Stiri

Distribuție Linux cu suport pentru Apple M1

Familia de dispozitive Apple One
Familia de dispozitive Apple One

Utilizatorii care doresc să încerce Linux pe un sistem Apple cu procesor M1 o pot face acum alegând distribuția Asahi Linux. Aceasta este o versiune Alpha, ceea ce înseamnă că este foarte limitată.

Pentru a-l pune în funcțiune, utilizatorii au nevoie de un echipament M1, M1 Pro sau M1 Max, cu MacOS 12.3 sau o versiune ulterioară și cel puțin 53 GB de spațiu pe disc. O conexiune activă la internet este, de asemenea, o cerință, dat fiind că programul de instalare va descărca între 700 MB și 4 GB de date, în funcție de sistemul de operare selectat.

Numeroase limitări

Nu este nevoie de jailbreak, iar funcțiile Mac, inclusiv FileVault, vor continua să funcționeze. De asemenea, programul de instalare le permite utilizatorilor să aleagă între un mediu simplu sau unul UEFI. Fiind o versiune alfa, multe caracteristici cheie sunt încă indisponibile, inclusiv DisplayPort, Thunderbolt, HDMI pe MacBooks, Bluetooth, accelerare GPU, accelerare codec video, Neural Engine, CPU deep idle, Sleep mode, Camera sau Touch Bar. Totuși, sunt disponibile informații despre Wi-Fi, USB, NVMe, ecran, alimentare, tastatură, Ethernet (desktop-uri) și baterie.

În plus, unele dintre cele mai populare aplicații, cum ar fi Chromium, încă nu funcționează. Sursele susțin că următoarea versiune este deja în lucru, așa că lista de aplicații care funcționează va crește în curând.

Având în vedere că aceasta este o versiune alfa, dezvoltatorii sunt conștienți de numeroasele întrebări pe care le-ar putea avea pasionații de Linux pe Apple, motiv pentru care au pregătit o pagină extinsă de întrebări frecvente pe care o puteți găsi aici.

Cerințe de sistem

  • Calculator M1, M1 Pro sau M1 Max (exclus Mac Studio)
  • macOS 12.3 sau o versiune ulterioară, autentificat ca administrator
  • Cel puțin 53 GB spațiu liber pe disc (instalare pe desktop)
  • Aveți nevoie de 15 GB pentru Asahi Linux Desktop, dar macOS în sine are nevoie de mult spațiu liber pentru ca actualizările de sistem să funcționeze, așa că programul de instalare va cere 38 GB spațiu disponibil pentru eventualele neplăceri.
  • O conexiune la internet funcțională
  • Programul de instalare va descărca 700 MB ~ 4 GB de date, în funcție de sistemul de operare selectat.Dacă utilizați Time Machine, este posibil să descoperiți că nu aveți suficient spațiu liber. Acest lucru este cauzat de copiile locale Time Machine care ocupă spațiul „liber” din volum.

    To Top