Stiri

Android este preferat de infractorii cibernetici

Android domină topurile și atunci când vine vorba de viruși. Pentru infractorii cibernetici, Android reprezintă ținta mobilă numărul unu. G Data Security Labs a contabilizat aproape 520.000 de noi fișiere periculoase în prima jumătate a anului, așa cum arată actualul G Data Mobile Malware Report. Troienii universali au fost armele atacatorilor în atragerea utilizatorilor în capcana. În dezvoltarea aplicațiilor periculoase, infractorii au camuflat codurile malware pentru a face analizarea acestora mult mai dificilă și au ascuns funcționalitățile periculoase pe cât posibil. Altă tendință este creșterea folosirii kit-urilor specializate, care fac mai ușoară sustragerea de date de către infractorii neexperimentați. Pentru cea de-a doua jumătate a anului, G Data așteaptă o triplare a numărului de malware-ului de Android și se așteaptă la o abordare a atacurilor pe termen lung.

„Cu aproape 520.000 de noi fișiere malware pentru Android, fluxul de malware-ul mobil a atins un nivel record. Cea mai nouă tendință este dezvoltarea de kit-uri malware speciale, care să poată fi folosite de infractorii cibernetici fără experiență,” explică Ralf Benzmuller, șeful G Data Security Labs. „Android își va menține poziția dominantă în segmentul smartphone-urilor și al tabletelor în lunile ce urmează. Noi ne așteptăm chiar la triplarea numărului de malware mobil.”

Un număr de aplicații malware aflat permanent în creștere, detectate de G Data Security Labs, au fost echipate cu coduri complexe camuflate, făcând efectuarea de analize manuale și automate mai dificilă. Atacatorii se bazează, deasemenea, pe module de atac pe termen lung: „Infractorii ascund funcționalitățile periculoase prin intermediul aplicațiilor manipulate în ideea de a întârzia descoperirea și ștergerea acestora. Asta înseamnă că aplicațiile malware rămân active pe dispozitivele mobile cât mai mult timp posibil pentru a câștiga bani din servicii premium sau din furtul de date personale, în funcție de ce și-au propus,” notează Ralf Benzmuller.

În prima jumătate a anului, G Data Security Labs a înregistrat un total de 519.095 noi fișiere malware. Comparativ cu cea de-a doua jumătate a anului 2012, reprezintă o creștere de 180 de percente. Numărul de familii malware s-a dublat, ajungând la 454. Dintre fișierele malware secrete, troienii au avut o pondere de 86%.

gdata_Android_malware

To Top