Stiri

ANCOM pregătește licitația pentru benzile de frecvență 3,4 – 3,8 GHz

ANCOM lansează spre consultare publică documentația pentru organizarea unei proceduri de selecție competitivă pentru a acorda noi drepturi de utilizare a frecvențelor radio în benzile 3410-3600 MHz şi 3600-3800 MHz. În aceste benzi, câştigătorii vor putea furniza la nivel naţional servicii de transmisii de date şi acces la internet pe suport radio de bandă largă.

Așa cum a fost stabilit în Strategia și planul de acțiune privind implementarea şi dezvoltarea sistemelor de comunicaţii de bandă largă la nivel naţional în banda de frecvenţe 3400-3800 MHz pentru perioada 2015-2025,adoptată prin Decizia președintelui nr. 390/2015, Autoritatea intenționează să organizeze o singură procedură de selecţie pentru ambele benzi de frecvenţe, ceea ce presupune ca fiecare operator interesat să depună o ofertă iniţială prin care va indica numărul de blocuri pe care doreşte să le achiziţioneze în fiecare din cele două benzi disponibile. Ofertele iniţiale vor arăta dacă există o cerere mai mare decât oferta pe anumite benzi, dacă anumite blocuri nu sunt licitate deloc sau dacă oferta este similară cu cererea. În funcție de cerere, ANCOM va organiza runde primare de licitație și o rundă de alocare pentru stabilirea repartizării în bandă a blocurilor câștigate de fiecare ofertant.

În cadrul licitației vor fi disponibile 16 blocuri pereche de lărgime 2×5 MHz alocate la nivel naţional în banda 3,4 – 3,6 GHz și 36 de blocuri nepereche de lărgime 5 MHz alocate la nivel naţional în banda 3,6 – 3,8 GHz, urmând ca noile drepturi de utilizare a spectrului radio să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, pentru o perioadă de 10 ani. Prețul de pornire pentru fiecare bloc din cele două benzi va fi stabilit prin hotărâre de Guvern.

În prezent, în banda de frecvenţe radio 3410-3600 MHz sunt în vigoare şapte licenţe deținute de societăţile Orange România, UPC România, Vodafone România şi 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) şi NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic). În banda de frecvenţe 3600-3800 MHz există o licenţă acordată Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access – acces pe suport radio de bandă largă).

Industrial AM FM Radio iPod Player

To Top