Stiri

ANCOM acordă licenţe pentru reţele DECT în 33 de localităţi

În urma publicării Documentului de poziţie privind utilizarea spectrului radio la nivel naţional în banda de frecvenţe 1880-1900 MHz(„banda DECT”), compania Romtelecom a fost singura care a transmis ANCOM o cerere de operare de reţele de radiocomunicaţii de tip punct-multipunct (PMP) în tehnologie DECT pentru municipiul Bucureşti şi 32 de localităţi aflate în judeţele Ilfov, Galaţi şi Tulcea, solicitând astfel prelungirea valabilităţii licenţelor sale existente. Autoritatea a validat opţiunile Romtelecom, publicând lista finală a localităţilor pe pagina sa de internet, aici, şi a emis licenţele de utilizare a frecvenţelor radio.

În condiţiile în care un singur operator şi-a exprimat interesul pentru această bandă, nu mai este necesară organizarea celei de a doua etape a mecanismului de validare a opţiunilor operatorilor, neexistând mai multe cereri pentru aceeași localitate.

Dacă Autoritatea va primi şi alte cereri de instalare şi operare de reţele publice de radiocomunicaţii de tip PMP cu acces pe suport radio în banda DECT, va relua din şase în şase luni, în lunile aprilie şi octombrie ale fiecărui an, procesul de acordare de licenţe.

În banda DECT vor continua să funcționeze reţele publice de tip punct-multipunct de acces pe suport radio pentru asigurarea buclei locale pe suport radio (WLL– wireless local loop). Banda de frecvenţe 1880-1900 MHz asigură o mai bună acoperire şi poate fi utilizată mai ales în zonele geografice defavorizate din punct de vedere al accesului la servicii de comunicaţii electronice.

cabina telefon

To Top