi imaginat, probabil că vom vedea abia în 2021 un anunț privind Ryzen 5000.

To Top