Review

ASUS TAICHI 31 review

ASUS TAICHI

ASUS TAICHI este un produs total diferit de ceea ce piața a oferit până acum. Arhitectura noului model impresionează prin cele două ecrane montate pe ambele fețe ale capacului. Construcția este ingenioasă iar managementul resurselor hardware este făcut cu ajutorul unui soft specializat ce comută imaginea între cele două ecrane în funcție de dorința utilizatorului. Nu este simplu să experimentezi și să creezi din nimic o nouă categorie de produse. Numai firmele foarte mari își permit să trimită pe piață produse ce nu au primit încă o evaluare generală.

ASUS Taichi

Numele TAICHI este preluat din artele marțiale chineze și reprezintă o disciplină în care antrenamentele se fac atât cu scopul de apărare împotriva unui agresor cât și pentru menținerea sănătății.

ASUS TAICHI beneficiază de o construcție robustă, carcasa subțire fiind în stilul Zenbook, subțiată spre margini. Portabilul păstrează linia unui notebook Zenbook însă dispune de anumite caracteristici deosebite. Capacul este format din două ecrane, montate spate în spate, iar rezultatul este nu numai spectaculos ci are și o latură practică.

ASUS TAICHI

Cele două ecrane conferă o mai mare rigiditate capacului, utilizatorul putând să folosească notebook-ul fără să-și facă mari griji pentru integritatea produsului. Cu toate acestea, TAICHI păstrează finețea produselor de lux iar dacă doriți păstrarea în bune condiții a portabilului e bine să folosiți o husă de protecție. De altfel, ASUS oferă alături de produs o husă de protecție cu microfibră la interior.

ASUS TAICHI

Carcasa noului produs, dezvoltată pe baza filosofiei Zen, este fabricată din aluminiu fiind similară din punct de vedere constructiv cu cea întâlnită pe seria Zenbook. Carcasa se îngustează către margini până la grosimea de 3mm oferind impresia unui notebook la fel de subțire ca o foaie de hârtie. Marginea de aluminiu permite deschiderea capacului fără a face prea mult apel la abilitățile tactile, așa cum se întâmpla în cazul primelor modele Zenbook.

ASUS TAICHI

Ecranul interior este înconjurat de o garnitură fină de cauciuc care atenuează șocul și zgomotul provocat de închiderea capacului. În modul tabletă capacul și corpul notebook-ului sunt bine apropiate dând senzația de unitate.

ASUS TAICHI

TAICHI poate fi deschis cu o singură mână, carcasa fiind suficient de grea pentru a învinge forța aplicată pentru ridicarea ecranului. Suprafața de sticlă acoperă tot capacul exterior nu numai ecran, oferind mai multă rigiditate. Totuși nu este indicat să apucați portabilul de margine atunci când îl ridicați, nu pentru că nu ar rezista ci pentru simplu fapt că vă poate aluneca.

Din punct de vedere al conectivității TAICHI stă destul de bine dacă ne raportăm la carcasa de grosime redusă. Acesta dispune de două porturi USB 3.0, micro HDMI, mini VGA și un conector audio. Asus oferă, de asemenea, un adaptor de la mini VGA la VGA D-sub și un altul de la USB la RJ45. Pe lângă acestea două, un alt adaptor de la micro HDMI la HDMI tip A poate fi cumpărat la un preț accesibil.

ASUS TAICHI

Din punct de vedere al conectivității, ASUS a dotat modelul TAICHI cu un modul wireless 802.11 a/b/g/n cu suport Intel WIDI. Internetul mai este accesibil și prin adaptorul extern Ethernet 10/100 Mbps. Modulul Bluetooth face parte din generația 4.0 și are emisii reduse de energie și este mai eficient decât versiunile precedente. ASUS mai oferă în pachet o husă de protecție care se dovedește foarte utilă. Stiloul digital din pachet este o altă surpriză plăcută la care nu ne-am fi așteptat.

ASUS TAICHI

ASUS TAICHI poate fi utilizat în multe feluri și totul ține de imaginația utilizatorului. Taichii poate afișa imaginea de pe ecran către un grup mai mare de persoane aflate de o parte și de alta a celor două ecrane. Ambele ecrane IPS sunt acoperite cu sticlă, astfel încât să aibă o viață cât mai lungă într-un regim intens de utilizare. Dacă ecranul interior de tip IPS FullHD este înconjurat de o ramă vizibilă cel exterior se ascunde sub un înveliș de sticlă închisă la culoare, ce formează capacul. Singurul element vizibil pe acestă suprafață închisă la culoare este camera video pentru tabletă.

ASUS TAICHI

Ecranul exterior este acoperit cu o suprafață capacitivă protejată cu sticlă tratată. Atunci când este închis TAICHI se comportă întocmai ca o tabletă cu Windows 8. ASUS a conceput o aplicație specială prin care utilizatorii pot comuta între cele patru moduri de utilizare.

Pe partea laterală există, de asemenea, un comutator care oprește complet ecranul exterior dacă folosim produsul ca simplu notebook și nu ne dorim ca ecranul exterior să fie pornit accidental.

ASUS TAICHI în modul notebook

ASUS TAICHI poate funcționa întocmai ca un notebook cu Windows 8. Tastatura iluminată și pad-ul cu suprafață mare ajută la introducerea datelor chiar și atunci când lucrați într-o încăpere slab iluminată. Tastatura este amplasată pe o suprafață extinsă iar zona în care vă așezați podul palmei este destul mare pentru a nu incomoda în timpul tastării. Tastele direcționale sunt de dimensiuni mai mici însă sunt accesibile și sunt vizibile chiar și atunci când este întuneric. Tastatura are butoane perfect plate cu excepția tastelor pentru dactilografi. Cursa tastelor este scurtă iar răspunsul este imediat. Butonul pornit/oprit nu mai este amplat lângă tastatură, așa cum era în cazul modelelor Zenbook, ci este pus pe lateral, TAICHI fiind atât laptop cât și tabletă.
Padul multi-touch are diagonala destul de mare, suprafața acestuia fiind chiar mai mare decât cea oferită de multe laptop-uri de 15 inci. Suprafața este mată, nu păstrează amprentele iar degetul alunecă cu ușurință.

ASUS TAICHI în modul tabletă

Atunci când ecranul este închis TAICHI poate funcționa în modul tabletă. Ecranul capacitiv, ce sesizează până la 10 atingeri simultane, are diagonala de 13.3 inci și o rezoluție FullHD. Senzorii de mișcare completează experiența de lucru a utilizatorilor iar stiloul electronic din pachet se dovedește util în combinație cu interfața Windows.

ASUS TAICHI în modul Mirror

Despre modul Mirror nu sunt multe de spus. TAICHI afișează aceeași imagine pe ambele ecrane astfel încât o audiență mai largă să aibă acces la informația vizuală. În timp ce utilizatorul lucrează într-un proiect sau prezintă o aplicație, cei din fața lui vor putea să urmărească activitatea pe ecranul tabletei. Acest scenariu se poate derula la o masă dintr-o cafenea sau în aeroport, TAICHI vizând prin poziționarea sa oamenii de afaceri.

ASUS TAICHI în modul Dual Screen

Modul Dual Screen este similar cu modul Mirror, imaginea fiind afișată pe ambele ecrane. În modul Dual Screen informațiile pot fi vizualizate și accesate de doi utilizatori aflați de o parte și de alta a notebook-ului. Mai precis, utilizatorul ce se află în fața dumneavostră poate folosi ecranul exterior, sensibil la atingere, pentru a selecta aplicații și pentru interveni în prezentare.

ASUS TAICHI

TAICHI beneficiază de tehnologia audio ASUS SonicMaster dezvoltată în cooperare cu Bang & Olufsen ICEpower. Sunetul oferit de acestă tehnologie este cu mult peste ceea ce oferă un notebook obișnuit însă nu faceți comparații cu sistemele de sunet în adevăratul sens al cuvântului. Microfoanele amplasate pe TAICHI asigură o mai bună poziționare a sunetului și elimină zgomotul de fond astfel încât comunicațiile prin VoIP să fie făcute în condiții cât mai bune.

ASUS TAICHI

TAICHI 31, modelul ajuns la noi în redacție, integrează un procesor Intel Core i7-3517U ce a reușit să rezolve testul Super PI 1M în numai 12.819s. Procesorul lucrează la frecvența de 1.9GHz însă poate urca până la 3GHz dacă este solicitat de o aplicație ce rulează pe un singur fir de execuție. Cele două nuclee fizice pot rula până la patru fire de execuție datorită tehnologie Intel Hyper-Threading. Eficiența procesorului Intel este dată nu numai de arhitectura recentă ci și de procesul de fabricație pe 22 nanometri.

CPU-Z ASUS TAICHI 31

CPU-Z ASUS TAICHI 31

TAICHI se bazează pe grafica Intel HD Graphics 4000 ce funcționează la frecvența de 350 MHz. Și aici există posibilitatea de reglare dinamică a frecvenței în funcție de încărcare.

ASUS TAICHI CPU-Z Memorii

ASUS TAICHI CPU-Z Memorii

Mai impresionant decât procesorul Ivy Bridge este SSD-ul de 256GB. ASUS a ales un model Sandisk ce se descurcă foarte bine la scrierea fișierelor de mici dimensiuni, un lucru vital pentru buna funcționare a sistemului de operare Windows.

Răcirea procesorului se face printr-un sistem de grile mascate aflate la baza ecranului. Căldura este mai ușor eliminată datorită carcasei fabricate din aluminiu.
ASUS TAICHI

Mulți producători se laudă cu viteze mari de scriere însă omit să menționeze, din motive de marketing, că scrierea fragmentelor de 4KB sau de 512KB se face la viteze foarte mici. SSD-ul nu face zgomot, este rapid, rezistă la șocuri și consumă puțină energie electrică. Consumul redus de energie electrică, atât al procesorului cât și al SSD-ului, se traduc într-o autonomie ridicată de până la 7 ore în condițiile în care bateria internă oferă 53Wh.

ASUS TAICHI

ASUS TAICHI dispune de două camere web. Camera pentru notebook, amplasată pe interior, are o rezoluție de 9 megapixeli și este perfectă pentru comunicații video. Camera exterioară, folosită în modul tabletă beneficiază de un senzor cu rezoluția de 5 megapixeli.

Specificații ASUS TAICHI 31

Procesor Intel Core i7-3517U
Sistem de operare Windows 8 Pro
Dimensiuni 339.2 x 228 x 17.4 mm
Greutate 1.55Kg
Ecran tabletă – IPS, diagonala 13.3 inci, aspect 16:9, multi-touch, rezoluție FullHD, luminozitate 250 nits
Ecran notebook – IPS, diagonala 13 inci, aspect 16:9, multi-touch, rezoluție FullHD, luminozitate 280 nits
Conectori mini VGA port / USB 3.0 port /micro HDMI 1.4 (1080p)/audio jack combo /SD card reader)
SATA III SSD 256GB
Bluetooth 4.0
Baterie 53Whr (până la 7 ore)
Camera web tableta – 5 megapixeli, Auto Focus 1080P
Camera notebook – HD 720p

To Top