Stiri

Ce este Stalkerware și de ce s-a format o coaliție împotriva acestui fenomen

Supravegherea vietii private
Supravegherea vietii private

Programele de tip stalkerware oferă posibilitatea invadării vieții private a unei persoane. Ele sunt folosite în mod abuziv în cazurile de violență în familie și de hărțuire. Prin instalarea acestor aplicații, abuzatorii pot avea acces la mesajele, fotografiile, rețelele de socializare, localizarea geografică, înregistrările audio sau video ale victimei. Iar acest lucru se poate face în timp real, aplicațiile rulând ascunse în fundal, fără ca victima să știe său să-și dea acceptul.

De câțiva ani, problema stalkerware este în creștere. Organizațiile non-profit se confruntă cu un număr tot mai mare de victime care solicită ajutor în această privință. Numărul de utilizatori care se confruntă cu stalkerware a crescut cu 35%, de la 27.798 în 2018, la 37.532 în 2019, potrivit unui raport Kaspersky.

Programele de tip stalkerware s-au diversificat tot mai mult, producătorul de antivirus detectând în acest an 380 de variante de stalkerware – cu 31% mai multe decât în 2018.

În acest context, 10 organizații au lansat o inițiativă denumită Coaliția Împotriva Stalkerware pentru a proteja utilizatorii împotriva acestor programe de monitorizare. Semnatarii sunt următorii:

  1. Avira
  2. Electronic Frontier Foundation
  3. European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence
  4. G DATA CyberDefense
  5. Kaspersky
  6. Malwarebytes
  7. National Network to End Domestic Violence
  8. NortonLifeLock
  9. Operation Safe Escape
  10. WEISSER RING

Ce obiective și-a propus Coaliția Împotriva Stalkerware

Până acum nu existau nici o definiție standard convenită pentru stalkerware și nici criterii de detectare, ceea ce făcea dificilă comunicarea în interiorul industriei de securitate IT pe această temă. Având în vedere acest lucru, membrii fondatori ai Coaliției Împotriva Stalkerware au făcut pasul important de a crea o definiție corespunzătoare și a atinge un consens asupra criteriilor de detectare.

În sprijinul Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor (25 noiembrie), Coaliția va lansa un portal online – www.stopstalkerware.org – cu scopul de a ajuta victimele, facilitând transferul de cunoștințe între membri, promovând cele mai bune practici pentru dezvoltarea de software în limitele eticii și educând publicul despre pericolele programelor de tip stalkerware.

Site-ul respecti va furniza resurse online utile pentru victimele stalkerware-ului. Utilizatorii vor găsi informații despre ce sunt programele de tip stalkerware, ce pot face și, cel mai important, cum să se protejeze. Va include indicii întâlnite frecvent, pentru a verifica dacă un utilizator consideră că ar fi putut fi victima unor programe de tip stalkerware și ce pași ar trebui să urmeze. De exemplu, este important să luăm în considerare dacă eliminarea programelor respective ar putea provoca mai mult rău, întrucât abuzatorul va fi informat imediat de aplicație sau ar putea șterge dovezi importante pentru organizațiile de aplicare a legii.

Coaliția Împotriva Stalkerware le recomandă utilizatorilor potențial afectați să contacteze imediat o organizație locală specializată în ajutorarea victimelor sau o agenție de aplicare a legii pentru a contribui la aplicarea măsurilor de siguranță pentru victime.

„Pentru a contracara această problemă, este importantă colaborarea dintre companiile de securitate cibernetică și organizațiile de advocacy”, afirmă Vyacheslav Zakorzhevsky, Head of Anti-Malware Research la Kaspersky. „Industria securității IT își aduce contribuțiile prin îmbunătățirea detectării stalkerware-ului și printr-o mai bună informare a utilizatorilor despre această amenințare la adresa vieții private. Între timp, organizațiile de servicii și de advocacy lucrează direct cu victimele violenței în familie, le cunosc punctele vulnerabile și solicitările și ne pot ghida munca. Așadar, acționând împreună, umăr la umăr, vom putea să ajutăm supraviețuitorii prin expertiză tehnică și consolidându-ne capacitatea de sprijin.”

Pentru a afla mai multe despre Starea Stalkerware în 2019, puteți accesa raportul pus la dispoziție de Kaspersky și susținut de Coaliția Împotriva Stalkerware.

„Studiile au arătat că 70% dintre femeile victime ale hărțuirii cibernetice au experimentat, de asemenea, cel puțin o formă de violență fizică sau/și sexuală din partea unui partener intim. Trebuie să oprim atacatorii să folosească telefoanele partenerelor lor pentru a le urmări și a le învinovăți pentru violența lor. Coaliția împotriva Stalkerware ne permite să aducem cunoștințele noastre despre violența bazată pe gen și atacatori către companiile de securitate IT – astfel încât să putem lucra împreună pentru a pune capăt perpetuării violenței împotriva femeilor și a fetelor, prin intermediul noilor tehnologii.”- Anna McKenzie, Communications Manager în cadrul European Network for the Work with Perpetrators of Domestic Violence (WWP EN).

Coaliția a fost concepută ca o inițiativă non-comercială menită să aducă laolaltă părțile interesate din organizații non-profit, din industria IT și din alte domenii precum aplicarea legii. Datorită relevanței sociale ridicate pentru utilizatorii de pe tot globul și având în vedere că noi variante de stalkerware sunt dezvoltate mereu, Coaliția Împotriva Stalkerware este deschisă către noi parteneri și face apel la cooperare.

To Top