Stiri

Cea mai mică structură zburătoare creată de om – un microchip aeropurtat cât un bob de nisip

Microchip aeropurtat de la Northwestern
Microchip aeropurtat de la Northwestern

Universitatea Northwestern a prezentat un microchip de dimensiunea unui bob de nisip, realizat după modelul natural al semințelor aeropurtate de vânt. Este cea mai mică structură zburătoare realizată vreodată de om și poate folosi în monitorizarea poluării, a bolilor transmise prin aer și a contaminării mediului înconjurător. Pare ceva desprins dintr-un scenariu SF cu multiple conotații, dar e cât se poate de real după cum puteți vedea în clipul de mai jos.

Această microstructură („microflier”) este dotată cu senzori ultra-miniaturizați și capacități de comunicare wireless. Nu are motor, în schimb, este purtată în bătaia vântului – la fel ca o sămânță de arțar – și se rotește ca un elicopter prin aer spre sol. Inginerii au studiat arțarii și împrăștierea naturală a semințelor acestora și au optimizat aerodinamica acestui „microflier”, care poate fi dotat cu o sursă de energie, antene pentru comunicații fără fir și memorie încorporată pentru stocarea datelor.

Cercetarea a fost prezentată pe coperta ediției din 23 septembrie a celebrei reviste Nature.

„Scopul nostru a fost de a adăuga capacitatea de a zbura sistemelor electronice la scară mică, în ideea că aceste capacități ne vor permite să distribuim dispozitive electronice miniaturizate, foarte funcționale, pentru a detecta mediul înconjurător în scopul monitorizării contaminării, supravegherii populației sau urmăririi bolilor”, a declarat profesorul John A. Rogers de la Northwestern, care a condus proiectul de dezvoltare a dispozitivului. „Am reușit să facem acest lucru folosind idei inspirate din natură. De-a lungul a miliarde de ani, natura a proiectat semințe cu o aerodinamică foarte sofisticată. Am împrumutat aceste concepte de proiectare, le-am adaptat și le-am aplicat la platformele de circuite electronice.”

Va fi biodegradabil!?

Un lucru interesant și important e acela că acest microchip nu va rămâne un deșeu electronic dispersat în natură. Profesorul Rogers are un plan pentru asta. Laboratorul său dezvoltă deja dispozitive electronice tranzitorii care se pot dizolva în mod inofensiv în apă după ce nu mai sunt necesare – așa cum s-a demonstrat în activitatea recentă privind stimulatoarele cardiace bioresorbabile.

Uite cum funcționează acest microflier

To Top