Stiri

Facebook devine un mediu propice perfect pentru hackeri

BitDefender lansează Safego

Facebook a devenit terenul perfect pentru persoanele rău intenționate ce urmăresc obținerea de foloase necuvenite. Bitdefender îi avertizează pe utilizatori cu privire la cele mai recente înşelătorii de pe Facebook care promovează presupuse clipuri video despre fapte brutale sau scandaloase în care sunt implicaţi membrii aceleiaşi familii.

Accesarea oricărui link către un astfel de material controversat va provoca afişarea automată pe peretele victimei a mai multor mesaje de promovare a clipului (care, de fapt, nu există). Într-o primă fază, miza o reprezintă răspândirea rapidă a hyperlink-ului printre prietenii victimei, aceştia devenind la rândul lor promotori involuntari ai fraudei. Pe termen lung, escrocii urmăresc atragerea unui număr cât mai mare de utilizatori care să se „aboneze” la pagina pe care este publicat aşa-zisul clip. Ulterior, pagina poate fi folosită pentru răspândirea de malware sau pentru furtul de date personale (phishing).

„Ingineria socială este cheia succesului acestor escrocherii. Cele mai reuşite sunt cele care provoacă emoţii puternice. Astfel, un mesaj ce promite să ofere detalii despre o crimă atroce sau o faptă abominabilă are toate şansele să atragă atenţia. Impactul mesajelor şi al presupuselor fotografii sau clipuri pe această temă este cu atât mai mare cu cât incidentele prezentate se petrec, apparent, în familie”, este de părere Cătălin Coşoi, Head of Online Threats Lab al Bitdefender.

„Cea mai bună metodă de apărare rămâne precauţia. Cei care folosesc Facebook ar trebui să se ferească de ştiri de genul celor prezentate la jurnalele de la ora 5, deoarece este foarte probabil ca respectivele mesaje să conţină linkuri periculoase”, declară Cătălin Coşoi.
BitDefender lansează Safego

To Top