Stiri

Atenție la apelurile primite de la numere internaționale!

Telefon CAT rugged antibacterian
Telefon CAT rugged antibacterian

Apelurile primite de la numere de telefon internaționale, alocate unor țări din lumea a treia, reprezintă în multe cazuri tentative de fraudă. Mecanismul acestei înșelătorii e simplu. Veți primi un apel scurt de la un număr internațional cu suprataxă. Infractorii așteaptă ca dumneavoastră să sunați înapoi și să taxele apelul cu câțiva euro pe minut. Poate suma nu vi se pare mare, dar pentru țările sărace din Africa, această sumă poate reprezenta hrana unei persoane pe o săptămână.

Atunci când primiți aceste apeluri este important să nu sunați înapoi și să nu dați curs niciunei cereri a infractorilor.

Persoanele care au intenția de a înșela utilizatorii dau apeluri scurte, de obicei prin intermediul unor programe de apelare automată a unor numere selectate aleatoriu, cu intenția ca cel apelat să sune înapoi. Victima sună de obicei la un număr de telefon cu suprataxă, iar scopul celor apelați este să mențină apelul activ un timp cât mai îndelungat și să obțină, astfel, câștiguri ilicite.

Tarifele aplicate acestor apeluri, către numere din țări precum Botswana, Guineea, Guyana, Nepal, Sri Lanka etc. este ridicat, iar costurile se regăsesc, ulterior, pe factura persoanei care apelează.

Ce, cum și unde reclami?

Utilizatorii care întâlnesc acest tip de fraudă sunt sfătuiți să informeze furnizorul lor de servicii de telefonie și, totodată, să se adreseze Poliției, instituția abilitată de dispozițiile legale în vigoare să investigheze posibilele cazuri de înșelăciune sau de infracțiuni informatice.

Mai multe informații cu privire la acest subiect sunt disponibile pe site-ul Infocentru ANCOM, aici. De asemenea, informații pot fi găsite și pe site-urile furnizorilor de servicii de telefonie mobilă.

To Top