Stiri

Amenințări informatice pentru 2014

Bitdefender Clueful
Bitdefender Clueful

Bitdefender face o trecere în revistă a amenințărilor informatice pentru anul 2014. Noile tehnologii, răspândirea rapidă a dispozitivelor mobile, a comunicațiilor wireless și creșterea bazei de utilizatori vor deschide noi porți de oportunitate și pentru criminalii cibernetici. Iată câteva dintre cele mai pregnante aspecte care se vor manifesta anul acesta.
· Certificate digitale: Virușii semnați cu certificate digitale furate nu sunt o noutate, însă în 2014 vor reprezenta principala tendință în industrie. Ne așteptăm ca volumul software-ului periculos semnat cu certificate digitale achiziționate în scop ilegitim să crească foarte mult, iar tendința va continua pe tot parcursul lui 2014, în special în zona gri a software-ului precum aplicațiile de tip adwareși spyware.
· Internetul pe dispozitive din ce în ce mai diverse:Până în 2015 numărul de terminale conectate la internet peste tot în lume va ajunge la 25 de miliarde, iar până în 2020, se va dubla. Acestea includ dispozitivele de monitorizare a funcțiilor vitale, aparatura medicală, computerele auto de bord, semnalizatoarele de urgență, dispozitivele de uz casnic. Fiecare în parte cu propriile setări de securitate, acestea vor deveni principalula țintăa criminalilor informatici.
· Telefoane mobile și tablete: Androidul are în acest moment aproximativ 70% din piața de sisteme de operare pentru mobile, ceea ce îl face foarte relevant pentru escrocii informatici. Dacă punem la socoteală că terminalele mobile sunt și mijloace de plată (prin sms-uri către numere cu supra-taxă sau noile plăți prin Near Field Communication – NFC) hackerii se vor axa din ce în ce mai mult pe crearea de viruși pentru Android. Folosirea din ce în ce mai frecventă a telefoanelor personale la serviciu și invers le va permite hackerilor să țintească mai bine companiile și utilizatorii individuali.
· Spam-ul prin email este în scădere, dar reclamele adaptate pe rețelele sociale în creștere. Spamul a fost utilizat încă de la începuturile comunicațiilor electronice și a câștigat tracțiune în era botneților. În timp ce volumul de spam va continua să fie mare, în 2014 escrocii se vor concentra mai mult asupra rețelelor sociale unde pot ținti mai bine victimele. Atacurile de spam nedirecționat vor fi în continuare utilizate și vor conține documente periculoase care vor instala viruși de tip botnet pe computer.
· Vechile tehnologii, în continuare populare.Întreruperea suportului pentru Windows XP (programată pentru sfârșitul lui aprilie 2014) va permite hackerilor să atace utilizatorii sistemului de operare odată ce acesta nu va mai fi întreținut prin actualizări. Vor fi afectați în special cei din mediul de business care utilizează Windows XP.
· Accesoriile vestimentare inteligente precum brățările medicale de monitorizare a semnelor vitale conectate la internet devin din ce în ce mai populare peste tot în lume. Dimensiunile reduse și focusul pe durata de viață a bateriei lasă puțin loc, spre deloc, pentru securitate, ceea ce ar putea să le aducă în atenția hackerilor în viitorul apropiat, chiar dacă nu neapărat în 2014.
· Dispozitive medicale.Întocmai precum accesoriile vestimentare inteligente, dispozitivele medicale devin din ce în ce mai interconectate. Capacitățile de comunicații wireless permit doctorilor să monitorizeze starea de sănătate a pacienților și performanța dispozitivelor, dar pot permite, de asemenea, unor entități neautorizate să manipuleze echipamentul și să provoace chiar moartea pacienților.
· Rețelele sociale:Cu peste un miliard de utilizatori activi pe Facebook, rețelele sociale sunt folosite de hackeri pentru a aduna informații distribuite cu bună știință de utilizatori pe care le pot folosi apoi în atacuri de spear-phishing țintite sau pentru a distribui amenințările informatice.
· Viruși mai mulți și mai periculoși: Botneții (sau virușii care transformă calculatorul utilizatorului într-un instrument de atac) încă sunt coloana vertebrală a oricărei operațiuni criminale, de la atacuri de tip DdoS până la trimiterea de spam sau acumularea de Bitcoins pe socoteala victimei. Escrocii se vor concentra pe exploatarea software-ului neactualizat pentru a transforma calculatoarele victimă în componente ale unei rețele de atac. Cei mai mulți dintre botneții mari vor utiliza modele de comunicații peer-to-peer pentru a nu fi blocate, în timp ce cei mai mici vor folosi rețelele sociale pe post de mecanism de comunicare de back-up cu serverele de comandă și control.
· Volumul de viruși va depăși 250 de milioane de exemplare pe parcursul lui 2014, din cauza polimorfismului virușilor, trăsătură prezentă în aproape toate pachetele de software periculos majore de pe piața neagră.

Bitdefender Clueful

Bitdefender Clueful

To Top