Stiri

Eclipsa totala de Luna din noaptea de sambata 3 martie spre duminica 4 martie

Am primit un comunicat de presa de la Asociatia “Astronomia XXI” despre eclipsa totala de luna de maine (prima dintr-o serie de trei eclipse totale consecutive vizibile in mai putin de un an.). Poate va intereseaza…

Eclipsa totala de Luna din noaptea de sambata 3 martie spre duminica 4 martie va fi vizibila in faza sa de totalitate in vestul Asiei, Europa, Africa, estul Americii de Nord, vestul Americii de Sud.

Aceasta este prima dintr-o serie de trei eclipse totale consecutive vizibile in mai putin de un an: urmatoarea va avea loc la 28 august 2007, dar nu va fi vizibila din Romania, dupa care o vom astepta pe a treia care va avea loc la 21 februarie 2008. Este in acelasi timp si prima dupa aproape doi ani si jumatate. Intr-adevar, ultima s-a produs la 28 octombrie 2004.

Faza cea mai putin spectaculara, adica intrarea Lunii in penumbra, incepe duminica la 22h16m. Satelitul nostru natural isi va pierde incetul cu incetul stralucirea pana cand incepe faza de partialitate la 23h30m, adica atunci cand Luna intra in conul de umbra al Pamantului.

Vom vedea discul lunar tot mai mic, pana ce va ramane doar o secera extrem de subtire. Si aceasta va disparea la 0h43, adica la inceputul zilei de luni, cand incepe faza de totalitate. Maximul este atins la 1h20m. Luna va iesi din umbra la 1h58m, dupa care doar astronomii amatori vor mai continua sa o observe, spectacolul fiind din ce in ce mai putin interesant. Iesirea completa a Lunii din conul umbrei terestre are loc la 3h11m si astrul isi va recapata stralucirea atat de impresionanta abia la 4h25.

In timpul unei eclipse totale, Luna nu ramane cu totul invizibila, ci pastreaza o oarecare luminozitate, uneori chiar rosiatica in timpul maximului.

Distanta Pamant-Luna, pozitia Lunii in raport cu conul de umbra sau chiar si transparenta atmosferei noastre care filtreaza lumina Soarelui sunt toti atatia factori care determina variatii de stralucire ale discului lunar. Un rol il au desigur si norii sau particulele in suspensie (pulberi si cenusa rezultata in urma eruptiilor vulcanice sau chiar cea care urmeaza incendiilor padurilor); ele afecteaza de asemenea coloratura Lunii, filtrand mai mult sau mai putin lumina solara deviate.

Nu ne ramane decat sa observam acest spectacol atat de frumos cat mai departe de lumina oraselor si, evident, intr-o noapte cat mai senina.

To Top