Stiri

Donează un OLPC

Fundaţia One Laptop Per Child a anunţat un program special, botezat Give one, Get one, prin care doritorii pot cumpăra cu 399 de dolari două laptopuri – unul pentru a fi donat şi unul pentru a fi livrat donatorului.

Fundaţia OLPC nu a creat proiectul „Un laptop pentru fiecare copil” în scopul de a vinde calculatoarele persoanelor fizice, ci doar instituţiilor guvernamentale interesate de programele pentru educaţia copiilor. Noul program răspunde unui număr mare de cereri – telefonice, prin fax şi e-mail – prin care sute de mii de oameni şi-au declarat dispoziţia de a cumpăra în nume propriu laptopuri OLPC. Give one, Get one reprezintă o iniţiativă caritabilă, un program cu caracter temporar şi nu are legătură cu programul OLPC destinat ţărilor în curs de dezvoltare. Deci preţul laptopului nu a fost mărit.

Misiunea Fundaţiei OLPC este de a furniza copiilor din ţările sărace mijloace esenţiale pentru educaţie, singura soluţie pentru creşterea nivelului de trai. Nu este o iniţiativă nouă, sau „la modă”, ci este continuarea unui efort început în urmă cu 40 de ani, când a fost creat primul sistem de operare pentru copii, botezat Logo. În urmă cu 25 de ani, Nicholas Negroponte a livrat primele computere în Africa, în Senegal, pe vremea aceea erau calculatoare Apple II. Fundaţia sa a donat mii de laptopuri OLPC pentru evaluare şi educaţie în ţări sărace şi ţările în curs de dezvoltare. În acest moment, în România au fost donate instituţiilor şi entităţilor non-profit peste 60 de laptopuri OLPC XO, pentru testarea şi evaluarea acestora.

Conform Fundaţiei OLPC, în acest moment 2 miliarde de copii sunt lipsiţi de mijloace elementare pentru educaţie: cărţi, profesori, material didactic,şcoli. Majoritatea ţărilor sărace nu au resurse care să fie alocate pentru educaţia copiilor, acest lucru fiind valabil mai ales în Africa, dar nu numai acolo. În umele ţări, cheltuielile guvernamentale pentru educarea copiilor se cifrează la mai puţin de 20 de dolari pe an.

Astfel, programul lansat de OLPC sub titlult „Give one, Get one”, le oferă celor care vor să facă o faptă bună posibilitatea de a face o donaţie binevenită pentru copiii săraci din toată lumea şi nu reprezintă o nouă scumpire a laptopului. Programul începe pe 12 noiembrie.

Proiectul iniţiat de binecuscutul Institut pentru Tehnologie din Masachusetts (MIT – Massachusetts Institute of Technology), respectiv de profesorul Nicholas Negroponte, rămâne singurul care aduce un laptop simplu, pentru copii, destinat educaţiei, care să suplinească lipsa de cărţi, de personal bine pregătit şi care să readucă copiilor interesul pentru educaţie.

One Laptop per Child a ajuns la a şasea versiune, XO, care diferă esenţial de „laptopul cu manivelă” de care a râs toată lumea. Este acum un laptop robust şi puternic, regândit de la zero pentru a răspunde nevoilor copiilor, rezistent şi fiabil, ieftin şi usor de folosit.

To Top