Stiri

Avatar

Vineri, 18 decembrie, în sala Samsung IMAX din Cinema City Cotroceni soseşte cel mai aşteptat eveniment cinematografic al anului: premiera filmului „AVATAR: o experienţă IMAX 3D”.

film avatar 2009

Filmul, distribuit în România de Odeon Cineplex, companie care reprezintă studiourile 20th Century Fox, precum şi MGM Home Entertainment Division, este prima producţie de mare amploare de la Hollywood care va rula în format IMAX® 3D în România. Ca un element de noutate, filmul va fi subtitrat în limba română, şi nu dublat, aşa cum sunt de obicei peliculele IMAX.

Pentru a permite difuzarea în format IMAX 3D, filmul a fost redimensionat şi prelucrat digital prin tehnologia patentată IMAX DMR, rezultând o calitate a imaginii şi a sunetului de neegalat de alte formate cinematografice. IMAX DMR este un proces revoluţionar de conversie a filmelor standard în urma căruia, la vizionarea filmului pe ecranul IMAX®, cel mai mare din lume, personajele par să se desprindă din ecran, iar spectatorul este plasat în mijlocul poveştii, în loc să o urmărească de la distanţă.

Costul conversiei unei producţii hollywoodiene din formatul tradiţional în format IMAX 3D variază între 1,5 şi 5 milioane de dolari, în funcţie de lungimea peliculei şi complexitatea acţiunii. Această tehnologie digitală permite transformarea unui film convenţional într-o experienţă IMAX, care are toate datele de calitate proprii acestui format.
Prin intermediul noului său film, AVATAR, James Cameron (câştigător al premiului Oscar pentru regia filmului „Titanic”), îi transpune pe spectatori într-o lume spectaculoasă, care depăşeşte graniţele imaginaţiei. Eroul principal porneşte fără voie într-o călătorie de explorare şi autodescoperire, care îi aduce în cale o dragoste neaşteptată, şi poartă o luptă eroică pentru salvarea unei civilizaţii. Filmul, conceput în urmă cu 14 ani, şi realizat pe parcursul a mai mult de 4 ani, redefineşte experienţa cinematografică, inovând pentru a crea o poveste captivantă şi sensibilă.

Scopul nostru a fost ca prin AVATAR să revoluţionăm industria filmelor 3D cu actori reali, şi sunt convins că filmul va avea un sunet şi o imagine incredibile în IMAX® 3D. Unghiul de vizibilitate mai larg şi sunetul puternic al unei săli IMAX vor face ca privitorul să fie învăluit complet de acţiune”, a spus James Cameron, regizor, scenarist şi producător al AVATAR.
Vizionarea unui mare film de la Hollywood în IMAX 3D este o experienţă incomparabilă datorită geometriei aparte a sălii IMAX, care acoperă în totalitate vederea periferică umană, astfel încât publicul are senzaţia că este cu adevărat înconjurat de mediul pe care îl vede, nu doar că se află în faţa unui ecran de cinema. La acest efect contribuie în egală măsură imaginile de mare rezoluţie proiectate pe filmul de 70 mm cu 15 perforaţii, sunetul clar şi puternic şi panta abruptă a sălii de tip amfiteatru. Unghiul de vizibilitate extrem de larg, imaginile clare precum cristalul, şi sunetul calibrat digital fac din IMAX cea mai uimitoare şi intensă experienţă cinematografică din lume.

Acest efect unic al experienţei IMAX i-a determinat pe mulţi dintre marii regizori de la Hollywood, printre care Steven Spielberg, Robert Zemeckis şi Christopher Nolan, să-şi lanseze ultimele filme şi în format IMAX.
„[…] este o experienţă pe care nu o vei putea avea niciodată la tine acasă… Este incitantă, şi imaginile rămân aşa cum trebuie ele să fie, şi anume ceva ce depăşeşte viaţa reală” a spus regizorul Christopher Nolan.

To Top